Dobro nam došao, dječače: Majka se porodila ispred Hitne pomoći u Sarajevu

J. Ć.
Dobro nam došao, dječače: Majka se porodila ispred Hitne pomoći u Sarajevu

Prava drama odvijala se jučer u poslijepodnevnim satima ispred zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba ispričao direktor ove ustanove Adem Zalihić, sve je krenulo kada je nekoliko sugrađana pozvalo Hitnu pomoć i objasnilo kako muž automobilom dovozi suprugu koja je dobila trudove i da su krenuli prema njihovoj zgradi.

"Građani su uputili poziv da je porod bio u toku. S obzirom na to da žive na Čengić-Vili, mi smo im bili najbliži te nas je gospodin zamolio da budemo u pripravnosti i da ih čekamo, jer su počeli trudovi kod supruge", priča nam Zalihić. 

Prema riječima direktora, ljekari su odmah utrčali u automobil i u njemu zatekli ženu kako drži bebu, koja je rođena dvije minute prije nego što je vozilo stigao do zgrade Hitne pomoći. 

"Ekipa je odmah pristupila vozilu kako bi zbrinuli majku i dijete. Vitalni parametri su uredni i kod majke i kod novorođenčeta. Nakon zbrinjavanja majka i beba prevezeni su u Opću bolnicu 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' i kako saznajemo u odličnom su stanju", ispričao nam je te dodao kako ovaj slučaj za ekipu Hitne pomoći KS nije nepoznanica. 

Direktor Zalihić nam je kazao i kako svako vozilo Hitne pomoći ima najnoviji tzv. "ginekološki set" upravo za ovakve slučajeve.

"Imamo foliju u koji odmah zamotamo bebu, čija je funkcija da spriječi gubitak tjelesne tečnosti i temperature, što je i u ovom slučaju napravljeno. Na svijet je došao dječak...", kazao je na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba Adem Zalihić, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije