Dan blizanaca na Novosadskom univerzitetu: Misterija blizanačkog gena

AA
Dan blizanaca na Novosadskom univerzitetu: Misterija blizanačkog gena

U Rektoratu Novosadskog univerziteta danas je održan prvi "Dan blizanaca" u organizaciji Centra za bihejvioralnu genetiku Filozofskog fakulteta. Ovom manifestacijom naučnici Centra željeli su da izraze zahvalnost velikom broju blizanaca koji su do sada učestvovali u prvoj blizanačkoj studiji koju sprovode nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sad.

Blizancima koji su učestvovali u istraživanjima u okviru projekta "Nasljedni, sredinski i psihološki činioci mentalnog zdravlja", čiji je koordinator prof. dr. Snežana Smederevac, prorektor za nauku Univerziteta u Novom Sadu, uručen je certifikat o zigotnosti zasnovan na DNK analizama, čime su dobili naučnu potvrdu da li su jednojajčani ili dvojajčani blizanci.

Koordinatorka projekta dr Smederevac navodi da je u studiji ispitano preko 530 punoljetnih osoba, a da je u registru blizanaca koji je jedinstven u Srbiji prijavljeno preko hiljadu parova blizanaca.

Osnovni cilj projekta je utvrđivanje udjela aditivnih i neaditivnih genskih, kao i dijeljenih i nedijeljenih sredinskih činilaca u razvoju bazičnih osobina ličnosti i kognitivnih sposobnosti.

Svi blizanci koji su obuhvaćeni ovim projektom prošli su ispitivanja istraživača s Odsjeka za psihologiju i Medicinskog fakulteta. Svaki blizanački prošao je opći ljekarski pregled, uzet im je uzorak za DNK analizu, na osnovu čega se utvrđuje zigotnost, a učestvovali su i u sveobuhvatnom intervjuu, u kom oba blizanca daju osnovne informacije o svojim sličnostima i razlikama, preležanim bolestima, školovanju, porodičnim prilikama tokom odrastanja itd.

Također, u okviru istraživanja blizanci su popunjavali testove za procjenu ličnosti i za procjenu intelektualnih sposobnosti, ali i učestvovali u testiranju vremena reakcije na prikazivanje određenih stimulusa.

Dr. Smederevac navodi i da je uzajamna korist ovih istraživanja jer svi blizanački parovi koji su prošli testiranja dobijaju rezultate, a u slučaju da se prilikom medicinskog pregleda utvrdi neka bolest postoji mogućnost da se pod ljekarskim nadzorom ti problemi saniraju.

Blizankinje Ana i Maja Marković iz Svilajnca učestvovale su u ovom projektu Centra za bihejvioralnu genetiku.

"Smatramo da blizanci nisu dovoljno ispitani, da su njihova iskustva nedovoljno istražena i da zbog budućih roditelja blizanaca treba više da se poznaje ta sfera", navodi starija sestra Ana.

Pet minuta mlađa Maja navodi da su kroz ovaj projekt saznale koliko je rijetko imati blizanca, posebno jednojajčanog i koliko je taj genetski materijal koje dele njih dvije jedinstven.

"Iako smo različite osobe, iskustva su nam potpuno ista i doživljavamo stvari na gotovo identičan način", konstatira Maja, navodeći da je jedna od blizanačkih mana vezanost.

"Teško ljudi dopiru do nas, pošto već imamo najboljeg druga. I teško je da nađeš još jednog najboljeg druga i partnera koji će to mesto da popuni."

Ova manifestacija ujedno je najavila novu fazu istraživanja, ovaj put sa djecom jer su do sada učesnici studije bili punoljetni blizanci. Ovaj dio projekta kreće od septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije