Djetinjstvo iza rešetaka kroz objektiv mladih u sukobu sa zakonom

Anadolija
Djetinjstvo iza rešetaka kroz objektiv mladih u sukobu sa zakonom
Na platou ispred Katedrale u Sarajevu, u ponedjeljak, je otvorena izložba fotografija “Pravda za svako dijete", čiji su autori štićenici institucija za smještaj maloljetnika u sukobu sa zakonom.

Izložba je rezultat prošlogodišnjih aktivnosti udruženje Urban koje je od juna do septembra 2016. godine provelo projekt fotografskih radionica za djecu i starije maloljetnike u institucijama u Banjoj Luci i Tuzli. 

Radionice su imale za cilj pružiti priliku djeci da se izraze fotografski te da ih se nauči fotografskim tehnikama koje im mogu koristiti u budućnosti. 

Autori fotografija su kroz objektiv prikazali prostorije u kojima svakodnevno borave, a jedan o dva motiva koji su štićenici najviše fotografirali su čelične šipke koje za njih predstavljaju ne samo fizičku nego i mentalnu barijeru. 

Fotograf Željko Budimir Keko koji je sa svojim kolegama učestvovao na radionicama istaknuo je da je ovo iskustvo za njih sasvim novo i posebno, i priznao da su projektu obje strane pristupile s dozom bojaznosti, ali da je na kraju to preraslo u jako kvalitetno druženje. 

"Imali su samo svjetlo i rešetke i stvarno u tim uvjete su napravili fantastične fotografije. Bili smo u Banjoj Luci i Tuzli i to su dvije sasvim drukčije priče. Banja Luka ima riješenu stvar i uvjete, a djeca imaju dvorište, dok su u Tuzli djeca bila s odraslim zatvorenicima i u maloj prostoriji. Družili smo se 14 dana i učili smo ih raznim tehnikama, na kraju su imali studijsku rasvjetu", rekao je Budimir. 

Kako je kazao, poenta je bila da se štićenici iskažu kroz fotografiju i da im se pruži mogućnost da se sutra, kada izađu, neko od njih počne baviti fotografijom. Istaknuo je da je finalni rezultat mladih autora bio izvan njihovih očekivanja.

Izložba je otvorena u okviru Balkan foto festivala, a fotografije su rezultat radionica u sklopu UNICEF-ovog projekta „Pravda za svako dijete“ koji podržavaju Vlada Švicarske i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan istaknula je da su izložene fotografije važne jer pružaju uvid u živote mladih osoba i teške uvjete u kojima žive. Kako je kazala, one su važne i iz razloga jer predstavljaju nadu, alternativu za mlade i njihova rizična ponašanja te daju jednu pozitivnu perspektivu u njihov potencijal.

"Poruka UNICEF-a ovom današnjom izložbom je da ovi mladi ljudi, koji se trenutno nalaze u ustanovama, ne trebaju biti zaboravljeni i treba ih prevashodno promatrati kao potencijalne mlade ljude vrijedne članove društva, u njih ulagati i pružiti im priliku da svoje potencijale i ostvare, poručila je Narayan.

Izložba će se na platou ispred Katedrale moći pogledati do 4. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije