Film bh. koprodukcije premijeru će imati u Kanu

Radiosarajevo.ba
Film bh. koprodukcije premijeru će imati u Kanu
Foto: SCCA/pro.ba / Scene iz filma "Heroji ne umiru"

Film "Heroji ne umiru" francuske rediteljice Aude Lea Rapin nastao u koprodukciji Les Films du Worso iz Francuske, Scope Pictures iz Belgije i SCCA/pro.ba iz Sarajeva, svoju svjetsku premijeru imat će u zvaničnoj selekciji ovogodišnjeg izdanja Sedmice kritike filmskog festivala u Kanu.

Film je sniman na lokacijama u Sarajevu i Srebrenici u ljeto 2018. godine uz učešće domaćih glumaca, autora i saradnika.

Uloge u filmu ostvarili su: Adèle Haenel, Jonathan Couzinié, Antonia Buresi, Hasija Borić, Vesna Stilinović, Muhamed Hadžović, Damir Kustura Slaven Vidak i Elma Juković.

Producenti filma su Sylvie Pialat i Benoît Quainon, a bosanski koproducenti  Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Ekipu filma čine još i direktor fotografije Paul Guilhaume, scenografkinja Henriette Desjonqueres, šminkerica Lamija Hadžihasnović-Homarac, kasting direktorica Timka Grin i rukovodilac produkcije Ensar Halilović.

 

Sinopsis:

Na ulici u Parizu, prolaznik misli da je u Joachimu prepoznao vojnika koji je umro u Bosni21. avgusta 1983. Igrom slučaja Joachim je rođen upravo 21. avgusta 1983! Povučen idejom da bi mogao biti reinkarnacija ovog čovjeka, on odluči da ode u Sarajevo sa svojim prijateljima Alice i Virginie. U ovoj zemlji, progonjenoj sjenama rata, oni stavljaju svoja srca i duše, otkrivajući Joachimov prošli život.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije