Đemila Talić–Gabriel: Žrtve nasilja treba da znaju da imaju podršku

Radiosarajevo.ba
Đemila Talić–Gabriel: Žrtve nasilja treba da znaju da imaju podršku
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Jasmina Mujezinović i Đemila Talić - Gabriel
Fondacija lokalne demokratije je, povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama nasilja, upriličila pres-konferenciju na kojoj je bilo riječi o radu Fondacije, a predstavljena je i ambasadorica dobre volje Sigurne kuće Đemila Talić – Gabriel.

Direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović tako je jučer podsjetila da je ova organizacija jedina u Kantonu Sarajevo koja ima Sigurnu kuću za žrtve nasilja. Ona je navela da postoji i Crvena linija za pomoć žrtvama nasilja te besplatna pravna pomoć za žrtve nasilja.

Mujezinović je istakla da o nasilju treba pričati iz svih aspekata, te da žrtve nasilja trebaju znati da imaju podršku.

Počasna konzulica BiH u Australiji za regiju Novi Južni Wales Đemila Talić - Gabriel, ambasadorica dobre volje Sigurne kuće, istakla je da se na podršku projekta Sigurne kuće i odlučila nakon što je posjetila i susrela se sa žrtvama nasilja.

Rekla je i da je to i čast i obaveza a njena želja je da pomogne rad Sigurne kuće, da pomogne žrtvama nasilja da steknu samostalnost, da se zaposle.

Mujezinović je rekla da jedina Sigurna kuća u Kantonu Sarajevo ima 35 ležaja. Boravak je ograničen na šest mjeseci, a s tim da se u saradnji s centrima sa socijalni rad boravak eventualno može i produžiti.

Također, nakon napuštanja sigurne kuće centri za socijalni rad prate žrtve nasilja koje su se vratile u porodicu i kako bi pomogli i onemogućili novo nasilje. Ipak, oko 55 posto žrtava nasilja se vraća u sigurnu kuću.

Prošle godine je bilo 1.450 prijava nasilja. Međutim kako je istakla direktorica Fondacije lokalne demokratije taj broj se može pomnožiti sa sedam i onda se dobije broj žrtava nasilja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije