Evo kako možete pomoći nezbrinutim životinjama u hladnim danima

N. K.
Evo kako možete pomoći nezbrinutim životinjama u hladnim danima
Pixabay / Ilustracija
Bosnu i Hercegovinu proteklih dana prekrio je snježni prekrivač, a meteorolozi su za naredne dane najavili ekstremne hladnoće i minuse.

Različiti su načini na koje ljudi pokušavaju utopliti svoje domove i sebe, a isto tako i životinjama treba dodatne njege i pažnje tokom hladnih i snijegom okovanih dana, posebno onima koje su nezbrinute na ulici i nemaju svog „prijatelja“ koji će im pomoći u preživljavanju.

Na ulicama širom bh. gradova, nažalost, mnogo je napuštenih životinja koje se nemaju gdje skloniti, nemaju šta jesti, nemaju se čime ogrnuti.

Prva stvar koju gotovo svi mogu uraditi jeste da psima koji žive u susjedstvima u narednim danima omoguće u posudama malo jaču hranu i toplu vodu, koje će ostaviti na vidnom mjestu, ali zaštićene od padavina. Također, pozivamo sve koji su u mogućnosti da baš ovih dana ponude sklonište i dom nezbrinutim psima i mačkama i time spase neku od ovih životinja“, rekla je za Radiosarajevo.ba Sanja Bianculli iz Fondacije Dogs Trust.

Doktor veterinarske medicine Mirza Gazdić sve čitatelje portala Radiosarajevo.ba savjetuje da, prije svega, pozicije u naseljima na koje se može ostaviti hrana budu natkrivene zbog mogućnosti da se zbog hladnoće ta hrana zaledi, a onda ona gubi na kvaliteti i više je štetna nego korisna za životinje.

„I psima, kao i nama, tokom zime treba mnogo više energije kako bi tijelo održalo normalnu temperaturu.

Porcije hrane koje ostavljate neka budu većeg obima i ako postoji mogućnost, servirajte toplu hranu onda kad će je pas ili mačka jesti odmah.

U slučaju da će hrana stajati duži vremenski period na otvorenom, onda je najbolje da ona bude suha, odnosno da to budu krekeri i tome slično“, ističe veterinar Gazdić za Radiosarajevo.ba.

Kako naglašava, bitno je da se u narednim danima voda ostavlja topla i sto češće mijenja kako se ona ne bi zaledila, a da se po mogućnosti mačkama koje se nalaze oko vaših domova ponudi toplo mlijeko.

Također, veterinar Mirza Gazdić je dodao da svako u svom kraju obrati pažnju i na ptice jer su i one veoma ugrožene u ovim zimskim danima, tako što će im hranu poput zrna pšenice ili izmrvljenog hljeba ostavljati u nekoj plastičnoj posudi ili na komadu kartona.

I za kraj, portal Radiosarajevo.ba poručuje svima koji imaju mogućnost, a već odavno žele udomiti neku životinju, da je sada pravi trenutak za takvu odluku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije