Donosimo detalje rekonstrukcije Vlade FBiH: Koja će biti nova ministarstva

M. Rener Smajović
Donosimo detalje rekonstrukcije Vlade FBiH: Koja će biti nova ministarstva
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjedište Vlade FBiH

SDA, HDZ BiH i SBB načelno su dogovorili kako će izgledati rekonstrukcija Vlade Federacije BiH.

Iako je na stolu „bilo svašta“, na kraju je dogovoreno da se Ministarstvo pravde i uprave razdvoji na dva, pa da FBiH ima Ministarstvo pravde i Ministarstvo uprave, kazao je za Radiosarajevo.ba izvor iz Federalne vlade.

Također, ići će se na spajanje Ministarstva kulture i sporta i Ministarstva obrazovanja i nauke, pa ćemo dobiti jedno ministarstvo za ove četiri oblasti.

„Postoje neke odluke ustavnih sudova gdje su obrazovanje i kultura dovedeni na rub legaliteta jer te oblasti nisu izvorna nadležnost Federacije, a i gabariti i broj zaposlenih u tim ministarstvima su mali i nema potrebe da tu imamo dva ministra... S druge strane, imamo glomazno Ministarstvo pravde i uprave gdje su zatrpani poslom“, pojasnio je naš izvor razloge rekonstrukcije.

Osim ovoga, rekonstrukcija podrazumijeva spajanje Ministarstva trgovine s Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta jer su i ona „mala“.

Prema dogovoru, formirat će se i jedno potpuno novo ministarstvo, ono za porodicu, mlade i tehnologiju.

„Aktuelan je problem odlaska ljudi. Potrebno je da se jedno ministarstvo bavi natalitetnom politikom i mladim“, kazali su u Vladi.

Sjednica Vlade FBiH u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Sjednica Vlade FBiH u Sarajevu

Bila je ideja da se razdvoji Ministarstvo energije, rudarstva i industrije tako što će se iz njega izuzeti industrija, ali se od toga odustalo jer je to „presloženo i ovi su sektori povezani“. Na stolu je bio i prijedlog da se Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ubaci u neko drugo ministarstvo, ali se i od toga zasada odustalo.

Čović: Što se mene tiče, Vlada FBiH se može odmah formirati

Ostaće isti broj ministarstava u Vladi FBiH jer se ne smije poremetiti balans. Taj broj je ustavna kategorija i morao bi se mijenjati Ustav ako bi se išlo na povećanje broja ministarstava“, rekao nam je drugi izvor iz Parlamenta FBiH.

Kada će do rekonstrukcije Vlade FBiH konačno i doći zasada nije poznato s obzirom da treba ići u paketu s imenovanjem nove federalne izvršne vlasti i Izbornim zakonom, o čemu konačnog dogovora još nema.

„U paketu trebaju ići Izborni zakon koji se tiče prije svega Mostara, Zakon o Vladi FBiH i prateći dokumenti, i ide imenovanje nove izvršne vlasti. To bi trebao biti veliki paket koji će biti na jednoj sjednici Parlamenta FBiH“, kazali su nam iz Vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije