Arapović: Roditeljima se ne treba ostaviti prostor da odlučuju o cijepljenju djeteta

Radiosarajevo.ba
Arapović: Roditeljima se ne treba ostaviti prostor da odlučuju o cijepljenju djeteta
Foto: Vakcine.ba / Ilustracija

Problem pada procijepljenosti populacije nije ograničen na BiH i zemlje regije. Radi se o fenomenu svjetskih razmjera. Morbili se pojavljuju u skoro svim državama Europe, a u Federaciji BiH, u prva četiri mjeseca 2019. prijavljeno je 974 slučajeva morbila, za razliku od samo 40 slučajeva prijavljenih u prethodne dvije godine. 

Iako obavezni cjepni program u FBiH slijedi preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, trenutno smo suočeni s padom cijepnog obuhvata što dovodi do epidemija morbila, ali i drugih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Pojava morbila evidentirana je u svim kantonima Federacije BiH, upozorava prof. dr. sc. Jurica Arapović, predsjednik Stručnog savjetodavnoga tijela Federalnog ministarstva zdravstva za zaštitu stanovnika od zaraznih bolesti, piše Bljesak.

Anticijepni pokret i roditelji

Brojne studije pokazale su kako je cijepljenje daleko najbolja preventivna mjera koja može dovesti i do nestanka morbila kao bolesti, ukoliko cjepni obuhvat dosegne 95 posto. Međutim, posljednjih godina cjepni obuhvat u Federaciji BiH drastično je pao.

Kao glavni uzročnik tog pada najčešće se spominju anticijepni pokret i roditelji, ali dr. Arapović kaže kako oni nisu jedini krivci te ističe ključni problem – izostanak kontrole provedbe programa cijepljenja i edukacije ključnih čimbenika.

Ilustracija - undefined

Foto: Vakcine.ba: Ilustracija

''Zavod za javno zdravstvo FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva gube kontrolu nad provedbom cijepnog programa jer se on provodi decentralizirano, od same nabavke cjepiva, njegove distribucije kao i nadzora broja cijepljenih. Mi još ni danas nemamo točan broj necijepljene djece što je nužno kako bi mogli adekvatno uraditi docjepljivanje'', kazao je za Bljesak.info dr Arapović.

Ko će to platiti?

Prema njegovim riječima, na prijedlog Federalnog ministarstvo zdravstva Vlada FBiH usvojila je zaključak kojim se nalaže Federalnom ministarstvu zdravstva, kao i Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, da svatko u okviru svojih nadležnosti kontinuirano prati stanje kretanja zaraznih bolesti, kao i aktualne zarazne bolesti-morbila te da u suradnji s nadležnim tijelima vlasti za oblast zdravstva u županijama, osiguraju poduzimanje preventivnih i protuepidemijskih mjera s ciljem sprječavanja nastanka, kao i suzbijanje širenja zaraznih bolesti te da se uvedu posebne mjere nadzora nad epidemiološkim širenjem morbila. 

Više pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije