Del Vechio – "kurban" na oltaru domovine

Radiosarajevo.ba
Del Vechio – "kurban" na oltaru domovine
Foto: Srna / Ivan del Vechio i Milorad Dodik

Ako ovako idemo šta će od otadžbine ostati, povikao je Ivan Stanbolić, legendarni srbijanski političar, čovjek koji je „stvorio“ Slobodana Miloševića i prvi na njega upozorio, a kojeg će taj drski „balkanski kasapin“ dati politički uništiti i kasnije likvidirati.

Piše: Faruk Vele

Ovakvo pitanje nameće se i ovih dana kada novi Slobodan Milošević poručuje da „uopšte nismo plašljivi“ i da „u svaku bitku ulazimo“, te da, uz podršku nemalog broja ostalih miloševića, nastavlja atake na državu BiH. Sedmica za nama je mnogima na ovaj ili onaj način otvorila oči.

Što bi rekao Abdulah Sidran, ko je jednom progledao, nikada više nije oka sklopio.

Marš protiv Vučića
(Subota, 05. januar)

U Beogradu su održani peti po redu protesti građana pod sloganima “Stop krvavim košuljama” i “Jedan od pet miliona”.

Policijskoj upravi Kakanj prijavljen je nestanak 22-godišnjeg El-Emina Hadžića iz Kaknja. Istovremeno, Gorska služba spašavanja započela je potragu za njim na području Ponijera iznad Zavidovića. Ovaj slučaj je privukao mnogo pažnje bh. javnosti.

Šokantan snimak likvidacije u Beogradu potresao je region. Tridesetosnogodišnji Nebojša M. Ubijen je usred dana ispred kuće na Banovom Brdu, kada je izašao do svog automobila da iz gepeka uzme kolica za dijete. Kurir je objavio da je ubijeni čovjek zet Aleksandra Šarca, koji je član kriminalne bande Pink Panter.

Oko stotinjak građana se i u subotu navečer okupilo ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjoj Luci da zapale svijeće u pomen na stradalog mladića Davida Dragičevića. Po prvi put nije bilo Davidove majke Suzane Radanović.

Duhovni vođa pravoslavnih hrišćana širom svijeta u subotu je zvanično odobrio nezavisnost Ukrajinske crkve, označavajući historijski razlaz s Ruskom pravoslavnom crkvom koju ukrajinski čelnici smatraju vitalnim za sigurnost zemlje.

U 2018. godini je zadržan trend rasta stranih ulaganja, uprkos političkoj nestabilnosti u zemlji. Najviše stranog novca stiglo je iz Švicarske, Austrije, Rusije i Velike Britanije.

U Hrvatskoj se zapalilo skladište marihuane kod Požege. Bilo je, vele, veselo...

A veliko zanimanje izazvala je i kolumna našeg Zije Dizdarevića. Provjerite i zašto. 

Svesrpski sabor u Beogradu
(Nedjelja, 06. januar)

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić organizovao je u nedjelju svesrpski sabor u Beogradu. Nakon sastanka “sa predstavnicima srpskog naroda“ u regionu kazao je da će Srbi i dalje raditi na očuvanju srpske kulture, pisma i jezika i pomagati se međusobno“. Sastanak je održan sa predstavnicima Srba iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije. 

Poručio je Vučić da Srbija neće ugrožavati tuđe nacionalne i državne interese, ali da će čuvati svoje. Mnogo puta viđeno... Medijima se obratio i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH navodeći da "smo svi zagledani u Srbiju i njeno nastojanje da nam pomogne".

„Republika Srpska je sinonim za slobodu, a Srbija je sinonim za život“, poručio je Dodik. Pametnom dosta.

Intenzivna potraga za nestalim mladićem El-Eminom Hadžićem nastavljena je u veoma teškim uvjetima.

Portal Radiosarajevo.ba je otkrio ko je djevojka koja je zapanjila regiju kupanjem u ledenom jezeru.

Srpska pravoslavna crkva proslavila je Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista - Božić. Iako se radi o vjerskom prazniku, nekolicina ga je iskoristila za morbidne provokacije, prije svega u Srebrenici.

Istog dana pred kapijom Memorijalnog centra u Potočarima nepoznate osobe su ostavile i vreću sa svinjskim otpadom. O tim događajima za Radiosarajevo.ba je govorio bivši načelnik Ćamil Duraković.

Stravičan zločin u Hrvatskoj! U mjestu u Sukošan se dogodilo trostruko ubistvo. Jedan je muškarac hladnim oružjem je ubio sestru, njezinog starijeg sina i svekrvu.

Hasan Salihamidžić, sportski direktor Bayern iz Munchena, oštro je kaznio proslavljenog francuskog igrača Francka Riberyja zbog uvreda na račun navijača i medija.

Avdo Huseinović snimio film o bosanskim Srbima, herojima odbrane RBiH. Prvi smo donijeli razgovor s ovim autorom nakon završetka novog projekta. Portal Radiosarajevo.ba je prvi razgovarao sa njim.

Davor: Živ sam i zdrav
(Ponedjeljak, 7. januar)

Davor Dragičević, kojem se gubio svaki trag od 30. decembra, oglasio se na Facebooku i poručio da je „još uvijek zdrav i pri zdravom razumu“. Prenijeli smo njegovo obraćanje u cijelosti.

Advokat Ifet Feraget potvrdio je da je „Davor živ i zdrav“.

Pravoslavni vjernici, koji se pridržavaju julianskog kalendara, obilježili su Božić na ovaj dan.

Tim povodom starješina Saborne crkve u Sarajevu Vladimir Stupar govorio je za naš portal.

Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), čovjek koji je rušio Slobodana Miloševića, dao je intervju za Radiosarajevo.ba u kojem je govorio o posljednjim dešavanjima u Banjoj Luci, Miloradu Dodiku, Aleksandru Vučiću, crkvama i vjerskim zajednicama na Balkanu, pokušajima Srbije da RS-om kompenzira gubitak Kosova, te kuda svi zajedno idemo...

Patrijarh srpski Irinej primio je Dodika i čelnicu RS Željku Cvijanović. Zlokobne poruke negiranja države BiH ponovo su došle s čela te ckrve. Poglavar SPC kazao je, naime, da "narod iz Srbije i iz Republike Srpske jedan narod", kao i da je "to bila jedna republika i tako ostaje". 

Vlada Republike Srpske preko Investiciono-razvojne banke RS-a (IBS RS) 30. januara ove godine namjerava prodati većinski paket dionica Rudnika željezne rude „Ljubija“ iz Prijedora, a novi vlasnik će uz rudnik dobiti i četiri masovne grobnice. Ovo je za Radiosarajevo.ba otkrio Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 92“.

Stravične vijesti stigle su iz Njemačke, gdje je poginuo bračni par iz BiH. Naime, na 71-godišnjeg Anđelka i 67-godišnju Mandu Dugonjić na željezničkoj stanici u Reutlingen – Sondelfingenu naletio je voz.

Pratili smo i akciju za pomoć dječacima Amaru i Davudu.

Američka poruka Dodiku
(Utorak, 8. januar)

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Michael Pompeo pozvao je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da prihvati Nacionalni godišnji program, a kojeg je NATO omogućio nedavnom odlukom o MAP-u, prenio je BHRT. U pismu upućenom Predsjedništvu BiH, Pompeo odaje priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Nacionalnog godišnjeg programa, te poziva tročlanog šefa države da ga proslijedi Briselu što je prije moguće.

Bila je to znakovita poruka režimu u bh. entitetu RS, jer su utorak trajale pripreme za obilježavanje neustavnog dana RS. Tom prilikom transporteri su „prigodno“ parkirani ispred Dodikove TV Bastilje, Radiotelevizije RS.

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) pozvalo je istovremeno Tužilaštvo BiH na akciju zbog obilježavanja dana RS.

U institucijama RS donesena je odluka da premijerki Srbije Ani Brnabić bude uručen orden RS na lenti, najviše odlikovanje koje entiteta dodijeljuje za izuzetne zasluge u razvoju međudržavne saradnje i doprinos državi. Očito je to Dodikovo priznanje za negiranje genocida i nastojanja da se povežu Kosovo i jedan dio teritorija države BiH. Tako se Brnabić našla u „lijepom društvu“ sa Rašom Karadžićem, Mladićem, Šešeljem... Historija se ponavlja.

Održan je sastanak predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA) i Nezavisnog bloka (NB). Sastanak je održan nakon famozne večere zeničkog načelnika i potpredsjednika NB-a Fuada Kasumovića i lidera SDA Bakira Izetbegovića. Lider te stranke Senad Šepić saopćio je da nije znao za sastanak!?

Nastavljena je potraga za mladićem El-Eminom Hadžićem, a pas Šmeki je pronašao važan trag... Mladić, nažalost, još uvijek se vodi nestalim.

Dijelovi Alpa u Austriji i Njemačkoj paralizirani su velikim količinama snijega, a odsječeno je nekoliko hiljada ljudi. Dvije osobe, među kojima i jedna djevojčica su stradale.

Nakon teške bolesti u Sarajevu je umro generalmajor Husein Tursunović. Tužna vijest za sve heroje odbrane BiH i bh. patriote.

Bosanskohercegovačka dijaspora, uprkos svim izazovima i problemima sa kojima se suočava, iza sebe je imala uspješnu godinu. Podsjetili smo na njihove uspjehe.

Sredinom januara u Zagrebu će biti održana konferencija na temu “Muslimani u Europi - prava i obaveze” na kojoj će učestvovati predstavnici 25 zemalja Europe i Balkana, sa gostima iz islamskog svijeta. Tim povodom razgovarali smo sa Azizom ef. Hasanovićem, muftijom zagrebačkim, koji je uputio značajne poruke.

Nekoliko hiljada prijatelja, kolega, rodbine i komšija na groblju u Donjoj Mahali kod Orašja oprostili su se od Ive Gregurevića (66), bosanskohercegovačkog i hrvatskog glumačkog velikana.

Javnost u Bosni i Hercegovini šokirana je ispadima reprezentativca Ognjena Vranješa. Vranješ je na Instagram storyju objavio je fotografiju na kojoj nogometaš Anel Hadžić pozira s podignuta tri prstaHadžić je odgovorio Vranješu, pa se bh. nogometna trakavica nastavila.

Prisjetili smo se i vremena kada su sportisti bili uistinu samo to. I to veliki. Navršilo se četrnaest godina otkako nas je napustio legendarni Suvad Katana, nekadašnji fudbaler Željezničara, belgijskih klubova i jedan od prvih Zmajeva.

„Proslava zločina je zločin“
(Srijeda, 9. januar)

Uprkos presudi Ustavnog suda Bosni i Hercegovini, u Banjoj Luci je, poslije višednevnih priprema, održana "proslava" dana RS-a. U gradu na Vrbasu upriličen je svečani defile, svojevrsna vojno-policijska parada, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH - Milorad Dodik pozdravljao sa tri prsta. Rusija je uz RS, pisalo je na plakatima.

Znakovito, događaju je prisustvovao i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, njegov blizak saradnik, državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, potpredsjednik RS Josip Jerković, ali i ambasador Hrvatske u Sarajevu Ivan Del Vechio, koji se grlio sa Dodikom.

Čovićevo prisustvo obilježavanju početka etničkog čišćenja na prostoru RS, uključujući i desetine hiljada bh. Hrvata, katolika, izazvalo je brojne reakcije. Biskup Franjo Komarica, među ostalima, kazao je za Radiosarajevo.ba da su takvi zvaničnici „pokazali svoje lice“.

Fra Ivo Marković, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu izjavio je za naš portal da je Čović sramota za hrvatski narod i je "zločin proslava te zločinačke tvorevine jer vrijeđa žrtve".

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović je odlikovala premijerku Srbije Anu Brnabić ordenom RS-a na lenti. Orden Republike Srpske je ustanovljen 1993. godine, a među dobitnicima su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Momčilo Krajišnik, Vojislav Šešelj i drugi. U tom duhu, Cvijanović je odlikovala ratnog zločinca Slavka Lisicu. To, također, nije smetalo Čoviću i ostalima, ali je burno reagirala hrvatska javnost!?

Srđan Puhalo pisao je šta moramo zaboraviti da bismo proslavljali 9. januar.

Međutim, za uredništvo BHT-a dan RS nije ni neustavan ni sporan, a u skladu s tim dali su naredbe svojim urednicima i reporterima. Štaviše, urednica Dnevnika Svjetlana Topalić, valjda da ne bi bilo dilema, čestitala neustavni dan RS riječima: „Srećan ti rođendan, Republiko“. To je izazvalo ogorčenje njenih brojnih kolega s kojima radi na BHRT-u, ali i brojnih građana BiH koji plaćaju RTV taksu. Još je jednom, također, pokazalo koliko je politika duboko zašla u vrhove Javnog RTV servisa.

Politika se prenijela i na sportske terene. Kapiten Nogometnog kluba Zvijezda Dejan Popović veličao je na društvenoj mreži Instagram neustavni dan RS i čelnici ovog kluba su njegov potez najoštriji osudili.

Nacionalističko ludilo širi se zemljom. Pisali smo o proslavi pravoslavnog Božića uz riječi ratnog zločinca Ratka Mladića, te sramne poruke portala koji djeluje uz podršku Vlade Srbije.

S druge strane, u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači u srijedu je premijerno prikazan dokumentarni film "Junak umire jednom" autora Avde Huseinovića. Film donosi originalnu priču o bosanskim Srbima, herojima odbrane Republike Bosne i Hercegovine od agresije od 1992. do 1995. godine.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici odobrio je Prijedlog ovogodišnjeg budžeta Federacije u iznosu od 2.653.843.356 KM,a mogla se nazrijeti i nova parlamentarna većina. Za budžet je glasalo 58 poslanika i to iz stranaka SDA, HDZ- HNS, SBB, PDA, A-SDA, HDZ 1990 i Laburističke stranke. Nazire li se nova vlast?

Državljanin BiH Smail Šikalo uhapšen je u Peruu zajedno sa državljaninom te zemlje u luksuznom naselju u gradu Truhuljo, a policija je prilikom hapšenja pronašla i 800 paketa kokaina!

Ifet Feraget - advokat, legalista, borac, čovjek. Davno je prevazišao ulogu advokata, a sasvim je jasno da spada u red onih najboljih u Bosni i Hercegovini, te postao idol jedne grupe ljudi.  Feraget je govorio za Radiosarajevo.ba.

Istraživali smo je li Ognjen Vrašnješ nakon niza ispada završio karijeru u dresu „Zmajeva“.

Kolega Faruk Zametica prisjetio se najvećeg bh. sportiste svih vremena Mirze Delibašića tekstom: „Sretan rođendan Kinđe, u Sarajevu još uvijek nema tvoje ulice“. Tekst je pobudio lijepe emicije, podsjećajući još jednom na lik i djelo velikog čovjeka.

Žestoke reakcije
(Četvrtak, 10. januar)

Četvrtak su obilježile žestoke reakcije na obilježavanja nesutavnog dana RS i, prije svega, dolazak Dragana Čovića i njegovih bliskih saradnika, te ambasadora Republike Hrvatske Ivana Del Vechia, u Banju Luku 9. januara.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je u izjavi za Index.hr istakao kako “postupak Dragana Čovića i ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia, nije u interesu ni građana BiH niti u interesu hrvatskog naroda čije interese žele zastupati, a zapravo ih pokušavaju zarobiti kako bi opravdali svoju propalu antievroatlantsku politiku".

„Da li to sad Hrvatska slavi zločin nad vlastitim građanima“, upitao je Komšić. Uslijedile su brojne rakcije i iz Hrvatske. Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić kazala je da je Čović posjetom Banjoj Luci potvrdio savezništvo s Dodikom protiv BiH, te da je tak politika Hrvatske sramotna.

Ministar odbrane RH, general Damir Krstičević, nazvao je, također, sramnim Čovićev i del Vechijov odlazak na obilježavanje neustavnog dana RS. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarević ogradila se od Del Vechija kazavši za Radiosarajevo.ba da nisu znali da će ići u Banju Luku. Slično je reagiralo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Ambasador bi tako mogao biti kolateralna žrtva ovog skandala, pa je premijer Hrvatske, Andrej Plenković, ponajviše zbog bijesne hrvatske javnosti, pozvao ambasadora na konsultacije u Zagreb.

Oglasio se i gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić.

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović kazao je za Radiosarajevo.ba da ambasadoru Hrvatske nije bilo mjesto u Banjoj Luci, nazvavši posljednje događaje „rehabitiliranjem agresorske politike“. No on, naravno, nije povjerovao da je ambasador na svoju ruku otputovao u Banju Luku.

Akademik Slavo Kukić istakao je da prisustvo obilježavanju neustavnog dana RS predstavlja „amnestiranje genocidne politike“, te da je Čović za bh. Hrvate i od poglavnika Ante Pavelića.

Prisustvom ambasadora Hrvatske Del Vechija i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića neustavnom danu RS, napokon su pale maske, rekao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba predsjednik Stranke Demokratske Akcije (SDA) Hrvatske Armin Hodžić. Prema njemu, nema razlike između Dodika i Čovića.

Za Radiosarajevo.ba je govorio i ugledni hrvatski novinar Drago Pilsel, koji je na svoj način komentirao događaje od srijede.

Na koncu se oglasio i sam Čović, koji je, naravno, za sve optužio „bošnjačke medije“, ma šta to bilo, te pozvao na prekid mržnje!?

Tekst Dragana Bursaća o događajima od sreijede privukao je veliku pažnju javnosti.

Otkrili smo da novinarka Svjetlana Topalić, koja je ujedno i urednica na Radio- televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT), na svom Twitter nalogu čestitala dan Republike Srpske riječima „Srećan ti rođendan, Republiko“, nije jedini skandalozni incident u ovoj medijskoj kući kada je u pitanju čestitanje neustavnog dana RS. Evo i zašto...

New York Times pisao je o tome kako pokret Pravda za Davida, Muriz i Davor brišu podjele među ljudima...

Velika tragedija dogodila se na Ilidži kada je jedan dječak izgubio život tokom boravka na bazenu.

Na području općine Kladanj zbog snježnih padavina koje su intenzivirane u proteklim danima proglašeno je stanje prirodne nesreće. Nekoliko naselja bilo je bez električne energije, telefonskih veza, a putna komunikacija je također bila prekinuta.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić su na sastanku sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristianom Danom Predom konstatovali da je najurgetnije riješiti pitanje davanja odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije. Preda je ocijenio realnim da BiH u ovoj godini dobije kandidatski status i to prije izbora za Evropski parlament.

Smjena ambasadora Hrvatske
(Petak, 11. januar)

Ivan Del Vechio je razriješen dužnosti i više neće biti ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Epilog je to ovosedmične afere u kojoj se hrvatski diplomata našao na obilježavanju neustavnog dana RS, zajedno sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem i njegovim saradnicima. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske, nakon što je Ivan Del Vechio prisustvovao jednom od događaja u okviru obilježavanja dana RS, a koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, donijelo je odluku da ga razriješi dužnosti.

Tako je Vechio najvjerovanije žrtvovan nakon žestokih reakcija hrvatske javnosti zbog činjenice da je na navedenoj manifestaciji odlikovan i general Slavko Lisica, osuđen za ratne zločine u Šibeniku. Bez odgovora je, međutim, ostalo pitanje zašto Zagreb smjenjuje ambasadora, a nastavlja podršku Čoviću i HDZ-u.

Davor Gjenero pisao je o najvećoj hrvatskoj diplomatskoj sramoti, dok portal Radiosarajevo.ba analizirao zašto je dan RS neustavan.

"Najnovija provokacija smišljena u Beogradu nije ništa drugo nego otvorena prijetnja i plan za odcjepljenje tzv. RS od države BiH i novi početak stvaranja neke nove nedosanjane 'velike Srbije'“. Reakcija je to bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka data agenciji Patria.

Baronesa Arminka Helić, na sjednici britanskog Doma lordova, kazala je u dijelu rasprave koji se ticao naše zemlje da Srbija i, u manjoj mjeri, Hrvatska omogućavaju svojim zastupnicima u Bosni i Hercegovini da potkopavaju suverenitet zemlje, ohrabrujući HDZ da stvori treći entitet unutar Federacije. Osvrnuvši se na proslavu neustavnog dana RS-a u Banjoj Luci, kazala je da je time obilježen dan kada su bosanski Srbi pokrenuli razarajući rat. Izrazila je zabrinutost jer je šutnja međunarodne zajednice interpretirana kao zeleno svjetlo za daljnje djelovanje pojedinih lidera koji drže region u stanju stalne nesigurnosti.

Skupština Makedonije usvojila je sinoć dvotrećinskom većinom ustavne izmjene kojima se ime države mijenja u Sjeverna Makedonija i potvrđuje makedonski identitet. Za prihvatanje četiri ustavna amandmana, kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora sa Grčkom o rješavanju spora oko imena, glasao je 81 poslanik u parlamentu sa 120 mjesta, dok sjednici nisu prisustvovali poslanici opozicione koalicije oko VMRO-DPMNE.

Aleksandar Gluvić, član grupe Pravda za Davida na svom Facebook profilu je napisao da je dobio rješenje u kojem stoji da je osuđen na 20 dana zatvora i novčanu kaznu od 250 KM zbog učestvovanja u događajima sa kraja prošle godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon dana RS, nastavlja sa destruktivnom politikom. Očekivano, nakon otvaranja priče o MAP-u, Dodik se okomio na Oružane snage BiH. Izjavio je da nije zadovoljan položajem srpske nacionalne komponente u Oružanim snagama BiH te da je neprihvatljivo da od pet najvažnijih funkcija u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH nema nijednog Srbina.

Naš Kenan Silajdžija zabilježio je priču o uspjehu Mirsada Solakovića iz Kozarca.

Ekskluzivno smo otkrili i detalje najvećeg ugovora u historiji FK Željezničar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije