Elitni skakači na Starom mostu bore se za titulu šampiona svijeta

Anadolija
Elitni skakači na Starom mostu bore se za titulu šampiona svijeta
Mostar je danas po treći put domaćin svjetskog prvenstva u ekstremnim skokovima Red Bull Cliff Divinga, a Stari most je pozornica za elitne svjetske skakače i skakačice koji se vratolomnim skokovima u ledenu Neretvu bore za titulu svjetskog šampiona.

Elitni svjetski skakači pod budnim okom međunarodnih sudaca danas na Starom mostu u Mostaru izvode vratolomne akrobacije s 27 metara visine, a najbolje svjetske skakačice s UNESCO-ovog na daleko poznatog spomenika u ledenu Neretvu skaču s 21 metara visine.

U spektakularnim skokovima elitnih svjetskih skakača sa Starog mosta u Mostaru uživaju brojni domaći i strani visoki dužnosnici, hiljade gledatelja iz čitave regije slila se u Mostar uživati u spektakularnim skokovima najboljih svjetskih skakača i skakačica.

Prve dvije serije takmičarskih skokova održane su jučer , a najbolji su bili Adriana Jimenez i Kris Kolanus. Oni su u veliko današnje finale ušli s vodećih pozicija.

„Osjećaj je dobar, ali nije još gotovo. Nadam se da će biti kao jučer,“ kazala je Meksikanka Jimenez pred današnje skokove.

Optimističan je i Poljak Kolanus s namjerom da i danas skokom sa Starog mosta osvoji visoke ocjene.

„Ciljat ću na pobjedu“, kratko i odlučno je rekao Kolanus.

Prvenstvo nikada nije bilo neizvjesnije. Mostar je, pretposljednja stanica sezone i ishod ovog takmičenja mogao bi presuditi tko će ponijeti krunu prvaka.

Aktualna prvakinja, Australka Rhiannan Iffland, bit će nažalost prisiljena da propusti takmičenje u Mostaru, zbog povrede koljena zadobivene prilikom pripremnog skoka na zagrijavanju.

Novi sportski direktor prvenstva Greg Louganis, legenda američkog sporta, vlasnik brojnih zlatnih olimpijskih medalja i vjerojatno najveći skakač svih vremena ističe kako će danas biti neizvjesno do posljednjeg skoka.

„Bilo ko može pobijediti. Neki od skakača su zaista dobri. Uz svega četiri skoka vrlo je malo prostora za greške, tako da moraju biti dobri,“ kaže Louganis.

Rijeke gledalaca ispunile su prostor ispod i oko mosta, te sva druga mjesta odakle mogu gledati skokove. Samo iz Sarajeva u Mostar su stigle tri vozne kompozicije s putnicima koji žele gledati takmičenje. Ulaz na takmičenje je besplatan, a Stari most je za vrijeme njegovog održavanja zatvoren od 12 do 15, 30 sati.

Spektakl u finalnom takmičenja najboljih svjetskih skakača na Starom mostu, koji Mostar i BiH stavlja u centar svjetske javnosti počelo je u 13 sati, a prati ga uživo na hiljade ljudi, te putem medija nemjerljivo veći auditorij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije