Dvadeset godina Centralne banke: Na izložbi predstavljen jubilarni srebrenjak

S. H.
Dvadeset godina Centralne banke: Na izložbi predstavljen jubilarni srebrenjak
Prije tačno dvadeset godina Centralna banka Bosne i Hercegovine počela je s radom.

"Ponosan sam što mogu istaći da je Centralna banka potpuno neovisna, kredibilna i transparentna i da je svih ovih godina provodeći stabilnu monetarnu politiku služila kao jedan od temeljaca makroekonomske stabilnosti zemlje. Najveća zasluga za ovo pripada zaposlenicima banke za profesionalan i odgovaran rad u izvršenju svojih obaveza", rekao je guverner Centralne banke Senad Softić na otvaranju izložbe Trag novca u BiH  u Zemaljskom muzeju BiH.

Centralnoj banci je Ustavom dodijeljena odgovornost za izdavanje novca i provođenje monetarne politike na jedinstvenom ekonomskom prostoru. Prve novčanice konvertibilne marke izdate su 22. juna 1998. godine, a prve kovanice u decembru iste godine.

Postavka novca koju danas otvaramo prikazuje najljepše i najznačajnije primjerke novca u opticaju na teritoriji današnje BiH od četvrtog vijeka prije nove ere do 21. vijeka, koji su dio kolekcije u vlasništvu Muzeja ili Centralne banke, uključujući i novac koji je trenutno u opticaju. Također, tu su primjerci hartija od vrijednosti u posljednjih 100 i više godina, rekao je Softić.

Softić je dodao i kako je u planu saradnja s partnerskim i obrazovnim institucijama kako bi se upriličile organizirane posjete učenika Muzeju do zatvaranja ove izložbe. 

Osim kustosa, kroz izložbu posjetioce vodi i katalog novca koji prati postavku, a kojeg je sačinio Zemaljski muzej.

Izložba će biti otvorena do 22. septembra, a tokom trajanja izložbe prikazivat će se film o Centralnoj banci kojim se žele približiti osnovni zadaci i funkcije ove institucije.

Ekskluzivno za potrebe obilježavanja 20 godina uspješnog rada snimljen je film i promotivni spot, ali i urađen jubilarni srebrenjak, posebno dizajniran i izrađen kako bi se upotpunila svečanost.

Jubilarni srebrenjak težak 28,28 grama je izradila kraljevska kovnica Velike Britanije - Royal Mint koji na visoko kvalitetnom nivou proizvode kovanice KM i jubilarne srebrenjake za Centralnu banku od samog osnivanja.

Obilježavanje 20 godina Centralne banke započelo je još jutros svečanom sjednicom Upravnog vijeća, a nastavit će se Međunarodnom konferencijom "20 godina stabilnosti" 22. septembra kojoj će prisustvovati gosti visokog ranga iz zemlje i inozemstva.

U večernjim satima na obnovljenoj fasadi Centralne banke bit će prikazana videoprojekcija u znaku “20 godina stabilnosti”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije