Elvir Kazazović: Uvodi se programerski smjer u gimnazije

V.A.Z.
Elvir Kazazović: Uvodi se programerski smjer u gimnazije
/ Sat kodiranja; Foto: CPCD
Potrebe tržišta za edukovanim programerima trenutno su neiscrpne - mladi koji posjeduju znanje i vještine programiranja ne treba da brinu za zaposlenje.

Stoga je ovo važna vijest za osnovce koji razmišljaju o upisu u srednju školu: od naredne 2017/18 školske godine, u gimanizijama na području Kantona Sarajevo trebao bi biti uveden programerski smjer.

Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Elvir Kazazović u izjavi za Radiosarajevo.ba kaže kako se vrše pregovori sa Elektrotehničkim fakultetom koji treba da osigura dodatno obrazovanje nastavnog kadra koji bi srednjoškolcima prenosio neophodno znanje.

"Imamo ozbiljne ambicije da to zaživi od sljedeće školske godine. Sve su oči uprte u Elektrotehnički fakultet koji treba da nam ponudi modul programa. Trenutno jedan modul imamo u Srednjoj Elektrotehničkj školi i jedan u Četvrtoj gimnaziji. Međutim, stručnjaci smatraju da bi bilo neophodno da se gradivo detaljnije obradi. Održali smo sastanak s predstavnicima Fakulteta i očekujemo od njih da predlože modul za gimnazije. Svi direktori gimnazija su zainteresirano za to, da već od sljedeće školske godine krene po jedno odjeljenje", kaže Ministar. 

Jedan od problema koje treba riješiti je i doškolovanje nastavnog kadra. Evo kako Ministarstvo misli da riješi taj problem: 

"Opredijelili smo se za najjednostavnije rješenje, a to je da postojeći profesori informatike u školama, kroz obrazovanje odraslih na Elektrotehničkom fakultetu, dobiju dodatnu edukaciju za IT sektor. Nadam se da ćemo uspjeti. Inače, na Zapadu nije opredjeljenje da se programiranje izučava u gimnazijama, već u strukovnim školama. Međutim, mi u gimnazijama imamo najkvalitetnije učenike koji bi najlakše mogli da savladaju ciljeve i pokušat ćemo na ovaj način da usmjerimo gimnazije da proizvodekadar koji je potreban tržištu. Veliki iskorak je da bi mladi već nakon srednje škole mogli dobiti posao", ističe Kazazović.

Na samom početku mandata, ministar je  u intervjuu za Radiosarajevo.ba.  govorio o potrebi uvođenja informatike već u prvi razred osnovne škole. U međuvremenu, u neke škole je ovaj program uveden, a učionice opremljene. Stoga pitamo ministra kakva su iskustva u tim školama.

"Učenici su prezadovoljni, jedva čekaju te časove. Mi nismo uspjeli da obezbijedimo kompletan program elektronskih učionica za sve škole, ali nastavit ćemo sa opremanjem. Nastavnici su educirani, a i sada na polugodištu radimo edukaciju za njih, jer jedan dio profesora razredne nastave nemaju tu kompetenciju. Mislim da smo napravili pravi pogodak i da ćemo u budućnosti imati dobru bazu koja izlazi iz osnovnih škola", smatra ministar obrazovanja i nauke Kanrtona Sarajevo Elvir Kazazović.

On je danas prisustvovao konferenciji za medije povodom uspješno održane akcije Sat kodiranja, o čemu opširnije možete čitati na ovom linku.  

  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije