Finalno takmičenje Dabar Informatičar: Prilika za 20 najboljih

Radiosarajevo.ba
Finalno takmičenje Dabar Informatičar: Prilika za 20 najboljih
Promotivni tekst / Dabar informatičar

Najboljih 20 učenika i njihovih profesora koji su, zajedno sa svojih 5000 vršnjaka iz osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini počeli svoje Dabar Informatičar izazove u novembru mjesecu prošle godine, su 4. jula ove godine prisustvovali edukativno-stručnoj jednodnevnoj finalnoj priredbi Dabar Informatičar. Zajedno sa svojim nastavnicima i profesorima bili su gosti Federalnog zavoda za statistiku, informatičke kompanije Infostudio, Ministarstva prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine i na kraju Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Dabar Informatičar izazov je međunarodno takmičenje koje se održava svake godine u više od 50 zemalja svijeta uz učešće više od 2 miliona učenika osnovnih i srednjih škola. Dabar Informatičar izazov ima za cilj promociju Informatike u svakodnevnom životu, ali i da predstavi Informatiku kao naučnu disciplinu i moguće buduće zanimanje najmlađima. Ponuđeni zadaci na popularan način objašnjavaju, približavaju pa na kraju i testiraju znanja i vještine učesnika iz različitih oblasti informatike kao što su informacija i njena reprezentacija, algoritamsko i kompjutaciono razmišljanje, korištenja aplikacija, strukture podataka, logičke zagonetke i igre, informatika i društvo. Svi ovi zadaci su pristupačni svim učenicima, dobrim i manje dobrim, onim talentovanim i onima koji jednostavno samo žele naučiti nešto novo.

Osnovni cilj je promocija Informatike kao nauke i svi učesnici će se prije svega zabaviti, naučiti nešto novo i možda se pokazati i istaći među svojim vršnjacima. Izazov se organizuje za učenike osnovnih škola počev od trećeg razreda sve do maturanata u srednjim školama i ima različite nivoe za različite uzraste. Fondacija "Talentium" već treću godinu zaredom organizuje izazov za učenike osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini. Bit Alijansa je generalni sponzor ovogodišnjeg izazova.

Finale je bila i prilika da se mladi i njihovi mentori sa različitim iskustvima u obrazovnom procesu susretnu i razmjene mišljenja i nauče nešto novo i pripreme prijedloge za unapređenje nastavnog procesa sljedeće školske godine. Izuzetno ugodan, ali i koristan dan počeo je posjetom Federalnom zavodu za statistiku, državnoj instituciji, hramu čuvanja i obrade podataka svih mogućih zamislivih vrsta. Domaćin ovog puta je bio inženjer Vildan Madeško, sistem inženjer u Računarskom centru zavoda, koji je za malo više od sat vremena nesebično, neposredno i stručno objašnjavao sve tajne i detalje historijskog razvoja računarskog centra Federalnog zavoda za statistiku kao i svakodnevnih obaveza i aktivnosti koje se tu provode. Mlade je naročito zanimalo, impresionirani opremljenošću i stručnošću domaćina, kako i gdje je moguće naučiti vještine potrebne za upravljanje tako složenim računarskim sistemima kao i želje, izazove i rješenja sa kojima se njihovi korisnici susreću.

Kompanija Infostudio je širom otvorila vrata svojih prostorija u centru gradu i omogućila budućim stručnjacima da se susretnu sa pravom atmosferom u jednoj IT kompaniji koja proizvodi software i sisteme za analizu, automatizaciju i upravljanje procesima sa primjenama u logistici, finansijama, pametnom odlučivanju i drugim naprednim oblastima poslovne informatike. Pored domaćina, inženjera Ermina Begolija, vlasnika i direktora kompanije, koji je govorio o razvoju kompanije i trenutnim poslovima i znanjima, prigodnom prezentacijom se učenicima, tokom bogatog ručka pod pokroviteljstvom kompanije Infostudio, obratio i magistar Emir Žunić koji je predstavio samo mali dio svoje impresivne karijere u razvoju inteligentnih rješenja za složene procese poslovanja. Učenici su na neposrednom primjeru vidjeli da je moguće izgraditi i znanje i karijeru čiji dometi ne zaostaju za sličnim stručnjacima širom svijeta.

U ranim popodnevnim satima, ministar Ismir Jusko je ukazao posebnu čast i primio sve učesnike Finala Dabar Informatičar izazova. U ugodnom i neposrednom razgovoru se zadržao sa svojim najmlađim gostima interesujući se kako i na koji način unaprijediti razvoj talenata, a naročito znanja i vještina povezanih sa digitalnim svijetom. Nije lagano precijeniti značaj jedne ovakve posjete za ove mlade ljude i značajan podstrek koji su ovako dobili za svoj dalji rad. U toku razgovora svoja iskustva i pažnju za edukativne projekte ove vrste su iskazali i gospodin direktor Microsofta za Bosnu i Hercegovinu Omar Krivošija kao i direktor prodaje Oracle-a u Bosni i Hercegovini, gospodin Mirza Hadžić. Gospodin Krivošija i gospodin Hadžić su obradovali i iznenadili svoje goste prigodnim poklonim. Profesor Šadi Matar i Irida Varatanović, rukovodioci odjela u Ministarstvu, su predstavili aktuelne aktivnosti i učinjena unaprjeđenja u posljednjem periodu u okviru djelokruga odgovornosti ovog značajnog ministarstva na državnom nivou. Učenici su, na svoje neskriveno oduševljenje, iskoristili priliku za slikanje sa domaćinima u prostorijama zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Profesor Samim Konjicija je goste dočekao ispred prostorija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i proveo više od sat vremena sa finalistima Dabar Informatičar izazova predstavljajući sa neskrivenim ponosom sva naučna dostignuća fakulteta kao i njegov značaj i mjesto u razvoju digitalne industrije Bosne i Hercegovine. U kabinetu opremljenom od strane Bit Alijanse, učenici i njihovi profesori su imali priliku da čuju ukratko o historiji fakulteta, ali i o značajnim poduhvatima koje fakultet poduzima sa ciljem da ostane ravnopravan partner u evropskom edukacionom prostoru. Profesor je naročito naglasio potrebu razvijanja kompjutacionog razmišljanja kao i suštinskog razumijevanja računarskih nauka, čemu Dabar Informatičar posvećuje i najviše pažnje. To se svuda u svijetu pokazalo kao neophodna osnova za svako dalje specijalističko obrazovanje, pa i na fakultetu, u različitim domenima računarskih nauka. Izuzetno je važno da svi učenici, bez obzira na svoju dob ili na to da li se školuju u velikim ili malim obrazovnim centrima, imaju priliku da u pravo vrijeme i na pravilan način usvoje osnovne principe digitalnih tehnologija. Samsung laboratorija za razvoj aplikacija na pametnim uređajima u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu je ostavila poseban dojam na sve posjetioce.

Dabar Informatičar izazov je prvi put održan u Litvaniji 2004 i od tada se održava svake godine u više od 50 zemalja svijeta a od prije dvije godine i u Bosni i Hercegovini. Do sada je na izazovu u Bosni i Hercegovini učestvovalo više od 12000 učenika. Cilj fondacije “Talentium” je da sljedeće godine višestruko poveća broj učenika i tako velikom broju mladih ljudi na zabavan način pruži mogućnost dodatnog učenja i savladavanja tehnika kompjutacionog razmišljanja kao i korištenja digitalnih uređaja za rješavanje svakodnevnih problema. Više o rezultatima, učesnicima, programu Dabar informatičar izazova kao i izbornim i finalnim takmičenjima se može vidjeti na stranici www.dabar-informaticar.ba.

Od samog početka takmičenja, glavni sponzor takmičenja je Bit Alijansa koja je kroz predstavljanje softverske industrije prati sa zanimanjem takmičenja i učešća učenika i mentorstvo njihovih nastavnika i profesora. Bit Alijansa trenutno okuplja 45 kompanija koje zapošljavaju više od 2000 IT stručnjaka i kontinuirano radi na promociji softverske industrije u BiH kao i na unapređenju cjelokupnog IT okruženja i infrastrukture. Ujedinjene pod krovom Bit Alijanse, kompanije zajedničkim naporima rade na aktivnostima koje će rezultirati kreiranju novih radnih mjesta, poboljšanju uslova u obrazovanju i boljim ekonomskim uslovima u Bosni i Hercegovini.

Fondacija Talentium će organizovati i završno online takmičenje u subotu 7. jula ove godine. To će biti prilika najboljima da probaju, za neke od njih prvi put u životu, riješiti prave programerske problema koristeći po prvi put neki od programskih jezika. Time će biti stavljena tačka na izazov koji je započeo u novembru mjesecu prošle godine. Novi ciklus počinje u novembru ove godine. Učešće na izazovu je dobrovoljno i besplatno, a naročito treba istaći da nije potrebno nikakvo prethodno znanje iz Informatike ili neke druge naučne discipline. Svi učenici osnovnih i srednjih škola, počevši od trećeg razreda osnovne škole, su dobro došli i pozvani su da nam se pridruže u novembru ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije