Hitna pomoć KS-a : Konzumirajte laganu hranu i pijte dosta tekućine

S. H.
Hitna pomoć KS-a : Konzumirajte laganu hranu i pijte dosta tekućine
Radujemo se ljetu, ali je važno prilagoditi se prirodi i vremenskim uvjetima, kazala je za Radiosarajevo.ba direktorica Hitne pomoći Kantona Sarajevo Sena Softić.

I ove godine meteorolozi najavljuju paklene vrućine tokom ljeta, stoga vrijedi poslušati savjete ljekara kako se ponašati u vrelim ljetnim danima.

"Potrebno je konzumirati laganu ishranu, dakle sezonsko voće i povrće te piti dosta tekućine, a najbolje vodu“, rekla je Softić objašnjavajući kako je voće i povrće nužno prije konzumacije isprati vodom.

Doktorica Softić preporučuje da se izbjegava lako kvarljiva hrana poput mesa, jaja i sladoleda, te da ako takvu hranu konzumiramo van kuće, treba je jesti u dobro provjerenim restoranima.

U kući trebamo pripremati samo hranu za jedan dan, govori Softić te dodaje da se suhomesnati proizvodi, kao i kiseli kupus, ne trebaju jesti u ljetnim danima.

"Izlaske je potrebno smanjiti u periodu od 10 do 17 sati. Dakle, sve poslove je potrebno završiti u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima“, poručuje.

Ako imate obaveza baš u periodu u kojem nije preporučeno izlaziti, doktorica navodi kako je važno poduzeti mjere samozaštite, odnosno, preporučuje se nošenje kape ili marame i flašice s vodom.

Kao što se preporučuje i lagana ishrana, preporučeno je nositi i laganu odjeću te otvorenu obuću.

"Treba nositi laganu odjeću svjetlije boje od materijala poput pamuka, lana i svile, te otvorenu obuću“, poručuje doktorica Softić građanima kako bi se zaštiti od sunčanice i toplotnog udara.

Podjednako je važna i lična higijena te redovno pranje ruku. Također, hronični bolesnici trebaju uzimati redovnu terapiju, češće kontrolirati krvni pritisak jer zbog vrućina dolazi do pada pritiska.

Vrućina se naročito trebaju čuvati osobe u visokorizičnim grupama: djeca, trudnice, osobe treće životne dobi i hronični bolesnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije