Federacija BiH danas prvi put u historiji slavi Dan nauke: Dragi naučnici, sretno vam!

Radiosarajevo.ba
Federacija BiH danas prvi put u historiji slavi Dan nauke: Dragi naučnici, sretno vam!
Foto: Pinterest / Ilustracija

Danas, 12.decembra, prvi put u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će obilježen Dan nauke, i to u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bosanskohercegovačkom naučniku.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Elvira Dilberović, u ime ovog Ministarstva i svoje osobno ime, čestitala je akademskoj i naučnoj zajednici Dan nauke u FBiH – 12.decembra, istaknuvši opredijeljenost Ministarstva da kontinuirano podržava razvoj nauke te naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH, kao i njihovo dalje unapređenje i afirmiranje.

„Imajući u vidu ukupni naučni angažman Vladimira Preloga i njegovu stalnu borbu za afirmaciju i dignitet nauke, te činjenicu da nismo imali datum na koji bi se simbolično obilježavao doprinos bh. naučnika uopće, pokrenuli smo inicijativu da se 12. decembar proglasi Danom nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine, što je Federalna vlada i prihvatila“, podsjetila je ministrica Dilberović, te dodala da će se ovaj dan obilježavati i s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

U povodu obilježavanja Dana nauke, danas će u Mostaru biti održan prigodan program, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Između ostalog, za 13 sati planirano je polaganje cvijeća kod spomenika Vladimiru Prelogu, u mostarskom Parku nobelovaca.

Također, Ministarstvo je, putem nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja, preporučilo i svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u FBiH da, na Dan nauke – 12.decembra, dio nastave posvete nobelovcu Vladimiru Prelogu te, uopće, značaju nauke.

Vladimir Prelog na dodjeli Nobelove nagrade - undefined

Arhiv: Vladimir Prelog na dodjeli Nobelove nagrade

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije