Skromne želje djece bez roditeljskog staranja: Jedni bi igračku, drugi trenerku

AA
Skromne želje djece bez roditeljskog staranja: Jedni bi igračku, drugi trenerku
Foto: Anadolija / Pokloni poseban značaj imaju za djecu iz domova za djecu bez roditeljskog staranja

Novogodišnji praznici su pred nama, a time i praznična atmosfera, porodična okupljanja, putovanja... Novogodišnji pokloni poseban značaj imaju za djecu iz domova za djecu bez roditeljskog staranja i institucija za pomoć i podršku djeci sa posebnim potrebama. Ova djeca raduju se praznicima i poklonima koje im osiguraju ljudi dobre volje.

Podstaknuti prošlogodišnjom uspješnom realizacijom ideje da obraduju djecu iz domova za djecu bez roditeljskog staranja i institucija za pomoć i podršku djeci sa posebnim potrebama, te djeci iz hraniteljskih porodica, i ove godine nastavljena je lijepa priča o akciji "Jedna želja, jedan poklon i jedan osmijeh" (više informacija na internet stranici: zadjecubih.online).

Akcija se sastoji u tome da djeca koja se nalaze u domovima za djecu bez roditeljskog staranja širom Bosne i Hercegovine ispisuju svoje želje, koje potom putem navedene internet stranice mogu pročitati građani i, ukoliko su u mogućnosti, ispuniti ih.

U Domu za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u Sarajevu navode da su dječije želje često skromne, neki žele igračku ili trenerku ili nešto karakterično za određeni uzrast.

Ahmed Hodžić je 18-godišnjak koji od rođenja živi u Domu za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave. Pohađa Srednjoškolski centar u Hadžićima. Vrlodobar je učenik, a obrazovanje želi nastaviti na Arhitektonskom ili Fakultetu političkih nauka.

"Ovdje boravim od rođenja, dakle, 18 godina. U Domu sam prošao pet porodica. Ovdje sam odrastao. Ovo smatram svojom kućom. I kada izađem, ovo će biti moja kuća u kojoj sam odrastao", ispričao je Ahmed.

U Dom će se, kako je kazao, uvijek vraćati sa osmijehom.

"Ko god ovdje odrasta zna da je ovo njegova kuća, a kada izađe, uvijek je tu dobrodošao. Za Novu godinu sam poželio laptop ili bicikl. Laptop mi treba zbog školskih obaveza, a biciklizmom sam se bavio prije. Ne znam da li sam i šta sam dobio. Ali, šta god da bude, ja sam zahvalan", rekao je Ahmed.

Novogodišnji praznici su mu oduvijek najljepši dio godine.

"Tada je prisutno mnogo sreće, osmijeha... Tada smo svi na okupu. Ovdje se svake godine održi predstava za Novu godinu, a nakon toga nam Djed Mraz podijeli poklone. To je nakako najljepši dio godine. Svako dijete zaslužuje barem osmijeh, jer to mu ostaje u sjećanju, kao meni", kazao je Ahmed pozivajući ljude da pomognu, ukoliko su u mogućnosti, a ako nisu, da djeci u Domu Bjelave barem pruže osmijeh.

U Domu Bjelave, koji je osnovan 1900. godine, trenutno je smješteno 95 djece. Dom se nalazio na više lokacija u Sarajevu, da bi nakon Drugog svjetskog rata ostao samo na jednoj lokaciji, u naselju Bjelave, gdje se i danas nalazi.

"Djelatnost Doma prvenstveno se odnosi na pružanje usluga, odgoja, školovanja i zdravstvene zaštite djece bez roditeljskog staranja i djece čiji razvoj je ometen porodičnim prilikama. Korisnici Doma su djeca do navršenih 18 godina", pojasnila je Alisa Ibrahimović, stručna saradnica za informisanje u Domu Bjelave.

Shodno uzrastu, 95 djece raspoređeno je u pet odjeljenja.

"Nova godina i novogodišnji praznici su nam sve bliže, a mnogobrojni prijatelji djece i Doma organizuju različite akcije u cilju prikupljanja i podjele novogodišnjih paketića. Tokom novembra i decembra svake godine pristižu nam mnogobrojni upiti o broju djece, njihovom uzrastu i željama. Među njima su i prijatelji koji su i prošle godine uspješno realizovali ovu akciju", kazala je Ibrahimović.

Poručila je: "Pokažimo im da nisu sami, da neko misli na njih i da im je spreman ispuniti jednu želju."

Kako je kazala, pokloni pristižu, većina želja je ispunjena, ali još uvijek ima i onih koje nisu.

"Smatramo da će do kraja mjeseca i one biti ispunjene. Njihove želje su jako skromne", dodala je Ibrahimović.

Među željama djece iz različitih ustanova i centara nalazi se i trenerka, patike, lutke, različite igračke, kao i odjevni predmeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije