Anonimne Sarajlije flasterima vidali "rane" na mostu Festina lente

J. Ć.
Anonimne Sarajlije flasterima vidali "rane" na mostu Festina lente
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / Festina lente most u Sarajevu

Ovih dana simbolično su osvanuli flasteri preko "rana", tačnije oštećenja na ogradi mosta Festina lente kod Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Festina lente most u Sarajevu - undefinedFoto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba: Festina lente most u Sarajevu

Poražavajuća je činjenica da u našem gradu ništa ne može ostati sačuvano, pa ni nešto tako dugo očekivano kao što je Festina lente most

Iako se našao na listi 50 najljepših mostova pretrpio je brojna oštećenja i često bio na meti vandala koji su grafitima narušavali njegov izgled.

Čini se kako ovaj savremeni pješački most postaje ruglo, što dokazuju i fotografije koje redovno dobijamo od naših čitatelja.

Festina lente most u Sarajevu - undefinedFoto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba: Festina lente most u Sarajevu

„Općina Centar će poslati Gradskoj upravi inicijativu za sanaciju mosta Festina lente, a u ovoj godini planirana je sanacija rukohvata na istom, koja je je u fazi ugovaranja. U razgovorima sa autorom projekta dogovoreno je da se izrade rukohvati potpuno identični sa postojećim, odnosno projektom izvedenog stanja“, rekli su za portal Radiosarajevo.ba iz Općine Centar.

Ostaje otvoreno pitanje do kada će se ovakve stvari dešavati i zašto neko ima interes ili potrebu da uništava tako jednu lijepu građevinu po kojoj smo poznati u svijetu.

Podsjetimo, Festina lente (lat. Požuri polako) je pješački most u Sarajevu izgrađen 2012. godine. Spaja šetalište Obale Maka Dizdara ispred Akademije likovnih umjetnosti, čiji su ga studenti i dizajnirali: Adnan Alagić, Amila Hrustić i Bojana Kanlić (smjer produkt dizajn) s Radićevom ulicom.

Pješački most nastao je iz potrebe da se povežu, ožive i obogate sadržaji na obalama rijeke Miljacke i omogući uvođenje novih sadržaja primjerenih najužoj urbanoj jezgri.

Obala Maka Dizdara je obnovom šetališta i izgradnjom mosta značajno obogatila urbani ambijent, te je uz projekt za uređenje obližnje Radićeve ulice kao pješačke zone bez automobilskog prometa, uspostavljena ravnoteža između lijeve i desne obale rijeke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije