Evo ko je predložen za nove ministre u KS: Neka nova i neka stara imena

E. H.
Evo ko je predložen za nove ministre u KS: Neka nova i neka stara imena

Nova parlamentarna većina u KS koju čine Stranka demokarstke akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF) predložili su nove članove vlade koju bi trebali činiti:

- ministar zdravstva Rusmir Mesihović (DF),
- ministar privrede KS Goran Mačkić (DF),
- ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko (SBB),
- ministar obrazovanja Anis Krivić (SBB),
- ministrica rada i socijalne politike Tea Mušić (SBB),
- ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč (SDA),
- ministar finansija Jasmin Halebić (SDA)
- ministrica pravde i uprave Mersa Kustura (SDA),
- ministar kulture Emir Hadžihafizbegović (SDA),
- ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić (SDA),
- ministar saobraćaja Adi Kalem (SDA) i
- ministar za boračka pitanja Senad Hasanspahić (SDA).

Mario Nenadić

Mario_Nenadic_5_RSA.jpg - undefined

Foto:  Radiosarajevo.ba: Mario Nenadić

Na poziciju novog premijera Kantona Sarajevo predložen je Mario Nenadić (SBB). Dakle novu Vladu KS čini će neki dobro poznati ali i manje poznati likovi s političke scene u BiH, ali i ljudi koji do sad nisu imali značajnije zapažen politički angažman. Prema dostupnim podacima, Mario Nenadić je bivši kantonalni ministar pravde u Sarajevu i dugogodišnji državni službenik. Obnašao je funkciju ministra u Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo od 2014. do 2018. godine, a tokom mandata je imao korektne odnose i sa tadašnjim premijerima Elmedinom Konakovićem i Ademom Zoljem. Rođen je 25. marta 1964. godine u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Tokom rata je bio pripadnik Armije RBiH.

Bio je dugogodišnji zaposlenik u Ministarstvu za izbjeglice i socijalnu politiku BiH. Nakon toga prelazi u Ministarstvo za civilne poslove i komunikacije gdje je radio od 1998. do 2000. godine. Nakon toga postaje pomoćnik ministara u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice. Poslije je radio u Agenciji za statistiku BiH, a od 2010. je u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice kao pomoćnik ministra. Radeći u državnoj upravi stekao je iskustvo od 22 godine, te je prošao sve stepenice od stručnog saradnika, inspektora, šefa odjela do pomoćnika ministra.

Rusmir Mesihović

Rusmir Mesihović - undefined

FOTO: Arhiv: Rusmir Mesihović

Budući ministar zdravstva Rusmir Mesihović je rođen 1964. godine u Sarajevu, gdje je završio Medicinski fakultet na kojem je obavio i specijalizaciju te doktorirao 2002. godine. Od 1982. godine je bio član Komunističke partije Jugoslavije, a gašenjem ove partije 1990. godine prelazi u Socijaldemokratsku partiju u kojoj je i danas. Po završetku medicinskog fakulteta 1988. godine zaposlio se na Klinici za gastroenterohepatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Na sarajevskom Medicinskom fakultetu, gdje i danas predaje, prošao je put od asistenta do redovnog profesora. Na KCUS-u je od 2003. do 2011. godine obavljao funkcije šefa i zamjenika šefa na nekoliko klinika, odnosno odjela.

Na općim izborima 2006. i 2010. godine kao kandidat SDP-a nije osvojio dovoljan broj glasova za direktan izbor u Parlament Federacije BiH (FBiH), ali mu je oba puta dodijeljeno kompenzacijsko mjesto. Drugi mandat u federalnom parlamentu prekida 2011. godine, jer je imenovan za federalnog ministra zdravstva. Na općim izborima 2014. godine Mesihović je bio treći put kandidat za federalni parlament gdje je izabran sa 1.833 glasa. Postavljen je za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu 2015. godine. Iste godine je smijenjen sa te funkcije.

Goran Mačkić

Ako su dosadašnji kandidati za ministre nešto više poznati u bh. javnosti, kandidat za ministra privrede KS Goran Mačkić (DF) je relativno novo lice na političkoj sceni. Prema dostupnim podacima Mačkić član Predsjedništva DF-a i privrednik iz Banje Luke.

Ismir Jusko

Ismir Jusko - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Ismir Jusko

Kandidat za ministra unutrašnjih poslova Ismir Jusko (SBB) rođen je 18. Juna 1971. godine u Zuttlingenu – Savezna Republika Njemačka. Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu, kao i Fakultet za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu, na kojem je magistrirao i pohađa doktorski studij. Tokom 25‐godišnje radne i sportske karijere, ostvario je zavidne rezultate i dobio eminentna domaća i međunarodna priznanja, a u svemu što je radio, stekao radno i menadžersko iskustvo. U Ministarstvu za unutrašnje poslove BiH radio je od 1990. do 1996. godine, gdje je u Specijalnoj jedinici policije obavljao poslove i zadatke od policajca specijalca, komandira odjeljenja, komandira voda, zamjenika komandira čete, do pomoćnika komandanta Specijalne jedinice. U ovom periodu također je bio instruktor taktike specijalnih dejstava, antiterorističke borbe, bliske zaštite VIP ličnosti, specijalne i opće fizičke pripreme pripadnika Specijalne jedinice MUP BiH. Od decembra 1996. do marta 2007. godine bio je uposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, gdje je obavljao dužnost šefa Tima za antiterorizam. U tom periodu, proveo je pet mjeseci na edukacijama u SAD u posebnim kampovima za antiterorizam, gdje je uspješno završio kurs za borbu protiv terorizma i rješavanje kriznih situacija. Tokom rada u Ambasadi SAD u Sarajevu, za svoj rad je dobio devet priznanja od State Department‐a. Kao instruktor je radio sa Ministarstvom sigurnosti BiH ‐ Specijalnom jedinicom BiH – SIPA, Odjeljenjem za zaštitu VIP ličnosti i Jedinicom za specijalnu podršku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agencijom za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, te Specijalnom jedinicom Federalne uprave policije, Jedinicom za specijalističku podršku MUP Kantona sarajevo i Zatvorskom policijom. Od 2010. do januara 2013., i od septembra 2013. do novembra 2014. godine radio je u Ministarstvu sigurnosti BiH – Agencija za policijsku podršku na dužnosti šefa Kabineta direktora, a od januara do septembra iste godine bio je savjetnik ministra sigurnosti BiH. Od novembra 2015. do maja 2016. obavljao je funkciju ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a iza sebe ima ministarsku poziciju u Ministarstvu komunikacija i saobraćaja BiH, te poziciju ministra za boračka pitanja KS.

Anis Krivić

SBB će za ministra obrazovanja KS kandidirati Anisa Krivića, koji je definitivno novo ime na političkoj sceni u BiH. Za Krivića je poznato da je član SBB-a, te da trenutno obnaša funkciju glavnog inspektora za obrazovanje.

Tea Mušić

Tea Mušić - undefined

Foto: Screenshot: Tea Mušić

Također manje poznato političko lice je i Tea Mušić, koja također dolazi kao prijedlog SBB-a i to za poziciju ministrice za rad i socijalnu politiku. Inače Mušić je vijećnica SBB-a u Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

Nihada Glamoč

Direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba:  Nihada Glamoč

Za poziciju ministrice komunalne privrede i infrastrukture KS bit će predložena Nihada Glamoč, inače ona je donedavno obnašala poziciju direktorice KJKP Sarajevogas, ali je smijenjena u oktobru prošle godine.

Jasmin Halebić

Jasmin Halebić - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Jasmin Halebić

Za poziciju ministar finansija bit će predložen Jasmin Halebić (SDA), on je rođen 1974. godine u Konjicu. Osnovu školu završio u Konjicu, pohađao srednju vojnu školu u Rajlovcu do 1992. U periodu 1992.-1995. bio pripadnik Armije BiH. Nakon rata upisao Ekonomski fakultet u Mostaru, potom otišao na studij u Iran gdje je diplomirao poslovnu ekonomiju, a nakon toga okončao i magistarski studij. U BiH se vratio 2003. g. i zaposlio se u računovodstvenoj profesiji. Od 2006. prešao na Univerzitet u Zenici, Ekonomski fakultet. Doktorat iz ekonomskih nauka stekao je 2009. na Ekonomskom fakultetu prošao zvanja višeg asistenta, docenta, a trenutno je vanredni profesor na oblasti Ekonomska teorija i politika. Prije preuzimanja dužnosti ministra finansija u Kantonu Sarajevo prof.dr. Jasmin Halebić, bio je dekan Ekonomskog fakulteta. Autor više naučnih i stručnih članaka i jedne knjige. Oženjen i otac troje djece.

Mersa Kustura

Mersa Kustrura, kandidatkinju za novi ministricu - undefined

Foto: Općina Novi Grad: Mersa Kustrura, kandidatkinja za novu ministricu

Također manje poznato na političkoj sceni lice bit će predloženo na poziciju ministrice pravde i uprave. Ovo Ministarstvo trebala bi predvoditi Mersa Kustura (SDA). Ona je ujedno i sekretar Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Novi Grad Sarajevo.

Emir Hadžihafizbegović

Emir Hadžihafizbegović - undefined

Radiosarajevo.ba: Emir Hadžihafizbegović

Za poziciju ministra kulture bit će predložen Emir Hadžihafizbegović (SDA), inače bosanskohercegovački kazališni, televizijski i filmski glumac, a posjeduje i hrvatsko državljanstvo. Studij na Akademiji scenskih umjetnosti završio je u Sarajevu, no to nije bilo njegovo prvo opredjeljenje. Prvo je upisao studij književnosti s kojeg je izbačen zbog sukoba s profesorom. Diplomirao je 1986. godine uz mentorstvo Emira Kusturice.

Nakon što je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Emir Hadžihafizbegović je tri godine bio zaposlen u Narodnom kazalištu u Tuzli. Rat je proveo u Bosni i Hercegovini, a pred kraj rata, pridružio se ansamblu Narodnog kazališta u Sarajevu. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli prvo je bio zaposlen kao viši asistent, zatim je postao docent i na kraju profesor na odsjeku za glumu. Pored toga, obavljao je dužnost savjetnika za kulturu bivšeg federalnog ministra Ahmeta Hadžipašića, nalazio se i na funkciji ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo u razdoblju od 2007. do 2011. godine. Godine 2018. nagrađen je Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva.

Faruk Kapidžić

Faruk Kapidžić - undefined

Foto: Arhiv: Faruk Kapidžić

Za poziciju ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša bit će predložen Faruk Kapidžić (SDA), inače idejni tvorac Avaz Twist Towera. Inače Kapidžić, kako se navodi jedan je od poznatijih bh. arhitekata savremenosti, a ne krije zadovoljstvo što u karijeri ima referencu kakva je kreiranje „uvrnutog“ tornja od 175 metara.

Adi Kalem

Adi Kalem - undefined

Foto: SDA: Adi Kalem

Ministarstvo saobraćaja KS trebao bi predvoditi Adi Kalem (SDA), on je rođen 1985. godine u Sarajevu. Magistrirao je na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu. Dugogodišnji je uposlenik turske kompanije Cengiz Insaat, Ticaret ve Sanayi iz Istanbula, a radio je i na projektima od državnog značaja, poput izgradnje pojedinih dionica koridora Vc. Redovani je davalac krvi, aktivno govori turski i engleski jezik. Oženjen je i otac dvoje djece.

Senad Hasanspahić

Senad Hasanspahić - undefined

Fena: Senad Hasanspahić

I na poziciju ministra za boračka pitanja KS predložen je Senad Hasanspahić (SDA), on je rođen 1965. godine, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Obnašao je funkciju ministra komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS od 2015. do 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije