Dan kada je cijeli svijet u Parizu aplaudirao Armiji BiH: Borci protiv aveti fašizma

Radiosarajevo.ba
Dan kada je cijeli svijet u Parizu aplaudirao Armiji BiH: Borci protiv aveti fašizma
PrtScr / Zastava s ljiljanima u Parizu

Danas je Dan Armije RBiH. Trenutak je to kada se valja prisjetiti važnih činjenica o njezinom ratnom putu, ali i priznanja koja je vojsci male države, jedinstvene Bosne i Hercegovine, tih godina odao cijeli demokratski svijet.

Piše: F. V.

Armija Republike Bosne i Hercegovine jedina je formacija u ratovima disolucije Jugoslavije nasljednica antifašističke borbe iz Drugog svjetskog rata, zapisao je nedavno dr. Emir Suljagić, publicista, istraživač, dekan IUS-a.

Zato je, a o tome se nedovoljno zna, 9. maja 1995. godine cijeli antifašistički svijet u Parizu  aplaudirao „maloj državi koja se suprotstavila probuđenim avetima fašizma“.

Naime, tog je dana Bosna i Hercegovina prvi put u svojoj historiji dobila poziv da učestvuje u vojnoj paradi u povodu Dana pobjede nad fašizmom.

„Armija RBiH na ovaj način je dobila priznanje svijeta za borbu koju je vodila i postala dio evropske antifašističke porodice“, navodi se u video snimku Centra za mir i multietničku saradnju Mostar.

Zastava s ljiljanima koju je u glavnom gradu Francuske nosio legendarni mostarski komandant, jedan od ratnih komandanata 41. motorizovane Viteške brigade, Semir Drljević Lovac, je zastava pod kojom su ginuli najbolji sinovi Bosne i Hercegovine, sa istim motivima kao i antifašisti 50 godina ranije.

Bilo je to, ujedno, priznanje i herojskoj borbi Mostaraca koji su u nemogućim uslovima „odbranili državnost BiH i principe zajedničkog života na ovim prostorima“.

Sve je to bila Armija BiH, antifašistička vojska nepokorene države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije