Dogs Trust: Promovirano odgovorno vlasništvo psa i udomljavanje na Dobrinji

Radiosarajevo.ba
Dogs Trust: Promovirano odgovorno vlasništvo psa i udomljavanje na Dobrinji
Foto: Dogs Trust / Četveronožne slatkoće na Dobrinji!

Dogs Trust upriličio događaj za promociju odgovornog vlasništva pasa i udomljavanja na Dobrinji
14. Septembra 2018.

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH je u četvrtak, 13. septembar 2018. godine organizovalo, sada već tradicionalni, događaj u Kantonu Sarajevo u povodu obilježavanja kraja ljeta i početka jeseni, a s ciljem promocije odgovornog vlasništva pasa, kao i svojih drugih programa koji u Kantonu Sarajevo već skoro šest godina snažno podržavaju zakonsko i humano rješavanje problema napuštenih pasa.

Podsjetimo da je u okviru najnovijeg Dogs Trust programa za podršku udomljavanju – Programa fostering udomljavanja napuštenih pasa koji se kao pilot za sada provodi samo u Kantonu Sarajevo, nedavno udomljen i prvi napušteni pas, Teo!

“Drago nam je što smo danas na Dobrinji, jer veliki broj naših prijatelja, vlasnika pasa, živi u ovom naselju. Cilj ovog događaja je podsjetiti na važnost odgovornog vlasništva pasa, jer je upravo neodgovorno vlasništvo prouzročilo problem”, rekla je Sanja Bianculli, Službenica za odnose s javnošću i marketing Predstavništva, i pozvala sve vlasnike pasa, i sve one koji to planiraju postati da ozbiljno shvate odgovornost koju preuzimaju, te da znaju da je pas odana i zabavna životinja koja će im pružiti mnogo koristi i sreće – ali samo ako se o njemu dobro brinu i osiguraju da su njegove potrebe adekvatno zadovoljene.

“Upravo u ovome vam može pomoći naša Škola za pse u kojoj vlasnici uče kako da na pozitivan način obuče svoje pse da se lijepo ponašaju. Kroz naš najnoviji Program fostering udomljavanja, možemo vam pomoći i ako razmišljate da nabavite psa – jer prema standardima udomljavanja koje koristi Dogs Trust, tražimo idealan spoj između potreba i karaktera psa i mogućnosti, karaktera i preferencija vlasnika! Tako se osigurava trajno udomljavanje a i sretna i snažna veza između psa i vlasnika. Udomljavanje je, uz upravljanje populacijom pasa, jedna od najvećih ekspertiza Fondacije Dogs Trust, a sve njene prakse zasnovane su na kontinuiranim naučnim istraživanjima i stalno se unapređuju”, navela je Bianculli.

U tom smislu, a kako je najavljeno i kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Općinom Ilidža skoro prije godinu dana, Fondacija Dogs Trust je spremna da u Kantonu Sarajevo u potpunosti finansira izgradnju, uspostavu i vođenje izvrsnog Dogs Trust Centra za udomljavanje pasa – prvog i jedinog takvog centra u ovom dijelu Evrope – koji bi zaokružio priču podrške Fondacije, značajno pomogao u održivom rješavanju problema, te predstavljao i veliki ekonomski podstrek lokalnoj zajednici.

“Što se nas tiče, pripremni radovi i implementacija su mogli početi davno, ali bez službene saglasnosti lokalnih vlasti vezano za ponuđeno zemljište koje bi Predstavništvo koristilo u ovu svrhu, to nije moguće uraditi. Iskreno se nadamo da ćemo ovu, već dugo čekanu, saglasnost dobiti uskoro kako podrška kroz ovu investiciju ne bi bila preusmjerena na drugu regiju”, navela je Bianculli.

Ona je dodala da “odgovorni vlasnici pasa koji žele da urade najbolje što mogu i za svog ljubimca, i zajednicu, i koji zato nastoje da iskoriste svaku podršku koju nude programi Predstavništva, imaju iznimno važnu ulogu u rješavanju problema napuštenih pasa i općenito u unapređenju dobrobiti psa”, te zaključila da je Fondacija Dogs Trust iznimno zadovoljna individualnim rezultatima svojih programa, ali da je jača inicijativa lokalnih vlasti u ovom trenutku ključna za trajno rješenje.

U okviru događaja održanog u dvorištu Pete gimnazija na Dobrinji od 18 do 20 sati, u prisustvu velikog broja vlasnika pasa i njihovih ljubimaca, te ljubitelja pasa, roditelja i djece, uz prigodne prezentacije, upriličeno je i izvlačenje dobitnika 20 glavnih nagrada za učešće na mini Facebook takmičenju koje je prethodilo događaju, a na temu poznavanja govora tijela pasa i principa odgovornog vlasništva.

Pored toga, posjetioci su mogli razgovarati i dobiti savjete iz prve ruke vezano za Školu za pse, i na licu mjesta se prijaviti za ovaj vrijedni program edukacije, te se posavjetovati s koordinatorom za Fostering udomljavanje oko eventualnog udomljavanja odgovarajućeg psa.

Kao i na svakom Dog Trust događaju, Kutak za djecu ponudio je zanimljive i korisne sadržaje za najmlađe posjetioce koji su sa sobom ponijeli i poklone –Dogs Trust Retro Kids Set – sa svim što im je potrebno da se tokom još uvijek toplih jesenjih dana na otvorenom igraju sa svojim prijateljima – na način kako su to radili njihovi stariji, te novu, iznimno korisnu, ilustrovanu knjigu za djecu pod nazivom “Pseći jezik govorim”!

Hit događaja bio je poseban poklon za predstojeću kišnu sezonu – jednake Dogs Trust kabanice za vlasnike pasa i njihove ljubimce!

Događaj je bio i prilika da se najavi naredno druženje “Dan otvorenih vrata Škole za pse” na lokaciji Škole za pse, Semizovac bb, odmah ispod Energopetrol pumpe, u subotu 22. septembra 2018. godine od 13 do 19 sati. Pozvani su SVI, dakle vlasnici pasa koji su zainteresovani da rade na obuci svog psa po principu pozitivne motivacije, kao i oni koji tek razmišljaju da nabave psa i svi drugi zainteresovani za ovaj program.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije