Hor od 900 mališana i nagrada Milomiru Strašnom otvorili Modul Memorije

V. A. Z.
Hor od 900 mališana i nagrada Milomiru Strašnom otvorili Modul Memorije
Foto: Admir Kuburović / Otvoren Modul Memorije

U prisustvu brojne publike i uz učešće umjetnika, u sarajevskoj Vijećnici večeras je svečano otvoren festival Modul Memorije.

Tim povodom, na svečanoj ceremoniji, umjetniku fotografije i svojevrsnoj legendi Sarajeva - Milomiru Kovačeviću Strašnom dodijeljena je Nagrada za doprinos kulturi sjećanja.

“Milomir Kovačević Strašni je Bašeskija savremenog Sarajeva”, rečeno je, između ostalog, povodom dodjele nagrade. Njegov pristup fotografije je ljudski, dijaloški. On je porastao do jednostavnosti, u njegovom radu susreću se estetsko i etičko, a njegove umjetničke, profesionalne i ljudske osobine isprepliću se, rečeno je.

Na ceremoniji ne nastupio i hor od preko 900 učenika iz Sarajeva.

Festival Modul Memorije nastoji slaviti umjetnost kroz prizmu naših iskustava. Ovaj festival postavlja pitanje Kako je moguće da usred Evrope nastane genocid, razaranje i ubijanje. Kroz preko 150 događaja koji su do sada organizirani i sklopu ovog festivala, Modul memorije podjesjeća na važnost ljubavi, empatije, umjetnosti, umjetnika i umjetnica čija je estetika neodvojiva od etike.

Program događaja u sklopu Modula Memorije možete pogledati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije