Denis Bećirović traži zabranu veličanja Mihailovića, Pavelića i ostalih fašista

10
F.V.
Denis Bećirović traži zabranu veličanja Mihailovića, Pavelića i ostalih fašista
Foto: Arhiv / Pavelić i Mihailović

Na današnji dan prije tačno 75. godina pripadnici jugoslovenske službe Državne bezbjednosti uhapsili su raznog zločinca, generala i komandanta kraljevske vojske u Drugom svjetskom ratu Dragoljuba Dražu Mihailovića.

Na suđenju pred Vojnim sudom u Beogradu Mihailović je osuđen na smrt. Strijeljan je 17. jula 1946. godine.

Tačno 75 kasnije odbornici gradske Skupštine Grada Bijeljine odlučili su da u ovom gradu bude podignuta spomen bista zločincu Mihailoviću.

Kako je objavljeno na zvaničnoj web stranici grada, Inicijativu za podizanje spomen biste, gradskoj komisiji za spomenike podnijelo je Udruženje četnika veterana "Semberija", što je samo jedno od 16 četničkih udruženja koja djeluju u BiH.

Nakon toga, o inicijativi je odlučivala gradska skupština, a podržala je većina odbornika, njih 28. Protiv su bila samo dva odbornika Stranke demokratske akcije (SDA), koji su od gradonačelnika Ljubiše Petrovića tražili da se ova tačka skine s dnevnog reda, što on nije prihvatio.

Delegat Doma naroda i potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH dr. Denis Bećirović uputio je Inicijativu predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine:

"Inicijativu kojom Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH poziva sve općine i gradove u državi Bosni i Hercegovini da u interesu mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i afirmacije antifašističkih vrijednosti na kojima počiva savremena Evropa, zabrane bilo koji direktni ili indirektni izraz glorificiranja ili afirmiranja dvojice najzloglasnijih ratnih zločinaca i kvislinga na području bivše Jugoslavije – vođe ustaškog pokreta Ante Pavelića i vođe četničkog pokreta Draže Mihailovića, kao i svih drugih pripadnika nacifašističkih pokreta, organizacija, vojnih formacija i udruženja, bez obzira na to koje su nacije ili vjere bili, a koji su u Drugom svjetskom ratu, za vrijeme odsudne bobe protiv nacifašizma kao najvećeg zla u ljudskoj historiji, ratovali ili širili negativnu propagandu protiv Antifašističke koalicije", navedeno je u Inicijativi koju potpisuje Bećirović.

Vijest o izgradnji spomen biste Mihailoviću u Bijeljini izazvala je oprečne komentare Bijeljinaca, koji u najvećoj mjeri smatraju da je nepotrebno vraćati se u prošlost.

Nakon davanja saglasnosti, udruženje četnika veterana iz Bijeljine treba da obezbijedi sredstva za izgradnju spomenika, ali i sve ostale pripremne radnje, što je posao koji će potrajati, pa se postavljanje spomen obilježja ne može očekivati u skorije vrijeme, ocjenjuju naši sagovornici, prenio je ranije BHRT.

U gradovima i općinama diljem bh. entiteta RS postoje relikti mračne prošlosti kao što su spomenici, ulice i trgovi koji nose nazive po osuđenom ratnom zločincu Mihailoviću.

Osim na pravoslavnog groblju u Brčkom, spomenik Mihailoviću je podignut u Bileći, a u Bijeljini već postoji spomen-česma.

Podsjetimo, na Sudu BiH, 22. februara je počeo sudski postupak protiv Dušana Sladojevića, Riste Lečića i Slavka Aleksića, zbog izazivanja rasne, nacionalne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti u Višegradu 2019. godine tokom okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta, za šta ih tereti optužnica Tužilaštva BiH.

Denis Bećirović - undefined

Foto: Fena : Denis Bećirović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije