Dan ljudskih prava: BiH na 59. mjestu, na posljednjoj poziciji u regionu

Radiosarajevo.ba
Dan ljudskih prava: BiH na 59. mjestu, na posljednjoj poziciji u regionu
PrtScr / Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svakog 10. decembra

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svakog 10. decembra, na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine kojim je po prvi put u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika”.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, naša zemlja se nalazi na 59. mjestu od ukupno 162 posmatrane zemlje.

Po pitanju ličnih sloboda, Bosna i Hercegovina se nalazi na 47. mjestu, a ekonomskih sloboda na 98. mjestu. U okviru kategorije lične slobode, najbolje ocjene, ostvarene su za indikator “Udruživanje i civilno društvo” (9.5), a najslabije ocjene za indikator “Vladavina prava” (5.5). U okviru ekonomskih sloboda, najbolje ocjenjen indikator je onaj koji se odnosi na “Čvrstu valutu” (8.3). Najslabije ocjene ima indikator “Pravni sistem i vlasnička prava” (4.1).

“Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i treba jedni prema drugima da postupaju u duhu bratstva”, prvi je član Opće deklaracije Ujedinjenih nacija o pravima čovjeka.

Donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima je ključni datum u modernoj historiji. Ovim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čovjeka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

Povodom ovog značajnog dana potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini kazala je u ime Europske unije kako su se prije 70 godina države članice Ujedinjenih nacija okupile i usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Federica Mogherini - undefined

FOTO: Fena: Federica Mogherini

,,Ova deklaracija je ujedinila svijet nakon najveće tragedije u historiji čovjećanstva. Pokazala se kao kamen temeljac međunarodnog prava o ljudskim pravima na osnovu kojeg su mnoge zemlje izgradile snažnu i otpornu strukturu za zaštitu ljudskih prava. Danas je broj onih koji žive u odgovarajućim uslovima ljudskih prava veći nego ikada ranije u historiji čovječanstva. Sedamdeseta godišnjica Univerzalne deklaracije pravi je trenutak da se podsjetimo kako su ljudska prava imala sveobuhvatan utjecaj na naša društva", navela je Mogherini.

U okviru regiona, Slovenija se nalazi na prvom mjestu (7.94), zatim slijede Hrvatska (7.71) i Albanija (7.57). Poslije njih su Srbija (7.35), Crna Gora (7.34) i Makedonija (7.27), dok se Bosna i Hercegovina (7.23) ove godine nalazi na zadnjem mjestu.

UN je pozvao sve ljude da se zauzmu za nečija prava. Naveo je da mnogo nas strahuje zbog nepoštivanja osnovnih ljudskih prava širom svijeta. Te dodaje da iskoračimo i odbranimo prava izbjeglica i migranata, osoba s invaliditetom, LGBT osoba, žena, djece, autohtonog stanovništva, manjinskih skupina ili bilo koga drugog ko je u opasnosti od diskriminacije ili nasilja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije