Ex-članica Nobelovog komiteta: Književnost ne može biti odvojena i iznad politike

Radiosarajevo.ba
Ex-članica Nobelovog komiteta: Književnost ne može biti odvojena i iznad politike
Foto: Norstedts / Gun Brit Sundstrom

Svijet je ove sedmice obišla vijest da su zbog različitih "skandala" koje potresaju Nobelov komitet za književnost, dva vanjska člana napustila su to tijelo Švedske akademije nauka i umjetnosti.

Piše: Faruk Vele

Ostavke su, podsjetimo, podnijeli autor Kristoffer Leandoer, koji je poručio da odlazi, jer nema "ni strpljenja ni vremena" da čeka da odbor završi svoje reforme, te Gun-Brit Sundstrom.

Ovogodišnji književni Nobelovac: Muslimani sami iscenirali svoje pokolje u Sarajevu

Sada već bivša članica Komiteta i ugledna švedska spisateljica i književna kritičarka Gun Brit Sundstrom kao razlog za podnošenje ostavke navodi dodjelu Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu, prenijele su u ponedjeljak svjetske agencije.

Skandalozna nagrada Handkeu izazvala je brojne reakcije u svijetu, te ogorčenje žrtava jer je austrijski pisac poznat po negiranju genocida počinjenog u Srebrenici i podršci Slobodanu Miloševiću. Takav potez Švedske akademije nanio je veliku štetu i toj državi.

Kritika Akademiji: Dva člana napustila Odbor za Nobelovu nagradu za književnost

Gun-Brit Sundstrom u izjavi za Radiosarajevo.ba podsjeća najprije da javnost mora imati u vidu da ona nikada nije bila članica Švedske akademije.

"Samo sam bila jedna od pet osoba izabranih da pomognu Akademiji kao 'vanjski članovi' Komisije za Nobelovu nagradu za 2019. i 2020. godinu. Inače, Komisija broji četiri stalna člana i pet 'vanjskih članova'", kaže nam Gun-Brit Sundstrom.

Nobelov komitet odgovorio žrtvama: Handkeovu književnost shvatamo različito

Iako nije željela govoriti o vezama pisca Handkea s njezinom ostavkom, vrlo je jasna u stavovima zbog koji napušta Nobelov komitet.

"Sretna sam što sam bila dio tijela koje je, premda sa zakašnjenjem, dodijelilo Nobelovu nagradu za 2018. godinu Olgi Takarczuk. Uključivanjem vanjskih članova, koji nisu članovi Akademije, stvoreno je tijelo sa kojim je teško raditi. Zajednički rad članova Akademije i vanjskih članova je po pitanju bitnih aspekata bio nespretan što je bilo neizbježno", odgovorila je Gun-Brit Sundstrom na naš upit.

U pogledu dodjele nagrade Handkeu, Gun-Brit Sundstrom kaže:

"Izbor dobitnika Nagrade za 2019. godinu nije samo sveden na izbor nekog autora već isto tako, kako unutar tako i izvan Akademije, interpretiran kao izraz da je književnost odvojena i iznad 'politike'. Ja ne dijelim takvo uvjerenje. Uloga vanjskih članova je iskrivljena sa učešća u povjerljivim književnim diskusijama sa Akademijom na posredovanje između Akademije i javnosti. To nije uloga koju sam preuzela prije godinu dana".

Gun-Brit Sundstrom nas podsjeća da je najprije svoj stav iznijela 2. decembra dala štokholskim dnevnim novinama Dagens Nyheter, a "nakon što je moj kolega Kristoffer Leandoer obznanio da će i on istupiti, zbog djelimično sličnih, a djelomično različitih razloga".

Na kraju uputila je pozdrave bosanskohercegovačkoj javnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije