Djeca iz Narodnog pozorišta poletjela na magično muzičko putovanje Europom

Radiosarajevo.ba
Djeca iz Narodnog pozorišta poletjela na magično muzičko putovanje Europom
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Djeca u Narodnom pozorištu

"Knjiga u ruci čitača, snovi pod krilom letača, u pjesmi trista pjevača – djeca su vojska najjača", u glas je danas pjevalo 400 djece u Narodnom pozorištu Sarajevo po završetku koncerta za djecu "Muziko odakle si?"

Količina pozitivne energije koja je izlazila iz ove velike grupe dječaka i djevojčica, a pod dojmom koncerta koji su održali Sarajevska filharmonija u saradnji sa Akademijom Santa Cecilia iz Rima i Muzičkim centrom Crne Gore teško je opisiva onima koji ovog popodneva nisu bili u prelijepom zdanju Karla Paržika.

Arhitekta rođenjem Čeh, a izborom Sarajlija donio je dašak druge kulture u našu zemlju, baš kao što je u nju stigla i muzika, kako iz njegove Češke, tako i iz ostatka svijeta.  Muzika koja se udomaćila u našim domovima i našem društvu. Upravo je to bio cilj današnjeg koncerta. Da djeca nauče da muzika dolazi iz svih krajeva svijeta i da svaka zemlja ima nešto što je odvaja od neke druge.

"Italija, Njemačka", "Francuska, Francuska", "nije nego Crna Gora", "Bosna i Hercegovina", čula se graja i pomiješani glasovi djece nakon što su oduševljeni napuštali Narodno pozorište Sarajevo.

U Sarajevo su stigli mališani iz Busovače, ali i drugih krajeva Bosne i Hercegovine. Uživali su sa svojom učiteljicom Davorkom Dujmišić. Zbrajali su se utisci. Da li je ljepši zvuk violine, klavira, violončela ili trube? Svi su imali svog "favorita", a slažu se u jednom: "Muzika dolazi iz cijelog svijeta i donosi sreću".

Koncert je održan u sklopu projekta - Music Up Close Network programa Kreativne Evrope, a na zanimljivo putovanje Europom i upoznavanje s kulturom i običajima, te naravno muzikom različitih država Starog kontinenta najmlađu publiku poveo je Mario Drmać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije