Ećo: Odlukom o zabrani izvoza šumske građe možemo zaposliti 5000 radnika  

Radiosarajevo.ba
Ećo: Odlukom o zabrani izvoza šumske građe možemo zaposliti 5000 radnika   

Suad Ećo, predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH snažno je pozdravio najavu o pokretanju procedure koja bi u konačnici dovela do zabrane izvoza šumske građe iz Bosne i Hercegovine, te uvođenja taksi na izvoz rezane građe.

Piše: Faruk Vele 

Posjetimo, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokrenut će mjere u navedenom pravcu, što bi imalo veoma pozitivne efekte po bh. privredu. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović narednih dana će provesti hitne konsultacije sa nadležnim institucijama.

Nema sirovina

Suad Ećo očekuje da će ministar Šarović odluku "gurati do kraja", kako bi zabrana stvarno zaživjela.

"Naše insistiranje na ovakvoj odluci traje već osam godina. Nije bilo sluha za ono na što smo mi skretali pažnju. Međutim, zadnjih godinu-dvije mi smo ostali bez sirovina. Godinama smo bilježili rast u drvnoj industriji, ali sada doživljavamo stagnaciju jer ne možemo da osiguramo dovoljne količine sirovine za naše proizvode", kazao je Ećo za naš Radiosarajevo.ba.

Zbog toga su, kako ističe, insistirali na tome da treba zabraniti izvoz navedene sirovine, iz dva razloga:

"Jedan od razloga je što imamo svu potrebnu infrastrukturu. Imamo kapacitete da fabrike mogu da proizvode finalane proizvode, da se može upošljavati što veći broj ljudi. Samim tim dolazimo do veće vrijednosti. Drugi problem je nekonstrolisana sječa drveta, i to, vjerujte, blizu milijarde godišnjeg izvoza. To će dovesti do toga da ostanemo bez šuma. Ovim tempom, ako se nastavi sječa, ne samo da bi ostali bez sirovine, već i zaštite životne sredine. Poplave i klizišta kojima svjedočimo su posljedica sječe šuma. Šume su ogoljene, mnogo toga je uništeno", objašnjava on.

Nadalje, prema riječima Eće, ovakva mjera bosanske države, ukoliko se uspješno realizira, sigurno će dovesti do jednog velikog lanca novih zapošljavanja.

"Jer mi imamo dovoljno tržišta. Nama klijenti već traže isporuke. Već imamo ugovore za ovu i naredni godinu. Međutim, bilo nam je bitno da dobijemo odgovor države da možemo računati na sirovinu. Ako možemo računamo na to, odgovorit ćemo novim investicijama i zapošljavanjima.  Vjerujte, postoje već spremne fabrike koji će krenuti s novim linijama za proizvodnju. Nama (ubrzo) treba novih hiljadu uposlenika, a u periodu trajanja ove mjere, dakle dvije plus dvije godine zabrane, siguran sam da ćemo ostvariti 5.000 uposlenika u ovoj industriji. Dakle, imamo kapacitete da uposlimo na hiljade novih radnika", smatra sagovornik Radiosarajevo.ba

Zeleno zlato

Podsjeća da je prošle godine ostvaren izvoz od 1,3 milijarde maraka u drvnoj industriji, ali da se od toga 800 miliona KM odnosi na sirovu građu! Tome se treba stati ukraj.

"Cilj je povećati izvoz gotovih proizvoda i svesti te odnose na 50:50 posto izvoza gotovih proizvoda i poluproizvoda, odnosno rezervne građe. Ići ćemo ka tome da povećavamo izvoz finalnih proizvoda. To je naša dugoročna strategija. Mi želimo da izvozimo isključivo gotov proizvod, ne želimo sirovinu. Jer, to je naše zeleno zlato i naše najveće bogatstvo, najveći potencijal za naredni period. Industrijom namještaja mogu da se bav,e ne samo naša djeca već i naši unuci, ukoliko budemo radili dugoročno", dodaje Suad.

Dodaje da su privrednici iz ove industrijske grane zadovoljni potezima države.

"Kada razgovarate na Zapadu, u Njemačkoj, uvijek je pitanje da  li imate dovoljno sirovine i da li možete biti siguran partner u nabavci određenog proizvoda. S ovakvim mjerama država poručuje da proizvođači namještaja na treba da brinu i da će sirovine biti dovoljno za sve što se može proizvoditi. To je velika poruka. Ovo je jedna od najpozitivnijih odluka posljednjih deset godina za nas proizvođače namještaja", zaključio je Ećo u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije