Europski dan darivanja organa: Porazni rezultati u BiH

Radiosarajevo.ba
Europski dan darivanja organa: Porazni rezultati u BiH
Foto: UO UDiTB FBiH / Europski dan darivanja organa

Vijeće Europe svake godine u drugoj zemlji organizira Europski dan doniranja i transplantacije organa (EODD) kako bi podigli svijest građana  o važnosti davanja organa, kao načina spašavanja i poboljšanja života.

EODD se obično održava druge subote u 10. mjesecu  i ima za cilj potaknuti javnu raspravu i razmišljanje o ovoj temi.

Standardi koje je postavio EDQM / Vijeće Europe su ti koji osigurava darivanje  i transplantacije organa u Europi odgovorno, etično, profesionalno i nekomercijalno.

EODD također želi poziva medicinsku zajednicu i nositelje politika širom Europe da razmisle o važnosti ove terapije koja spašava život.

Prije svega, EODD je prilika da oda počast svim darivateljima organa i njihovim porodicama te zahvalim stručnjacima za transplantaciju u cijeloj Europi čiji naporan rad pomaže spasiti živote i poboljšati kvalitetu života mnogih ljudi.    

Što se tiče Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju donacija i transplantacija organa, stojimo jako loše i iz godine u godinu padamo na ljestvici Europskih i Svjetskih zemalja i ako se ovako nastavi, transplantacija i transplantacijska medicina bit će u potpunosti uništena u našoj zemlji, navodi se u saopćenju Udruženja/Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Iz Udruženja se pitaju kome to odgovara i kome je to u interesu!?

Kako se navodi, u BiH je oko 3.000 pacijenata na dijalizi, koja je usput rečeno, najskuplji način liječenja. Od ovog broja 2/3 pacijenta je u FBiH dakle oko 2.000.

Na transplantaciju bubrega u BiH čeka oko 300 ljudi, na transplantaciju srca jedanaest

Transplantacija organa jedina je uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog oštećenja funkcije pojedinih organa. Najveći udio organa za transplantacijsko liječenje dobiva se od kadaveričnih donora (umrlih osoba kod kojih je potvrđena moždana smrt), dok je deset posto organa za presađivanje darovano od živih darivatelja.

Jedna trećina , što znači oko 700 oboljelih bubrežnih bolesnika bi moglo biti transplantirano, a mi ove godine do 1. septembra. imamo samo 7 (sedam) transplantacija. Toliko transplantacija u svijetu se uradi svaki 60 minuta.

Europski dan darivanja organa - undefined

Europski dan darivanja organa

Na neažurnim listama u Centru za transplantacijsku medicinu koji je pri FMZ, nalazi se oko 230-240 pacijenata koji su na listi čekanja za bubrega (razlika između 700 i 240 su pacijenti koji nisu obrađeni za transplantaciju) i oni bez nade čekaju na najvažniji poziv u životu, jer je sve manje transplantacija u BiH.

Na listi čekanja za transplantaciju jetre je nešto više od 20 pacijenta a za transplantaciju srca oko 15-16 pacijenta.

Kada je riječ o pacijentima koji čekaju na transplantaciju srca, jetre, pluća, oni su u bezizlaznoj situaciji jer se transplantacija srca i pluća uopće ne radi u BiH a transplantacija jetre vrlo rijetko.

Dakle teško oboljeli srčani, plućni, jetreni bolesnici bukvalno su osuđeni na smrt, navode iz ovog Udruženja. 

Ovi porazni rezultati u transplantacijskoj medicini, sve manje spašenih života i zbog katastrofalnih uvjeta na dijalizama, pacijenti su primorani učiniti ono najgore a to je ponovo izađu na ulicu te protestima i isključenjima sa dijalize, natjerati prije svega politiku a zatim i naše glavne kliničke centre u Sarajevu i Tuzli da se probude i da napokon krenu u jednu plansku realizaciju transplantacijskog programa, a zato imaju odličan alat u Izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenje koji je usvojen još u 11. mjesecu 2017.

"Kako objasniti situaciju da je KCUS radio više transplantacija 1975. (da dobro vidite godinu 1975.) nego što radi danas. U KCUS nije urađena niti jedna transplantacija u zadnjih 14 mjeseci. To je neoprostivo. Za to vrijeme izgubili smo mnoge živote", rekli su iz ovog Udruženja dodajući kako svake godine u BiH na dijalizama umre oko 400 pacijenta. 

Zbog svega navedenog, jako je važno obilježiti ovaj dan, Europski dan donacije i transplantacije organa, kako pi privukli pažnju, struke, medija, politike i običnih građana o ovoj temi koja  je jako važna za sve nas, naveli su.

"Jer, 20 PUTA (ne 20%) je veća mogućnost da će nam trebati organ za transplantaciju nego da ćemo i sami biti donor.

Naša Udruga (UDiTB F BiH) zajedno sa Donorskom mrežom u BiH  i naše kantonalne udruge na prigodan način će obilježiti ovaj dan i to u gradovima širom F BiH, Sarajevo, Vitez, Travnik, Kiseljak, Zenica , Kakanj, Visoko a centralna manifestacija sa međunarodnim učešćem biti će u Tuzli na Trgu Slobode 19. oktobra gdje ćemo ugostiti naše kolege iz Mreže transplantiranih JI Europe (Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora. Rumunjska, Bugarska, S. Makedonija)", naveli su iz ovog Udruženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije