Znate li kako je nastala poznata fotografija Alberta Einsteina

Radiosarajevo.ba
Znate li kako je nastala poznata fotografija Alberta Einsteina
PrtScr / Albert Einstein

Sigurno ste već vidjeli ovu fotografiju sa slavnim fizičarem Albertom Einsteinom sa isplaženim  jezikom. Možda ste pomislili da se radi o jednoj od brojnih montaža koje plutaju internetom i dobivaju razne prateće prigodne tekstove i priče.

No, ovdje ipak nije riječ o montaži, nego je fotografija zaista autentična. Što se to dogodilo i kojom se to prigodom ovaj genijalni fizičar tako opustio? Sve montaže koje ste vidjeli vjerojatno jesu uklopljene u nerealne scenarije i prigode, no Einsteinovo lice i - jezik na fotografiji su njegovi.

Slika je nastala nakon proslave 72. rođendana slavnog fizičara. Naime, prijatelji i kolege pripremili su proslavu 14. marta 1951. godine u Princeton klubu. Na proslavu su stigli brojni gosti, kao i fotografi medija.

Slavni fizičar je na zabavi upoznao profesionalnog fotografa Arthura Sassea koji je napravio nekoliko fotografija.

Zabava se završavala, a umorni profesor je krenuo do automobila. Sasse se prišunjao do automobila i pitao Einsteina da napravi još jednu fotografiju. On se okrenuo prema njemu i ispružio jezik i tako je nastala slavna fotografija.

Arthur Sasse poslao je nekoliko primjeraka svih fotografija koje je napravio na zabavi, a Einstein se odmah "zaljubio" u sada već legendarnu fotografiju, te je naručio devet primjeraka. 

Slavni fizičar je ovu fotografiju koristio u svim čestitkama koje je od tada slao, što pokazuje koliko mu se dopala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije