Sarajevo pamti: Sjećanje na ubijene na bajramskom turniru 1993. godine

Fena
Sarajevo pamti: Sjećanje na ubijene na bajramskom turniru 1993. godine
Foto: Općina Novi Grad / Godišnjica stradanja na Dobrinji

U sklopu obilježavanja Dana MZ „Dobrinja C“ na parking prostoru u ulici Trg djece Dobrinje, danas je obilježena 26. godišnjica pogibije 15 civila.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježavajući godišnjicu ovog masakra i odajući počast onima koji su izgubili živote, cvijeće su danas položile delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, Općinskog vijeća, Savjeta MZ „Dobrinja C“, predstavnici JOB „Unija veterana“, delegacija Kantona Sarajevo, delegacija Grada Sarajeva, Koordinacija boračkih udruženja, Udruženje penzionera, političke partije, učenici OŠ „Osman Nuri Hadžić“, te mnogobrojna rodbina, prijatelji i komšije poginulih.

Na ovo mjesto 1. juna 1993. sa agresorskih položaja ispaljene su dvije granate koje su usmrtile 15, a ranile oko 120 civila dok se održavao bajramski turnir u malom nogometu. Agresor nije birao i stradali su nedužni ljudi. Svake godine obilježavamo ovaj značajni datum koji je dijelom našeg općinskog programa obilježavanja značajnih događaja i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95“, kazao je pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Općine Novi Grad Sarajevo Tajib Delalić.

Svoju tužnu priču podijelio je Fazlić Ismet koji je na taj dan teško ranjen: “Želja mi je da oni koji su ispalili granate u ovom pravcu znajući da su ovdje bili samo civili, odgovaraju za počinjeni zločin”, poručio je između ostalog Fazlić.

Adem Kajanija predsjednik Udruženja “JOB Unija veterana” Novi Grad Sarajevo istakao je značaj ovih obilježavanja te očuvanja kulture sjećanja kako za nas tako i za generacije koje dolaze. S tim u vezi danas će se ovim povodom održati i šahovski turnir u prostorijama mjesne zajednice “Dobrinja C”, ali i memorjalni fudbalski turnir “Dobrinja 93-2019” na kojem će učešće uzeti 43 ekipe sa oko 350 mladih takmičara.

Na današnji dan živote su izgubili Atif Bajraktarević, Mirza Deljković, Alija Godinjak, Alija Gojak, Adnan Mirvić, Kemal Mulaahmetović, Dragan Osadčij, Refik Ramić, Jusuf Razić, Munir Sabanić, Adel Selmanović, Danijel Šolaja, Damir Trebo, Asim Zagorica i Marko Žižić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije