Dimetrodon - čudesno biće čiji se model od danas nalazi u Zemaljskom!

Fena/Radiosarajevo.ba
Dimetrodon - čudesno biće čiji se model od danas nalazi u Zemaljskom!
Zemaljski muzej u Sarajevu danas slavi 129. rođendan.

Proslava najznačajnije kulturne, obrazovne i naučne institucije počela je jutros i trajat će sve do večernjih sati, a u 13 sati posebno iznenađenje priređeno je za najmanje posjetitelje Zemaljskog.

Osim toga što je otvoren Dječiji kutak, u zgradi Odjeljenja prirodnih nauka predstavljen je model čudesnog bića - dimetrodona.

Iako se za dimetrodona smatra da je dinosaurus, on je zapravo vrsta sinapsida koja je živjela prije 300 miliona godina, dakle izumrli su prije pojave dinosaurusa i pojedini ih nazivaju reptilima koji liče na sisare.

Želite li saznati više detalja o ovom neobičnom stvorenju te probuditi maštu svojih najmlađih (ali i sebe), savjetujemo vam da posjetite Zemaljski, čim prije.

Inače, prvi jutrošnji posjetioci Muzeja bili su najmlađi građani BiH, učenici prvih razreda osnovnih škola koji su pod muzejsko okrilje došli kako bi naučili nešto više o bogatoj baštini svoje domovine.

Direktor Muzeja Mirsad Sijarić je posebno ukazao čast prvim posjetiocima, najmlađima, a u izjavi za medije je kratko podsjetio da iako status ove institucije nije riješen, ona čuva tri miliona predmeta neprocjenjive vrijednosti, što je čini najreprezentativnijom i najstarijom naučno-obrazovnom i kulturnom institucijom u BiH. Njihova vrijednost je, naveo je, u davanju mogućnosti budućim istraživanjima, učenju, spoznavanju te razvijanju kulture u BiH.

Današnji program bio je još jednom prilika za sve da vide originalnu sarajevsku Hagadu, a u večernjim satima Muzej će prirediti koncert kvinteta Klaster Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, te otvaranje dviju izložbi – arheološke postavke Ars erotica autora Adnana Busuladžića te Arktičke sudbine francuskog fotografa Nicolassa Mingassona, obje u zgradi Odjeljenja etnologije.

Posjetitelji Muzeja moći će uživati u raznovrsnim sadržajima, cjelodnevne prodajne izložbe muzejskih publikacija, suvenira i starih razglednica, najmlađi će moći učestvovati u radionici za djecu "Mozaik" u Odjeljenju arheologije, a bit će upriličeno i predstavljanje kartica Kluba prijatelja Zemaljskog muzeja BiH.

Vrata Zemaljskog muzeja bit će otvorena do ponoći, a ulaz je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije