Skandal / Savjetnik Milorada Dodika uvrijedio trudnice i porodilje

08. 12. 2018. u 13:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Marinko Umičević, tehnički direktor fabrike obuće “Bema” iz Banje Luke, dojučerašnjii savjetnik za privredu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, oštro je kritikovao sistem trudničkih i porodiljskih bolovanja u ovom bh. entitetu.

Njegova retorika u emisiji Stav na K3 televiziji zaprepastila je mnoge korisnike na društvenim mrežama. Ovakav njegov istup naišao je samo na osudu javnosti, ali nema reakcija iz institucija.

Umičević je, između ostalog, za vrijeme emisije neprimjereno i krajnje uvrijedljivo govorio o trudnicama I porodiljama.

"Da li ti doktori koji su porodična medicina, koji daju ta bolovanja, ali su gori ovi specijalisti. Ginekolozi su najgori doktori. U tvornici obuće Bema, odgovorno tvrdim ima 60 posto posla koje djeca rade. Bilježe, crtaju, lijepe trakice, teže kući skuhati ručak, nego to raditi. Ne, ona je prokrvarila, ona ide na bolovanje i šta se onda dešava!? Znači ne radi devet mjeseci, kada se porodi ide na drugi fond, taj Fond refundira 100 posto ali opet što bi ja finansirao natalitet? Propašće mi fabrika”, kazao je Umičević.

Umičević, koji fabriku Bema ima u Banjoj Luci, kaže da ima radnike s osam općina.

“Ona (radnica) odmah veže drugo dijete, znači nije radila devet mjeseci, nije radila godinu, odmah veže drugo dijete. Odmah čuva trudnoću, znači opet devet mjeseci, godinu. Imam jedno sedam žena koje treće dijete odmah vežu. Neka djece, hvala Bogu, što kažu mašala, ali ne mogu to fabrike platiti”, podvukao je Umičević.

Spornu situaciju pogledajte od 9:25 minuta:

 

KOMENTARI (3)