Sarajevo / Ekonomski fakultet: Održana naučna konferencija o najnovijim istraživanjima

12. 10. 2018. u 12:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu danas (petak) bio je domaćin IX međunarodne Konferencije - ICES2018 (International Conference of School of Economics and Business), koja je okupila renomirane eksperte akademskog i poslovnog svijeta koji su prezentirali najnovija istraživanja i govorili o aktuelnim ekonomskim temama u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Ovogodišnji ICES otvorili su dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Jasmina Selimović i prof. dr. Maks Tajnikar s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, koji je ujedno i bivši ministar privrede u Vladi Republike Slovenije. 

„Glavni cilj konferencije jeste da damo vrlo praktična riješenja i odgovore na ono što su pitanja sa kojima se danas susreću sve zemlje u razvoju. Učesnicima događaja bit će prezentirani radovi i istraživanja iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, a govornici će se osvrnuti na ono što su danas bolesti našeg društva, nejednakostima, kao i nejednakoj raspodjeli dohotka i plata.“, istakla je dekanesa Selimović.

U svom obraćanju, profesor Tajnikar naglasio je kako se razvoj, koji je evidentan za ostatak Evrope i Ameriku, nije odrazio na zemlje Zapadnog Balkana:

"Kada sam prije četiri godine na istoj ovoj konferenciji govorio o politici zatezanja kaiša i na koji način da se održi privredni rast, o nezaposlenosti, zaposlenosti, i ako se osvrnemo na taj prethodni period, mogu kazati da se u Zapadnom Balkanu nije desilo ništa naročito novo.”

Pored međunarodne konferencije, Ekonomski fakultet u Sarajevu večeras u Hotelu Europa obilježavanja 66 godine uspješnog postojanja te će tim povodom biti dodjeljena priznanja i stipendije studentima koji su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili izuzetne rezultate.

Stipendiranje su omogućile kompanije Tondach, Centrotrans, Violeta, MSWood, Širbegović, te Ećo Company.

NEMA KOMENTARA