'Fenomen Kur'ana' Esmira Halilovića i virtualna stvarnost Mekke i Medine

Fena
'Fenomen Kur'ana' Esmira Halilovića i virtualna stvarnost Mekke i Medine
Pixabay / Fenomen Kur'ana
Izložba „Fenomen Kur'ana - The Miracle of the Qur'an“ doc.dr. Esmira Halilovića, bit će otvorena u petak u depadansu Muzeja Sarajeva, Brusa-bezistan.

Nakon uspješnog projekta „Muzej Poslanika Muhammeda a.s.“ i izložbe „Upoznaj Poslanika, a.s.“, koja je do sada obišla gradove u BiH i Crne Gore, te imala više od 29.000 posjetilaca, doc.dr. Esmir Halilović, profesor na Katedri za vjerske znanosti Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici, želi predstaviti i fenomen Kur'ana.

Projekt je osmišljen tako da se, na multidisciplinaran, slikovit, interaktivan i moderan audio-vizuelan način, predstavi posljednja Božija objava ljudskom rodu - časni Kur'an.

"Želimo predstaviti Kur'an, kao osnovu islama, onako kako nikada do sada nije predstavljen. Želimo da uputimo ljude na fenomen Kur'ana, da ih potaknemo da otvore Kur'an, da ga proučavaju, razmišljaju, žive Kur'an", kazao je Halilović Feni.

Izložbu čine 33 edukativna panoa, makete, video-sadržaji, artefakti u vezi Kur'ana, neki od najstarijih prijepisa Kur'ana u Bosni i Hercegovini, prijevodi Kur'ana na više od 20 jezika, materijali na kojima se pisao Kur'an i, po prvi put, VR - virtuelna stvarnost.

Virtualna stvarnost predstavlja novu tehnologiju sa kojom posjetioci doživljavaju osjećaj obilaska svetih mjesta Mekke i Medine, a ta mjesta gledaju kroz VR naočale (VR headset) i kreću se u njihovom trodimenzionalnom svijetu.

Izložba će biti otvorena u 14 sati, a ulaz za posjetioce je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije