"Grbavica" film koji je rasplakao cijelu Europu i zauvijek promijenio bh. društvo

J. Ć.
"Grbavica" film koji je rasplakao cijelu Europu i zauvijek promijenio bh. društvo
Foto: Anadolija / Ajna Jusić
Prvijenac Jasmile Žbanić, igrani film "Grbavica" prije tačno trinaest godina (2006.) dobio je glavnu nagradu 56. međunarodnog filmskog festivala "Berlinale".

Osim toga, film je dobio i nagradu Ekumenskog žirija i nagradu za mir.

Prestižnu nagradu "Zlatni medvjed" na filmskom festivalu Berlinale osvaja najbolji film, dok nagrada "Srebrni medvjed" se dodjeljuje najboljem režiseru, glumcu i glumici.

Ovo je za Jasmilu bio prvi dugometražni film, a upravo zahvaljujući njemu našla se u konkurenciji za nagradu na prestižnom festivalu.

Uloge su iznijeli sjajni glumci Mirjana Karanović, Jasna Ornela Berry, Leon Lučev i Luna Zimić Mijović. 

Podsjetimo, Grbavica je potresna priča o žrtvama silovanja, a govori o samohranoj majci Esmi i njenoj kćerki Sari. Radnja prati Esmu koja želi priuštiti Sari odlazak na ekskurziju. Da bi dobila popust na putovanje, Sari treba uvjerenje da joj je otac poginuo kao šehid. Esma uporno izbjegava da joj da uvjerenje. Ona bi radije pronašla način da plati punu cijenu ekskurzije. Smatra da je time što svojoj kćerki nije rekla istinu o njenom ocu zaštitila i sebe i nju…

Inače, film je životna priča Ajne Jusić i njene majke.

"Ja sam tada bila dijete. Temelj i većina priče jeste temeljena na mojoj mami, ona kafana, ekskurzija i nokti... Mama je to radila zajedno sa Jasmilom i 'Medicom' (Sigurna kuća u Zenici, op.a)", ispričala je prošle godine Ajna.

Ajna Jusić - undefinedFoto: Anadolija / Ajna Jusić
Ajna Jusić: Potresna sudbina majke i mene inspirirala je nastanak filma "Grbavica"

Prisjetila se da je ona tada pohađala snovnu školu i da su organizirano gledali film u kinu.

"Mama je bila nervozna. Otišla sam da pogledam film. Bilo mi je teško. Tada se spremala, poslije filma, da mi kaže da postoji poveznica nas i osoba u filmu", kazala je Ajna. 

Ajna sada živi u Sarajevu, diplomirala je psihologiju i aktivno radi u Udruženju "Zaboravljena djeca rata". 

"Niko nikada nije pričao o nama, djeca imaju različite strahove. Trenutno nas je aktivnih oko 15 članova u Udruženju. Prema našim dosadašnjim saznanjima, do 60 članova je unutar države, samo što imamo podjelu na aktivne i neaktivne", pojasnila je Ajna.

Podsjetimo i na to da je Jasmila Žbanić, koja je napisala i scenarij za film, uz svoj aktivizam nagnala bh. vladu da formalno prizna silovanim ženama status žrtava rata, čime im je zagarantirana državna penzija.

Prilikom preuzimanja nagrade na Berlinaleu upozorila je svijet da se ratni zločinci slobodno kreću Evropom. Pogledajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije