Eli Tauber: Nigdje nema takvog natpisa na grobu kao kod Zeki Effendija

L. K.
Eli Tauber: Nigdje nema takvog natpisa na grobu kao kod Zeki Effendija
Foto: Radiosarajevo.ba / Pogled na Sarajevo sa Jevrejskog groblja

Nadgrobni spomenik nekada istaknute ličnosti u Sarajevu Zeki Effendija Rafaelovića, Jevreja koji je tokom 19. stoljeća imao važnu ulogu u svakodnevnom životu glavnog grada BiH, uskoro će biti obnovljen jer su iz Turske razvojne agencije TIKA uvidjeli koliko je važno da dođe do toga.

Simbol suživota / Tauber: Grob Zekkija Effendija uskoro će biti obnovljen
Sarajevska Megila / Kako su bosanski muslimani spašavali Jevreje i prije Holokausta

Ovu informaciju nam je potvrdio Eli Tauber, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH koji je rekao da je radostan i ponosan jer je rekonstrukcija već krenula.

"Jevrejska zajednica se obratila Turskoj razvojnoj agenciji TIKA da pomogne da se restaurira spomenik Zeki Effendi, implementaciju smo čekali dosta vremena, ali kad smo došli na red, sve je krenulo jako brzo. Radovi se već uveliko izvode oko spomenika, podignuta je betonska ograda oko spomenika i formirane su staze. Sada se, dakle, izvode grublji radovi, a poslije će uslijediti ono najvažnije – na samom spomeniku", rekao je Eli Tauber za portal Radiosarajevo.ba.

Do spomenika će biti izgrađena kamena staza i bit će postavljeno posebno komunikacijsko obilježje koje će posjetioce voditi do groba ovog velikog čovjeka koji se potrudio da i poslije njegove smti ostane vidljiv trag zajedničkog života u Bosni i Hercegovini.

"Natpisi koji se na njegovom spomeniku nalaze zapisani su na tri jezika – na bosanskom, hebrejskom i turskom arapskim pismom. Ne postoji na svijetu takav epitaf. Koliko je nama poznato uvijek su jevrejski spomenici bili ili na hebrejskom jeziku ili lokalnom jeziku tamo gdje su se nalazili, ali da baš bude i turski jezik – to je interesantno. Nije mi poznato da i u Turskoj ima spomenika da su im natpisi na turskom jeziku, a da su napisani arapskim pismom - to samo po sebi govori koliko je Zeki bio cijenjen", navodi Eli Tauber.

zeki-effendi-grob-jevrejsko-groblje1.jpg - undefined

Foto: Haaretz / Grob Zeki Effendija

Savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber je veliki poznavatelj života i djela Zeki Effendija o kojem je napisao i knjigu prije dvije godine. Naveo je da je njegov život simbol je višestoljetne saradnje Jevreja i Muslimana u BiH.

Riječ je o jednoj od najvažnijih ličnosti Sarajeva iz 19. stoljeća. Iduće godine navršit će se tačno 200 godina od Sarajevskog purima, događaja od 4. novembra 1819. godine, kada su brojni građani Sarajeva oslobodili iz zatvora rabina Mošu Danona i desetak drugih uglednih sarajevskih Jevreja.

Ruždi-paša, čovjek koji je upravljao Sarajevom, zatvorio je brojne Jevreje i tražio je novac od njih prijeteći da će ih ubiti.

Zeki Effendi je noć prije pogubljenja Jevreja zamolio građane Sarajeva i utjecajnije muslimanske vjerske vođe da pomognu osloboditi rabina Mošu Danona i druge Jevreje.

Svi su ga poslušali i ujutro je pred sabah-namaz brojno stanovništvo okupilo se ispred rezidencije Ruždi-paše protestvujući protiv pogubljenja. Ruždi-paša je uvidio ogroman bijes naroda i odustao je od pogubljenja, Jevreji su oslobođeni, a kasnije je zbog pisma tadašnjem Sultanu Ruždi-paša i sam uklonjen i doveden je novi guverner.

"Zeki je bio poseban u to doba, školovan i cijenjen čovjek koji je imao divan odnos prema državi u kojoj je živio i u kojoj je bio rođen. Ono što je napisano, govori upravo o odnosu koji je tadašnja država imala prema njemu", rekao je Eli Tauber.

Napomenuo je da je spomenik bitan kao primjer i prisjećanje višestoljetne saradnje Jevreja i muslimana, primjera suživota i međusobnog poštovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije