Dugujemo to svojoj djeci: U petak globalni štrajk za klimu u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Dugujemo to svojoj djeci: U petak globalni štrajk za klimu u Sarajevu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Globalni štrajk za klimu u Sarajevu

Kriza izazvana klimatskim promjenama najveći je izazov našeg vremena. To je ozbiljna prijetnja djeci i njihovim pravima. 

Dječija prava možda neće preživjeti globalnu klimatsku katastrofu. 

Naša zemlja, voda, more - sve degradira. Nijedno dijete neće preživjeti ako to ne zaustavimo. 

Stvorili smo ogroman okolišni dug prema našoj djeci i budućim generacijama. Djeca su najmanje doprinijela klimatskim promjenama, ali mi znamo da oni plaćaju najvišu cijenu.

Sada je vrijeme za djelovanje. 

Djeca i mladi vode ovaj globalni klimatski pokret i koriste svoje pravo na govor i organiziranje. Save the Children podržava djecu u globalnom štrajku protiv klimatskih promjena i prepoznaje legitimitet i moć njihovog glasa i vodstva u klimatskom pokretu, navodi se u saopćenju.

Kažemo kao Greta Thunberg: Naša kuća je zapaljena - postupajmo u skladu s tim. 

Borkinja za očuvanje klime, 16-godišnja Šveđanka nominirana za Nobelovu nagradu

Greta Thunberg, 16-godišnja Šveđanka, pokrenula je akciju na temu klimatskih promjena prošlog ljeta. Svakoga petka štrajkovala je sama ispred parlamenta u Štokholmu kako bi apelirala na zastupnike da poduzmu nešto kako bi se zaustavile klimatske promjene. Njen pokret 'School Strike 4 Climate' dobio je globalne razmjere: desetine hiljada srednjoškolaca protestvuje protiv klimatskih promjena, a sutra joj se možemo i mi pridružiti.

Globalni štrajk protiv klimatskih promjena održava se i u Sarajevu, u petak, 20. septembra, u 12:00 ispred Vječne vatre.

Sarajlije na protestu za klimu: Ne kradite budućnost vašoj djeci!

Širom svijeta svakog petka organizira se globalni štrajk za klimu #FridaysForFuture, koji se ovaj put održao i u glavnom gradu BiH ispred Vječne vatre. Ovo je pokret koji je započela mlada Greta štrajkom zbog klimatskih promjena. Gotovo svi gradovi svijeta su joj se pridružili, pa je tako došao red i na Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije