Duratović za Radiosarajevo.ba: Vlada RS-a prodaje masovne grobnice u Prijedoru!

E. Halimić
Duratović za Radiosarajevo.ba: Vlada RS-a prodaje masovne grobnice u Prijedoru!
FOTO: Screenshot / Rudnik željezne rude „Ljubija“

Vlada Republike Srpske preko Investiciono-razvojne banke RS-a (IBS RS) 30. januara ove godine namjerava prodati većinski paket dionica Rudnika željezne rude „Ljubija“ iz Prijedora, a novi vlasnik će uz rudnik dobiti i četiri masovne grobnice, kazao je za Radiosarajevo.ba Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 92“.

Mirsad Duratović - undefined

Foto: Privatni album: Mirsad Duratović

Početna cijena na aukciji bit će 69.020.547 KM, a zainteresirane su kompanija „Israeli Investment Group“, vlasnik je neki Rus, a kompanija se uopće ne bavi rudarstvom. Druga zainteresirana kompanija je „ArcelorMittal“.

„Sadašnja Uprava RŽR „Ljubija“ već je prekopala put do masovne grobnice Tomašica i na taj način onemogućila dolazak do nje vozilima. Postavlja se pitanje šta će uraditi budući vlasnik ukoliko se ova područja ne zaštite. Moguće je da totalno zabrani pristup tim lokacijama. Imamo primjer bivšeg logora Omarska, koji je, također, privatiziran i u većinskom vlasništvu „Mittala“. Pristup je dozvoljen u rijetkim prilikama i pod strogo određenim uvjetima, uz nemogućnost posjete svim dijelovima bivšeg logora, čak ni na samu godišnjicu obilježavanja logora“, ispričao nam je Duratović.

Zloglasne scene logora Omarska - undefined

FOTO: Screenshot: Zloglasne scene logora Omarska

Istakao je i da je pola ekshumiranih tijela do danas nađeno na prostoru ovog rudnika, a da se na tom lokalitetu nalaze grobnice, potvrđeno je i iz Instituta za nestale BiH.

„Na prostoru „Ljubije“ pronađene su i ekshumirane tri masovne grobnice sa civilnim žrtvama rata, Bošnjacima i Hrvatima iz proteklog rata: Redak I - 15 posmrtnih ostataka, Redak II - 68 posmrtnih ostataka i Jakarina kosa - 373 posmrtna ostatka. Postoje sumnje da se na lokalitetu Rudnika nalazi još masovnih grobnica, a ne treba zaboraviti da će onaj ko kupi ovaj paket dionica u privatno vlasništvo i Tomašicu“, naglasio je Duratović.

Dodao je da se još uvijek traga za oko 600 Prijedorčana koji se vode kao nestali.

„Najveće grobnice u Prijedoru su pronađene upravo na području ovog rudnika“, istakao je Duratović.

Prema njegovim riječima, u skladu s članom 20. Zakona o nestalim osobama BiH porodice i udruženja imaju pravo da sva mjesta stradanja obilježe kao takva.

Masovna grobnica Tomašica - undefined

FOTO: Screenshot: Masovna grobnica Tomašica

„U skladu s tim zakonom pokrenuli smo proceduru da obilježimo ove grobnice da bi ih na neki način izuzeli iz ovog projekta privatizacije. Znamo da je to nemoguće i da će novi vlasnik dobiti i ova mjesta u privatno vlasništvo, ali barem pokušavamo na ovaj način spasiti ono što se može. Pisali smo potencijalnim kupcima da se na prostoru ovog rudnika nalaze masovne grobnice. Ipak strah nam je da će ove lokacije prodajom biti zatvorene za pristup porodicama, kao što je to slučaj sa Tomašicom i logorom Omarska“, pojasnio je Duratović.

Dodao je da potencijalno rješenje vidi u tome da na aukciji za prodaju RŽR „Ljubija“ učestvuju neke državne ili federalne institucije.

Upozoravao sam da će se ovo dogoditi i mnogo prije zakazivanja aukcije, ali niko nije obratio pažnju, sad nek izvole i nek nam kupe naše masovne grobnice da možemo dostojanstveno obilježiti ova mjesta. Nije ovo problem samo Prijedora, zapitajte se koliko je masovnih grobnica obilježeno oko Srebrenice ili Doboja. Zamislite da neko sutra nekom zabrani pristup logorima Aušvic, Dahau ili Jasenovac“, zaključio je Duratović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije