FBiH: Svaki drugi građanin umire od srčanih bolesti, a svaki peti od raka

Radiosarajevo.ba
FBiH: Svaki drugi građanin umire od srčanih bolesti, a svaki peti od raka
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Svaki drugi stanovnik Federacije BiH umire od bolesti srca i krvnih sudova, a svaki peti od malognih neoplazmi, alarmantni su podaci iz izvještaja o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvenoj zaštiti u FBiH u 2018. godini.

U izvještaj Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koji je danas prihvatila Federalna vlada, navodi se da građani najčešće obolijevaju od nezaraznih bolesti.

„Indikatori zdravstvenog stanja stanovništva Federacije BiH su nepovoljni, što je povezano s lošom socio-ekonomskom situacijom u zemlji, životnim navikama, uslovima stanovanja, uslovima na radnom mjestu, faktorima okoliša i mnogim drugim“, ističe se u izvještaju.

Faktori rizika po zdravlje su znatno prisutni. Puši 44,1 odsto odraslih, alkohol konzumira 28,8 odsto, prisutna je i nezdrava ishrana pa je 21,2 odsto odraslih gojazno, a tu su i tjelesna neaktivnost i stres.

„Iako je reforma sistema zdravstva u bazirana na jačanju primarne zdravstvene zaštite, još su prisutne razlike u njenoj dostupnosti po kantonima", saopćeno je iz Vlade.

Kao razlozi za nezadovoljavajući nivo uvođenja porodične medicine navode se nedostatak doktora, spor proces reorganizacije službi unutar domova zdravlja, nedostatak menadžerskih vještina, a posljednjih godina i migracija zdravstvenih radnika u druge zemlje.

„Federacija BiH ima manji broj bolničkih kreveta u odnosu na zemlje u okruženju i prosjek europskog regiona, ali je vidljiva nedovoljna iskorištenost bolničkih kapaciteta, što ukazuje na potrebu njihove racionalizacije“, upozoreno je u izvještaju.

Sa sjednice u Sarajevu - undefined

Foto: Vlada FBiH: Sa sjednice u Sarajevu

Osim ovog alarmantnog izvještaja Zavoda za javno zdravstvo, koji je Vlada samo prihvatila, utvrđen je i prijedlog izmjena Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, kojim je rok za verifikaciju računa pomjeren na 31. decembar 2022. godine.

Također, Vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma o nemogućnosti izdavanja okolinske dozvole lukavačkom GIKIL-u. Navedeno je da je GIKIL pokazao krajnju neozbiljnost jer je na osnovu dozvole iz 2012. godine bio obavezan uložiti 111,3 miliona KM u unapređenje tehnologije, a uložio je tek četiri miliona KM.

Data je saglasnost i da Muamer Kulelija bud eimenovan za privremenog člana Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Kuleliju je predložio Upravni odbor Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije