Dani arhitekture: Prvu nagradu osvojio rad pod nazivom “Crvena pika”

Radiosarajevo.ba
Dani arhitekture: Prvu nagradu osvojio rad pod nazivom “Crvena pika”
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Zatvoreni Dani arhitekture, najveći arhitektonski festival u Bosni i Hercegovini

Dvanaesto izdanje najvećeg arhitektonskog festivala u Bosni i Hercegovini, Dana arhitekture
“Promišljanje paradigm” večeras je zvanično zatvoreno u kinu Meeting point.

Manifestacija je počela svečanim otvorenjem 6. juna u Historijskom muzeju BiH, gdje je pored zvanične ceremonije otvorena izložba “Bauhaus imaginista”, kao i izložbe pristiglih arhitektonskih projekata u vezi međunarodnog konkursa koji se ticao rekonstrukcije dijela naselja Ciglane.

Konkurs je raspisan s ciljem obilježavanje stotinu godina od osnivanja arhitektonske škole Bauhaus, gdje je od učesnika zatraženo da dostave idejna rješenja za trg i vidikovac na sarajevskom naselju Ciglane koje bi se nazvalo po Selmanu Selmanagiću, bosanskohercegovačkom arhitekti, jednim od pionira pomenute škole Bauhaus.

Drugi dan Dana arhitekture je počeo diskusijom pod nazivom Bauahus triangle, predvođenom Aidom Abadžić-Hodžić, gdje su sudjelovali Daniel Telesnik (Njemačka), Vesna Meštrić (Hrvatska) i Vahidin Preljević (BiH).

Nakon toga, prezentirano je sedam najboljih konkursnih radova, gdje je prvu nagradu osvojio rad pod nazivom “Crvena pika” autora Merima Tica, Maša Čelebić i Vladimir Lutovac (Bosna i Hercegovina/Crna Gora), dok su drugo mjesto osvojile Adna Babahmetović i Ajna Babahmetović (Bosna i Hercegovina) za djelo pod nazivom Trg Selmana Selmanagića.

Petak na Danima arhitekture je obilježilo i predavanje uglednog slovenačkog arhitekte Deana Laha, koji je bio i moderator ovogodišnjeg izdanja Dana arhitekture. Večer je zatvorio hrvatski arhitekta Davor Mateković otvorenjem izložbe svojih arhitektonskih realizacija u galeriji Novi hram.

Predavanja uvaženih projektanata iz cijelog svijeta bilo je održano u subotu, radove su predstavili Hans Ibelings iz Holandije, nakon čega su na glavnu scenu izašli Shin Yokoo iz Japana, Sebastian Irarrazval iz Čilea, te je održana panel diskusija predvođena moderatorom Deanom Lahom.

Posljednji dan na ovogodišnjem izdanju Dana arhitekture je obilježen predavanjima regionalnih arhitekata Davora Matekovića i Mie Roth iz Hrvatske, AKVS iz Srbije, te bosanskohercegovačke arhitektice Vedine Babahmetović.

Ceremonija zatvaranje je počela u poslijepodnevnim satima uručivanjem Fresh+Bold nagrade za najbolje arhitektonsko ostvarenje koju su osvojili hrvatski arhitekti iz studija Skroz, saopćili su organizatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije