Došlo vrijeme da se pomjere kazaljke: Kada počinje ljetno računanje vremena

Radiosarajevo.ba
Došlo vrijeme da se pomjere kazaljke: Kada počinje ljetno računanje vremena
Vlada FBiH / Ljetno računanje vremena

U noći s 30. na 31. marta, prelazimo na ljetno računanje vremena. Kazaljke ćemo u 2 sata poslije ponoći pomjeriti sat unaprijed. Još je neizvjesno da li će to biti posljednje pomjeranje kazaljki.

Naime, Odbor za saobraćaj i turizam Europskog parlamenta podržao je prijedlog da se "ljetno" i "zimsko" računanje vremena u Europskoj uniji ukine 2021. godine.

Odbor EP-a predlaže da članice EU-a koje žele zadržati ljetno računanje vremena posljednji put kazaljke sata pomaknu zadnje nedjelje u martu 2021. godine, a one koje žele "zimsko", to učine zadnje nedjelje u oktobru iste godine.

Europska komisija predložila je da posljednje zajedničko pomicanje kazaljki sata u državama Unije bude 31. marta ove godine, a Odbor za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) Europskog parlamenta prihvatio je u februaru amandman hrvatskog europarlamentarca Davora Škrleca u kojem se traži da posljednje usklađeno pomicanje kazaljki sata u EU-u bude 31. marta 2020.

Za prijedlog direktive Europskog parlamenta i Vijeća o ukidanju pomicanja kazaljki sata nadležan je odbor EP-a za saobraćaj i turizam, a Odbor za industriju, istraživanje i energetiku bio je pozvan dati mišljenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije