Psihologinja Tahirović: Ne plašite prvačiće, olakšajte im polazak u školu

J. Ć.
Psihologinja Tahirović: Ne plašite prvačiće, olakšajte im polazak u školu
AA / Ilustracija

Prvi dan škole važan je događaj ne samo za prvačića nego i za cijelu porodicu.

Kako bi roditeljima i njihovom đaku prvaku jedan od emotivnijih i stresnijih trenutaka u životu prošao što lakše, nekoliko savjeta dala je, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Senija Tahirović, dječija psihologinja u psihološkom savjetovalištu za djecu i roditelje Iskre odrastanja.

"Polazak u školu je jedan vrlo važan period za svako dijete iz više razloga. Na prvom mjestu porodica je bila jedno sigurno okruženje koje je djetetu bilo vrlo poznato – to su bili roditelji i druge osobe koje žive s djetetom, a onda, s polaskom u školu, to okruženje sada dobija jednu drugu dimenziju. Dobija školu u kojoj se dijete treba pozicionirati u odnosu na učiteljicu ili učitelja koji je novi autoritet i naravno na vršnjake koji su djeci i u ovom periodu jako važni", kaže Tahirović.

Prof. dr Senija Tahirović Doktor psiholoških nauka - undefinedFoto: savjetovaliste.ba: Prof. dr Senija Tahirović Doktor psiholoških nauka
Napominje da je taj prijelaz iz jednog okruženja u drugi jako stresan za svako dijete i mnogo je djece koja se boje novog okruženja. Djecu je strah kako će se uklopiti u novo okruženje.  

"Ono što je jako važno jeste da poredamo prioritete šta zaparavo očekujemo od djeteta s polaskom u školu. Najčešće smo fokusirani na akademska znanja, odnosno da pripremimo djecu da znaju slova, čitaju i pišu, da su dobri u engleskom jeziku i tome slično, što je prema mom mišljenju jedan pogrešan pristup. Najvažniji aspekt, pogotovo danas, kada djeca mnogo vremena provode na raznim socijalnim medijima jeste da pripremimo dijete kako će komunicirati sa novim autoritetom, koji je učitelj ili učiteljica i kako će se uklopiti i komunicirati sa ostalom djecom u razredu. Dakle, taj socijalno emocionalni aspekt je mnogo važniji nego akademski koji će oni svakako stići“, pojašnjava psihologinja. 

Tahirović je naglasila kako dijete ne trebamo plašiti polaskom u školu. 

"Znate, vrlo često mi kažemo: 'do sada je bila igra...sada ćeš ići u školu i to će biti dosta drugačije - ustajat ćeš ranije i tome slično', što je neki vid plašenja djeteta da prihvati nove obaveze koje svakako dolaze sa školom. Suprotno tome, mi polazak u školu možemo prikazati kao jednim važnim trenutkom za dijete koje pokazuje njegovu zrelost i uspjeh, koji je do sada postigao u razvoju...pa ćemo od toga napraviti malo slavlje – kolači, nova odjeća, kupovine stvari koji se tiču škole, jer dijete treba da bude dio cijele pripreme za školu. Dakle, prikazati to s pozitivnog aspekta – da je to njegov novi korak u razvoju koji je jako važan i koji donosi mnogo zadovoljstva, što je tačno, jer dijete dobija 'socijalni milje' koji je sada puno bogatiji u odnosu na onaj koji je dijete imalo prije polaska u školu“, govori naša sagovornica.

Ilustracija - undefinedFoto: AA: Ilustracija
Bitno je naglasiti da se strahovi roditelja neminovno prenose na djecu, stoga je važno da ih roditelji koliko je moguće kontroliraju.

"Osim pripreme djeteta, bitno je pripremiti i roditelje i bližu rodbinu koja su uključena u odgajanje i psihološki razvoj djeteta, jer se danas i roditelji plaše škole i obima obaveza koje dolaze.

Naime, biraju škole koje su udaljene, biraju učitelje... To je jedna nova komponenta koja sada veliki pritisak stavlja na roditelje da odluče koju će školu izabrati, kojeg učitelja, da li će njegovo dijete biti uspješno... bitno je zapravo shvatiti da škola jeste jedan važan segment razvoja, ali isto tako ne možemo zanemariti i druge segmente razvoja djece i zbog toga sebi praviti bespotrebno pritisak. Jer taj pritisak prenosimo i na djecu pa onda škola postaje jedan veliki stres, što, nažalost, ja u svojoj praksi vrlo često vidim“, ističe na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba Senija Tahirović, dječiji psiholog u psihološkom savjetovalištu za djecu i roditelje “Iskre odrastanja”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije