Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja!

Radiosarajevo.ba
Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja!
Facebook / Mnoge zemlje imaju manje od jednog stručnjaka za mentalno zdravlje na jedan milion stanovnika.

Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja. Svjetska federacija za mentalno zdravlje ove godine potiče otvorene rasprave o mentalnim poremećajima i investiranju u prevenciju, promociju i liječenje.

Ovogodišnjom temom „Investiranje u mentalno zdravlje" želi se skrenuti pažnja na činjenicu da je nedostatak resursa za tretman mentalnih i neurološki poremećaja i poremećaja ovisnosti ogroman, naročito u siromašnim zemljama.

Finansijski i ljudski resursi uloženi u metalno zdravlje nisu adekvatni, naročito u zemljama u kojima su ti resursi nedostatni. Većina zemalja sa niskim i srednje visokim dohotkom za mentalno zdravlje izdvaja manje od 2% iz ukupnih budžetskih sredstava namijenjenih zdravstvu, piše portal Mentalno zdravlje.

Mnoge zemlje imaju manje od jednog stručnjaka za mentalno zdravlje na jedan milion stanovnika. Čak se značajan dio ograničenih sredstava troši na velike psihijatrijske bolnice, a ne na usluge koje se pružaju na nivou zajednice i primarne zdravstvene zaštite.

Za efikasnije i humanije usluge u mentalnom zdravlju neophodno je povećati ulaganja i preraspodijeliti sredstva kojima raspolažemo. Svjetski dan mentalnog zdravlja se danas obilježava u više od stotinu zemalja, a u našoj zemlji prigodni skupovi i događaji se održavaju u Tuzli, Banja Luci, Konjicu i drugim gradovima.

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja podsjećamo da je emotivna bol jednako stvarna kao i fizička, a da je mentalno zdravlje sastavni dio cjelokupnog čovjekovog zdravlja.

Sretan Svjetski dan mentalnog zdravlja!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije