Kazaz: Ako me je iko teorijski i znanstveno oblikovao, onda je to Zdenko Lešić

A.I.M.
Kazaz: Ako me je iko teorijski i znanstveno oblikovao, onda je to Zdenko Lešić
Foto:Dženan Kriještorac / Zdenko Lešić: Preminuo u 84. godini
Minutom šutnje i uvodnim govorom akademika Esada Durakovića otvorena je danas, u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, komemorativna sjednica povodom smrti akademika Zdenka Lešića.

U obraćanju rodbini, te mnogobrojnim prijateljima, kolegama i studentima Duraković se osvrnuo na njegovu biografiju i dio bogate bibliografije.

„Izražavam najdublje saučešće porodici preminulog akademika Lešića i ovdje prisutnoj njegovoj kćerki, mojoj kolegici sa Filozofskog fakulteta Adreji Lešić Thomas. Lešić je bio vrlo produktivan autor. Uz svoj naučno-istraživački rad obavljao je i neke društvene dužnosti za što je odlikovan. Ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima, dobitnik je i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva“ kazao je, između ostalog, Duraković dodajući da je posljednja knjiga koju je Lešić objavio „Suvremena tumačenja književnosti“, a koju je napisao u koautorstvu s akademicima Hanifom Kapidžić-Osmanović, Tvrtkom Kulenovićem i profesoricom Marinom Kapić-Bakaršić.

Član PEN Centra BiH i redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Enver Kazaz prisjetio se svojih studentskih dana i utjecaja koji je Lešić imao na studente u BiH, ali i njegovo djelovanje koje je itekako značilo na prostoru bivše Jugoslavije.

„Mi smo slušali „Teoriju književnosti“ i to je bila jedina nastava na koju se isplatilo ići. Dva časa čiste poezije u teoriji i obrnuto, teorije u poeziji. Ako me je iko teorijski i znanstveno oblikovao, onda je to Zdenko.Zdenko je imao iskonski talenat za književnost i veoma razgranatu imaginativnu interpretaciju. Zdenko Lešić je s otkrivanjem poststrukturalizma mogao da spasi i pokušao spasiti književnu zajednicu BiH. Ali, ono što se meni čini najvažnijim u njegovom djelu jeste spoj teorije i interpretacije. Bez njegovih klasika avangarde, mi ne bismo znali šta se događalo s poezijom na prijelazu stoljeća“, naglasio je Kazaz.

U nastavku, u svojim obraćanjima profesor Muhidin Džanko i Nenad Veličković podsjetili su na vrijednost djela Zdenka Lešića.  

Teoretičar književnosti, naučni radnik, prevoditelj i pedagog i redovni člana ANUBiH, Zdenko Lešić preminuo je 19. maja 2018. godine u 84. godini. Sahranjen je na groblju bare. 21. maja.

Akademik Lešić je za dopisnog člana ANUBiH izabran 1987, a za redovnog 2002. godine. Bio je član Odjeljenja humanističkih nauka ANUBiH.

Smrt akademika Lešića veliki je gubitak za Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i njene članove,

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije