Doživotna kazna krvoloku Karadžiću!

Radiosarajevo.ba
Doživotna kazna krvoloku Karadžiću!
Foto: EPA/Radiosarajevo.ba / Radovan Karadžić

Radovan Karažić je kriv! To je rečenica koju su građani Bosne i Hercegovine, žrtve agresije i genocida u ovoj zemlji čekali više od četvrt stoljeća. I dočekali.

S utiskom gorčine jer se na pravdu čekalo predugo, jer genocid, koji je jasan, nije sudski potvrđen u sedam bh. općina, ali sa istinom o aboliranju Srbije, ispraćena je vijest da je krvolok s Pala, ipak, osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mršava je to nada da se ovom presudom zatvara jedan krug zla na ovim prostorima, jer mediji u Srbiji i entitetu Republika Srpska u zločincu Karadžiću vide heroja, nepravedno utamničenog i pobjednika, baš onako kako je Karadžić sam sebe nazvao.

Kakva je to poruka za vremena koja dolaze?

Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju Radiosarajevo.ba, obilježili proteklih sedam dana.

Drama u Beogradu
(Subota, 16. mart)

Terorista Brenton Tarrant koji je izvršio napad na džamiju Masjid Al Noor na Novom Zelandu i ubio 50, a više desetina osoba ranio, pojavio se u subotu na sudu i nije pokazao nimalo kajanja, gledajući novinare s osmijehom na licu.

Napadač je prstima napravio naopako “u redu” signal, simbol koji koriste bijeli rasisti širom svijeta.

Nepoznati muškarac pokušao je ući u zgradu Okružnog suda u Christchurchu u namjeri da ubije napadača, ali su ga čuvari spriječili.

Šta kažu zakoni: Evo koja kazna očekuje teroristu s Novog Zelanda

Među poginulima u terorističkom napadu na Novom Zelandu, potvrđeno je, ima i djece. Većina žrtava su migranti ili izbjeglice iz zemalja poput Pakistana, Indije, Malezije, Indonezije, Turske, Somalije, objavila je premijerka te države.

Naeem Rashid, heroj koji je pokušao savladati i oduzeti oružje od teroriste Brentona Tarranta tokom njegovog napada umro je uslijed povreda.

Jedan od povrijeđenih, Wasseim Alsati, koji je u napadu tri puta pogođen, putem Twittera je poslao poruku cijelom svijetu samo s jednom molbom, a to je da se mole za njegovu kćerku koja je, također, teško ranjena. 

Suprotno od možebitnih želja teroriste, nemuslimani u ovom dijelu svijeta su svojim gestom oduševili cijeli svijet.

Granična policija BiH potvrdila je da je Tarrant boravio u Bosni i Hercegovini. On je 2. januara 2017. godine na teritoriju BiH ušao na Graničnom prijelazu Zupci kod Trebinja. Prema hrvatskoj policiji, on je u tu zemlju stigao 4. januara, nakon posjete Srbiji i Bosni i Hercegovini, što znači da je u našoj zemlji boravio dva dana.

U pozadini snimka krvavog pohoda teroriste Tarranta, kako smo pisali, čuje se četnička pjesma „Karadžiću, vodi Srbe svoje“. Autor te nacionalističke pjesme govorio je za srbijanske medije, tvrdeći da se boji za sigurnost.

U Beogradu su održani 15. po redu protesti „Jedan od pet miliona - stop krvavim košuljama“ koji je počeo okupljanjem građana od 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta. Nakon što je grupa demonstranata upala u zgradu RTS-a počela je cjelovečernja drama. Zahtijevali su vanredno uključenje u program RTS-a.

Boško Obradović, lider ekstremne nacionalističke grupe, profašističkih Dveri, inauguriran je te večeri za vođu protesta.

Tokom dramatične večeri specijalci su iznosili demonstrante iz RTS-a.

Prvi saradnici predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin žestoko su napali demonstrante.

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) ostao je pri stavu da neće ulaziti u pregovore za formiranje vlasti sa nacionalnim strankama. To je jedan od zaključaka usvojenih na sjednici tog stranačkog tijela.

Predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzla Enver Bijedić potvrdio je novinarima u Sarajevu da će se morati ispoštovati odluka Glavnog odbora stranke, koji je na sjednici većinom glasova odlučio da se u tom kantonu vlast formira u okviru tzv. Koalicije 19.

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a BiH donesena je odluka da zastupnik u Skupštini KS-a Damir Nikšić bude isključen iz članstva ove stranke.

Oglasio se Damir Nikšić nakon isključenja iz SDP-a BiH

Tokom premijerne izvedbe predstave Abdulaha Sidrana „Sjećaš li se Doli Bel“, u režiji Kokana Mladenovića, glumac Emir Hadžihafizbegović je doživio ozbiljnu tjelesnu povredu zbog koje je nakon predstave morao hitno biti hospitaliziran.

Mladi širom svijeta podigli svoj glas. Protestima su zahtijevali od političkih i ekonomskih elita da sačuvaju okoliš.

Italijan Gianni Infantino, predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA),  nakon sjednice Vijeća krovne svjetske nogometne organizacije u Miamiju, izjavio kako će od 2021. godine zaživjeti Svjetsko klupsko prvenstvo sa 24 kluba, a Savez europskih klubova (ECA) je na tu objavu odgovorio kako će bojkotirati tako prošireno takmičenje.

Kako su "Ljotićevci" oteli proteste
(Nedjelja, 17. mart)

Demonstranti u Beogradu koji su na poziv lidera "Dveri" Boška Obradovića došli ispred Predsjedništva Srbije, za vrijeme dok se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare obraća narodu, probili su ogradu koju je policija postavila ispred zgrade. Tokom dana je trajala drama.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin demantirao je da se tenkovi kreću ka centru Beograda, gdje dio pristalica opozicije drži u blokadi zgradu Predsjedništva Srbije.

Vučić se obratio javnosti u povodu ulaska demonstranata u zgradu RTS-a. Vučić je u svom stilu na press konferenciji poručio da će uvijek srpski narod braniti od huligana, lopova i fašista.

Istovremeno, demonstranti su blokirali sve izlaze iz zgrade predsjedništva i na megafonu objavili da “ako štakor želi, može izaći kroz izlaz za štakore” i dodali kako ne odlaze do daljnjeg.

On se nešto kasnije i verbalno sukobio sa demonstrantima u glavnom gradu Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oko 16 je sati uspio izaći iz zgrade Predsjedništva - undefined

FOTO: Screenshot: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oko 16 je sati uspio izaći iz zgrade Predsjedništva

Analizirali smo ko je prvo lice protesta u Beogradu i je li on istinska alternativa Srbije?

Prvi smo objavili da je imam u Bosanskom Novom Emir Nuhić četvrti put u zadnjih petneastak dana primio prijeteće poruke od građanina sprske nacionalnosti.

Donijeli smo priču o Suadu iz Tuzle koji je podigao spomenik komšiji Slavku. I ovo je BiH!

Amina Bilalbegović, učenica drugog razreda Druge gimnazije u Sarajevu, koja je održala solistički humanitarni koncert u Kamernom Teatru u Sarajevu, a sav prihod od ovog nastupa donirala Domu za nezbrinutu djecu Bjelave, govorila je za Radiosarajevo.ba.

Glumac Emir Hadžihafizbegović se oglasio nakon povrede.

Pisali smo i o mladom arhitekti iz Sarajeva Tariku Musakadiću kojem je pošlo rukom, kroz nakit, ukomponovati arhitekturu, tradiciju i porodični posao.

Djevojčica Dalal Omerović, poznata kao Lavica, nakon godinu i šest mjeseci borbe iz koje je izašla kao pobjednik, konačno se vraća u svoj rodni Bihać. Vijest je to koja je izazvala divne reakcije.

Dala Omerović, mala Lavica - undefined

Foto: Facebook: Dala Omerović, mala Lavica

Užas u Utrechtu
(Ponedjeljak, 18. mart)

Drama u Holandiji! U gradu u Utrechtu u ponedjeljak u 10 sati i 45 minuta došlo je do pucnjave u tramvaju. Holandska policija je na Twitteru objavila fotografiju napadača, 37-godišnjeg turskog državljanina Gokmena Tanisa, koji je u napadu na tramvajskoj stanici ubio troje ljudi, a ranio njih pet. 

Članovi porodice napadača izjavili da je osumnjičeni Gokmen Tanis napad u Holandiji izveo zbog “porodičnih problema“.

Holandske vlasti su ga u večernjim satima pronašle i uhapsile. 

Holandski istražioci pronašli su pismo u automobilu koje je Gokmen Tanis koristio nakon napada u tramvaju u Utrechtu.

Sve o ovom slučaju možete pročitati OVDJE.

Predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović usaglasili su na sastanku u zgradi Predsjedništva BiH principe za formiranje državne vlasti za naredni mandat.

Tačno godinu dana prošlo je od nestanka Banjalučanina Davida Dragičevića (21), za kim su prijatelji, rodbina i sugrađani tragali punih šest dana, da bi zatim bio pronađen u koritu rječice Crkvena, a na ušću u Vrbas. Nakon godinu dana javnost ne zna šta se desilo sa Davidom, a njegove ubice nisu pronađene, niti kažnjene.

U dvorištu povratničke porodice Džindo od prošlog proteklog petka do nedjelje postavljeno čak pet bombi i jedan tromblon!

Podsjetili smo na primjere zloupotrebe hrvatske obavještajne službe SOA u kojima je glavnu ulogu imala predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Bilo je i zanimljivosti ove sedmice. Zabilježili smo sve veći broj vjenčanja ruskih državljanki i naših građana u Trebinju.

Nogometni Zmajevi su se u ponedjeljak počeli okupljati u hotelu „Austria & Bosnia“ na Ilidži. Nakon što su stigli skoro svi reprezentativci, oko 15.20 sati došle su i dvije najveće zvijezde - Edin Džeko i Miralem Pjanić.

Edin Džeko, kapiten naše nogometne reprezentacije i Rome, proslavio je 33. rođendan.

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki održao je danas pres-konferenciju pred početak kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine. 

Iščekujući pravdu
(Utorak, 19. mart)

Bosna i Hercegovina je iščekivala presudu u slučaju prvom predsjedniku Republike srpske Radovanu Karadžiću. Predstavnice Udruženja "Majke Srebrenice" otputovale su u Haag kako bi prisustvovale izricanju konačne odluke suda.

Predstavnici žrtava izrazili su nadu da će Karadžić biti proglašen kriv za genocid i u drugim bh. gradovima, osim Srebrenice.

Fikret Grabovica: Nadam se da će Karadžić dobiti doživotnu presudu

Podsjetili smo na sve optužbe protiv Karadžića.

Razgovarali smo s prijeratnim komšijama Radovana Karadžića koji su svjedočili nastanku jednog zla.

Prenijeli smo i žestoku poruku Jadranke Kosor, bivše hrvatske premijerke.

Prof. dr. Husnija Kamberović govorio je zašto je važno da Karadžić bude proglašen krivim.

Tekst uglednog bh. novinara Dragana Bursaća o heroju Nedžadu Avdiću privukao je dosta pažnje.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirao je za Radiosarajevo.ba dogovor SDA, HDZ i SNSD o principima budućeg djelovanja i iznio svoj principijelni stav.

Naš Faruk Zametica detaljno je analizirao kako je u kolovođu protesta u Beogradu i Srbiji, koji za cilj imaju rušenje Aleksandra Vučića i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), izrastao Boško Obradović i ko su Dveri.

Policija je identifikovala muškarca koji je putem društvenih mreža uputio ozbiljne prijetnje imamu u Novom Gradu/Bosanskom Novom Emiru Nuhiću. On je uhapšen.

Informacija koju smo objavili da sarajevsko gradsko saobraćajno preduzeće traži 43 radnika također vam je bila zanimljiva.

Obilježena je 23. godišnjica reintegracije Grbavice, jednog od najvećih sarajevskih naselja, koja je pod okupacijom agresora bile pune četiri godine.

Dan koji se ne zaboravlja: Obilježena 23. godišnjica reintegracije Grbavice

Pisali smo o velikom gestu premijerke Novog Zelanda koja tuguje s muslimanima nakon terorističkog napada u kojem je ubijeno 50 osoba.

Prema odluci Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH, ove godine visina sadekatu-l-fitra u Bosni i Hercegovini iznosi 20KM za prvu kategoriju davalaca, 10KM za drugu kategoriju davalaca i 7KM za treću kategoriju davalaca.

Transfer bomba stigla je iz Španije, tačnije iz Madrida. Miralem Pjanić, nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine nalazi se na listi želja Real Madrida, piše španska Marca.

U prostorijama Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održan je žrijeb parova polufinala nogometnog Kupa. 

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki iznenadio je bh. nogometnu javnost nakon što je sa spiska Zmajeva za mečeve sa Armenijom (23. mart) i Grčkom (26. mart) u okviru kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo izostavio golmana Asmira Begovića. Begović je odgovorio fotografijom na mrežama.

Presuda zločincu Karadžiću
(Srijeda, 20. mart)

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-a, povećao je u srijedu kaznu zatvora prvom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću na doživotni zatvor za genocid u Bosni i Hercegovini, ocijenivši da je 40 godina, koliko je dobio u prvostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.

Karadžić je KRIV za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

To je u srijedu, naravno, bila vijest dana u BiH i regionu, ali i jedna od najvažnijih u cijelom svijetu.

Karadžić je bio optužen za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Optužnica ga je teretila po ukupno jedanaest tačaka - dvije za genocid, pet za zločine protiv čovječnosti i četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom rata u BiH, za što je u prvostepenom postupku 24. marta 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora. 

Konačna je ovo i pravosnažna presuda Haaškog tribunala koja je zločincu izrečena sedam godina nakon početka suđenja.

Odluka je to koju su skoro četvrt stoljeća očekivale brojne žrtve zločina i genocida koje su počinile snage čiji je vrhovni komandant i politički predvodnik bio upravo Radovan Karadžić. 

Konstatirano je da je zločin na sarajevskoj pijaci Markale jedan od najgorih.

Potvrđena je njegova krivnja za genocid u Srebrenici.

Hronologija zla Radovana Karadžića

Kriv je, potvrđeno

Zabilježili smo i trenutak kada je Karadžiću izrečena presuda, kao i njegovu reakciju.

Nažalost, nije utvrđena odgovornost prvog predsjednika Republike srpske za genocid u sedam bh. općina, osim Srebrenice.

Prije izricanja presude jedan simpatizer fašističke velikosrpske ideologije došao je dati podršku ratnom zločincu. Nosio je zastavu Srbije. A žrtve su ga otjerale s prostora ispred Tribunala.

Munira Subašić, jedna od majki Srebrenice, ispred Tribunala je dala maramice advokatu Radovana Karadžića.

"Trebat će vam, plakat ćete", rekla je Munira.

Presudu su u Potočarima pratile majke Srebrenice, najveće žrtve agresije na BiH, ali i žrtve opsade Sarajeva i 44-mjesečnog razaranja, koje su se okupile u Vijećnici.

Pogledajte reakcije u Memorijalnom centru Potočari nakon presude Karadžiću

Posebno smo bilježili reakcije žrtava.

I Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva, pozdravio je presudu u razgovoru s našim Omerom Kavazovićem.

Žrtve Prijedora izrazile su žaljenje što nije utvrđen genocid u sedam bh. općina.

Serge Brammertz, glavni tužilac Mehanizma izrazio je zadovoljstvo izrečenom presudom.

Prenijeli smo i reakcije javnih RTV servisa u regionu na presudu ratnom zločincu.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću, uključujući i brojne reakcije koje smo zabilježili, čitajte na ovom LINKU.

No, i prije izricanja presude prenijeli smo brojne interesantne priče.

Među njima i onu o tome kako se Karadžić branio u Tribunalu.

Naša urednica Lana Ramljak napravila je važan dossier o tome kako je Radovan postao Karadžić.

Sva lica Radovana Karadžića - undefined

Arhiv: Sva lica Radovana Karadžića

Naš Faruk Vele podsjetio je i na Karadžićeve strateške ciljeve koji su bili uvod u genocid i pokušaj razbijanja BiH.

Almir Sokolović je zabilježio neispričanu priču o tome kako je Radovan Karadžić bio sportski psiholog FK Sarajeva.

Kolege Nihad Katica i Faruk Zametica bili su u Karadžićevom prijeratnom komšiluku.

Snažan argument za ukidanje RS
(Četvrtak, 21. mart)

Nakon pravosnažne presude kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, ratni zločinac Radovan Karadžić poručio je "da su srpski narod i on već pobijedili", da je "stvorena Republika srpska i da su Srbi slobodni u svojoj državi".

Ovo je direktan primjer slavljenja i veličanja zločina i genocida koji su korišteni kao model za "stvaranje Republike Srpske". Otud i pitanje pravnih posljedica ovakve presude.

Britanski historičar Marko Attila Hoare rekao je našem Faruku Veli da je presuda Karadžiću snažan argument za ukidanje RS-a.

Američki profesor Francis Boyle je, također, poručio da pravda nalaže ukidanje tog bh. entiteta.

Latinka Perović govorila je za naš portal o ideologiji koja je proizvela Karadžića, propitujući koliko je ona živa.

O Radovanu Karadžić u je za Radiosarajevo.ba, u ekskluzivnom intervjuu koji je dao našem Erdinu Halimiću, govorio legendarni novinar John Fisher Burns.

Oglasio se i vrh države Srbije. Umjesto sveprisutnog predsjednika Aleksandra Vučića govorila je premijerka Ana Brnabić. Ali i zvanična Moskva.

Premijerka Srbije Ana Brnabić se oglasila povodom presude Radovanu Karadžiću

Premijerka Srbije izjavila je da treba sačekati s reagovanjem na presudu Karadžiću. "Zanimljivo je kako su svi iz regiona požurili da daju nevjerovatne izjave. Treba da pustimo da vidimo ššta će da kažu svi ostali, a mi ćemo naravno dati svoj stav", rekla je Brnabićeva.

Naš kolumnista Ahmed Burić osvrnuo se na presudu Karadžiću.

A, prisjetili smo se i poruka koje je Radovanu Karadžiću uputio Nijaz Duraković na Skupštini 1991. godine, upozoravajući ga da se ne identificira sa cijelim srpskim narodom.

Lana Ramljak analizirala je zašto nema reakcije "najvećeg od svih Hrvata", lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je, uprkos strašnim zločinima nad bh. Hrvatima počinjenim na prostoru današnjeg entiteta RS-a, prešutio presudu zločincu Karadžiću. Zanimljivo, zajedno sa Aleksandrom Vučićem.

Pisali smo i o tome kako je "doktora Karadžića" slavio jedan bivši sportaš.

Veliku pažnju i negodovanje na društvenim mrežama izazvale su objave Saše Trivića - osnivača, vlasnika i pomoćnika direktora banjalučke "Krajina klas", kompanije koja je nastala iz pekare "Manja", čije poslovnice rade i u Sarajevu

U Sarajevu je provedena akcija kodnog naziva „Kasa“. Nakon višemjesečne istrage Tužilaštva KS i Državne agencije za istrage i zaštitu, pripadnici SIPA-e uhapsili su 12 osoba zbog krivičnih djela porezna utaja, zloupotreba položaja ili ovlasti i računarsko krivotvorenje.

Još od srijede uvečer su trajali pretresi na 30 lokacija na području Kantona Sarajevo. Kako je potvrđeno, uhapšeni su uglavnom vlasnici poznatih sarajevskih ugostiteljskih objekata i odgovorne osobe firmi.

Porezna uprava zatvara objekte sarajevskih ugostitelja - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Porezna uprava zatvara objekte sarajevskih ugostitelja

Direktor SOA priznao je da su operativci hrvatske obavještajne službe razgovarali s bh. državljanima među kojima je bio i selefija kojeg su pokušavali vrbovati za prijenos oružja u našu zemlju, a radi kompromitacije države BiH.

Na beogradskom groblju Bežanija ovih je dana s vojnim počastima pokopan Vladimir Jagar, penzionisani obavještajac JNA. Podsjetili smo javnost ko je bio on.

Prenijeli smo i tekst u kojem je Dragan Bursać uspoređivao Milorada Dodika i premijerku Novog Zelanda.

U Sarajevu je obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom.

Naš Benjamin Redžić pojasnio je zašto smo tog dana nosili šarene čarape.

U Sarajevu obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: U Sarajevu obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom

Fudbalski klub Velež oglasio se saopštenjem za javnost nakon što je suspendovan glavni sudija meča između Rođenih i bihaćkog Jedinstva odigranog prošlog vikenda u Mostaru (2:0).

Smrt u rudniku
(Petak, 22. mart)

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije pristali su jednoglasno na odgodu izlaska Velike Britanije iz Unije do 22. maja ako sporazum o razdruživanju bude potvrđen u britanskom parlamentu. A ako ne bude potvrđen onda bi se London do 12. aprila trebao izjasniti želi li održati izbore za EP ili izići bez sporazuma.

Slavišu Žugića (42) iz Milića i Branislava Ostojića (30) iz Zvornika, kvalifikovane i iskusne rudare, zatrpala je zemlja u Radnoj jedinici Podzemna eksploatacija "Braćan", a koja na području opštine Srebrenica posluje u okviru sektora "Rudarstvo" Kompanije "Boksit" Milić.

Kasno sinoć izvučena su tijela unesrećenih rudara.

Bosna i Hercegovina treba biti geopolitički prioritet Europske unije, poručeno je sa sastanka Radne grupe za Zapadni Balkan (COWEB), kojeg je sazvala Rumunija kao predsjedavajuća Vijećem Evropske unije (EU) u saradnji sa predsjedavajućim Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Na društvenim mrežama objavljeni tvitovi, stari nekoliko godina, koje je napisao Saša Trivić, vlasnik i pomoćnik direktora banjalučke kompanije "Krajina klas", kompanije koja je nastala iz pekare "Manja", čije poslovnice rade i u Sarajevu.

Zbog svega su u petak ujutru na nekoliko pekara Manja u Sarajevu izlijepljeni plakati, kojima se poziva na bojkot, a ispred prodavnice u ulici Gradačačka (Otoka) neko je ispisao i riječ - četnik.  

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine privremeno je počela zatvarati ugostiteljske objekte u Sarajevu, čiji su vlasnici osumnjičeni za utaju poreza u sklopu akcije "Kasa". Riječ o poznatim okupljalištima u Sarajevu.

Prenijeli smo ko su sudije koje su glasale protiv doživotne kazne Radovanu Karadžiću.

Jedan bh. državljanin završio je u zatvoru u Njemačkoj nakon što nije mogao da plati dosuđenu mu kaznu.

Velika tragedija potresla je Švicarsku nakon što je jedna 75-godišnja Švicarka, smrtno ubola albanskog dječaka nožem u vrat dok se vraćao iz škole u švicarskom gradu Baselu.

Izdavačka kuća Buybook promovirala je u Sarajevu knjigu „Iz tame svijeta“ Dževada Karahasana.

Grad koji je nedavno proglašen za jednu od najromantičnijih destinacija svijeta – Mostar s UNESCO-ovim zaštićenim Starim mostom, uskoro bi mogao postati i jedna od top destinacija za roditelje s djecom. Američka blogerica napisala je da je Mostar savršen za dječju igru.

 

Sabina Bašić, majka Ajne Jusić - djeteta ratnog silovanja, ovog je 20. marta gledala svoju Ajnu, svoju kćerku na sceni u predstavi "U ime oca“, koja govori upravo o djeci žrtvama ratnog silovanja.

Dr. Almir Peštek, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, kao konsultant je surađivao na više od 130 projekata i ekspert je iz područja destinacijskog menadžmenta o čemu će govoriti na konferenciji Apriori Turizam 2019.

Govori o preduslovima za razvoj destinacije, potencijale BiH, trenutno stanje u turističkom sektoru kao i prijedloge za efikasnije upravljanje na dugoročnu korist svih nas.

U četvrtak, 28. marta 2019. godine, 15 načelnika i gradonačelnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, doputovat će u Bihać, kako bi potpisali svečanu izjavu o pomoći tom gradu, te zajednički posjetili migrantski kamp BIRA, saopćila je organizacija Catholic relief services (CRS).

Prisjetili smo se Josipa Vancaša - čovjeka koji je napravio Sarajevo sa razglednica.

Srbijanskom selektoru rođenom u Zenici - Mladenu Krstajiću redom stižu odbijenice. Pisali smo i zašto.

Španski sportski dnevnik Marca proveo je anketu među navijačima Real Madrida koga bi željeli iduće sezone vidjeti u dresu Kraljevskog kluba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije