Nakon naloga Tužilaštva HNK: Šta će inspektori otkriti u Aluminiju?

Radiosarajevo.ba
Nakon naloga Tužilaštva HNK: Šta će inspektori otkriti u Aluminiju?
Foto: Arhiv / Mostarski Aluminij

Finansijska policija Federacije BiH još uvijek nije dobila nalog za ulazak u mostarski "Aluminij", potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba iz izvora bliskih ovoj instituciji.

Piše: F. V.

Inspektori Finansijske policije FBiH, kako saznajemo, tek će u narednim danima i sedmicama izlaziti na teren.

Podsjetimo, Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je saopćilo danas da je naložilo Finansijskoj policiji FBiH da izvrši nadzor nad finansijskim poslovanjem svih uprava mostarskog "Aluminija".

Finansijska policija FBiH, podsjetimo, i ranije je ulazila u Aluminij, kada su utvrđene brojne nezakonitosti i enormna trošenja novca.

Tada je kontrolirano poslovanje kompanije od 2011. do konca 2013. godine. S obzirom na obimnost materijala, navedene aktivnosti su trajale gotovo 10 mjeseci.

Pretpostavlja se da će provjere u ovom slučaju trajati dosta duže, jer će inspektori istraživati rad svih Uprava "Aluminija". Naravno, sve zavisi i od toga koliko će inspektora Finansijska policija FBiH imati na raspolaganju za ovaj slučaj.

Finansijska policija u Aluminiju: Istražiti rad svih dosadašnji Uprava

Također, podsjetimo, naloženo je da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi oko nabavke električne energije kao energenta te nabavke svih ostalih sirovina i materijala neophodnih za proces proizvodnje.

Nacional: Mijo Brajković uz podršku Dragana Čovića izvlačio milione iz Aluminija

Nadalje, naloženo je da se izvrše provjere i sačini analiza prodaje proizvoda iz proizvodnog procesa i da se posebno analiziraju poslovni odnosi s 'velikim' dobavljačima i povezanim društvima, kao i to da se pribavi i analizira sva poslovna dokumentacija koja može upućivati na drugo eventualno nezakonito postupanje i činjenje kaznenih djela i otkrivanja počinitelja.

Usporedo s tom aktivnošću, Tužilaštvo je saslušalo određeni broj svjedoka i osumnjičenih u predmetima koji su ranije formirani, kao i po prijavi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, pa su u tom smislu i upućeni pozivi svim dosadašnjim direktorima društva koji do sada nisu saslušavani u Tužilaštvu, i to: Ivi Bradvici, Željku Kordiću, Nikici Ljubiću, Ružici Udovičić, Mariju Gadžiću i Draženu Pandži, te predsjednicima nadzornih odbora.

U narednom periodu uslijedit će pozivanje i preostalih članova pojedinih uprava te predsjednika i članova nadzornih odbora iz pojedinih razdoblja rukovođenja Aluminijem, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije