FBiH i RS prekršili obećanja: Ugrožen dogovor BiH s MMF-om

E. Halimić
FBiH i RS prekršili obećanja: Ugrožen dogovor BiH s MMF-om
EPA / Sjedište MMF-a u Parizu

Na prijedlog Vlade Federacije BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH prekjučer je većinom glasova usvojio novi zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Zajedno s ovim zakonom na istoj sjednici usvojen je i Rebalans Budžeta FBiH za ovu godinu, a sve kako bi se osiguralo dodatnih 25 miliona KM potrebnih za provedbu pomenutog zakona i isplatu boračkih naknada.

Dom naroda Parlamenta FBiH danas će na sjednici najvjerovatnije prihvatiti tekst pomenutog zakona, ali i Rebalans Budžeta.

Predstavnički dom FBiH - undefined

FOTO: Fena: Predstavnički dom FBiH

I ništa u ovoj priči ne bi bilo sporno (jer niko nije protiv da se pomogne demobilisanim borcima u nuždi op.a.) da nije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i pisma namjere u kojem su vlasti u BiH ponudile određena obećanja i garancije a zauzvrat dobile značajnu finansijsku injekciju od ove međunarodne finansijske institucije. Prema mišljenju mnogih ekonomista bez tog Aranžmana s MMF-om Bosna i Hercegovina je finansijski neodrživa.

A donošenjem pomenutog zakona između ostalog ugrožen je i nastavak kreditnog Aranžmana BiH s MMF-om.

Podsjećamo, Dopunsko pismo namjere potpisali su Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH, Senad Softić, guverner Centralne banke, Fadil Novalić, premijer FBiH, Jelka Milićević, ministar finansija FBiH, Željka Cvijanović, premijerka RS i Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Naime, u paragrafu 6 Dopunskog pisma navedeno je da se vlasti u BiH uzdržavaju od povećanja plata u javnom sektoru, uz napomenu da se ne povećavaju osnovice za plate, kao ni platni koeficijenti. Osim toga, u dopunskom pismu su se obavezali da će se konsultovati sa osobljem MMF-a, i to “na vlastitu inicijativu”, kako su napisali u paragrafu 2, u slučaju bilo kakvih promjena politika.

U paragrafu 26 ponovljeno je da vlast neće donositi nikakve odluke bez konsultacija s osobljem MMF-a, te da neće biti nikakvih revizija usvojenih ekonomskih politika.

“Uzdržaćemo se od usvajanja ili jačanja bilo kakvih trgovinskih ograničenja ili drugih mjera ili politika koje bi mogle pogoršati platnu bilansu”, naveli su oni.

Kao dokaz da će ispoštovati sve što je dogovoreno, u paragrafu 5 su istakli da će voditi fiskalnu politiku u skladu s usvojenim budžetima u 2018. godini.

“Također ćemo ispoštovati fiskalna ograničenja za 2018. godinu koja smo dogovorili s osobljem MMF-a”, navedeno je u paragrafu 5.

Tada je pojašnjeno da će održati fiskalnu disciplinu, smanjivati javnu potrošnju i novac usmjeravati u investicije.

“Kao što smo predvidjeli u budžetima za 2018, vlade će smanjiti izdvajanja za plate i dovesti ih u sklad sa bruto domaćim proizvodom tako što ćemo nastaviti sa zamrzavanjem plata i smanjenjem javnog zapošljavanja”, napisali su oni.

Uz to su još i predložili kvartalne kontrole kako se ove mjere sprovode.

“Kako bismo suzbili troškove plata u javnom sektoru na održiv način, razvijamo javni registar svih zaposlenih uz pomoć Svjetske banke”, stoji u paragrafu 16.

Nakon što je na prijedlog Vlade FBiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH odobrio novi zakon o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica za komentar pitali smo za komentar i stalnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Francisca Parodi.

Francisco Parodi - undefined

Foto: MMF: Francisco Parodi

“Program sa MMF-om je trenutno u fazi pauze. Mi čekamo na formiranje novih vlada da bi ponovo pokrenuli razgovore o programu. Očekujemo da ćemo tada razgovarati o svim aspektima zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica”, kratko je za Radiosarajevo.ba prokomentarisao Parodi.

Da sva krivica za prijeko potrebnog Aranžmana BiH s MMF-om ne leži na rameni vlasti u Federaciji BiH pokazuje i činjenica da je bh. entitet RS još ranije posegnuo za kršenjem obećanja iz Dopunskog pisma namjere.

Milorad Dodik - undefined

Foto: Armin Durgut / Pixsell: Milorad Dodik

Podsjećamo, Vlada RS je plate svim radnicima povećala sredinom prošle godine i to smanjen je tada oporezivi dio plate, a Vlada se, u te svrhe, odrekla 60 miliona KM. Dvadeset miliona maraka za prošlogodišnje povećanje plata, izdvajaju lokalne zajednice.

Ostaje da se vidi koji će konačni stav zauzeti predstavnici MMF-a kad i ukoliko dočekaju formiranje novih vlada u BiH, a na koje već čekaju od oktobra prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije