Daily Mail pisao kako potrošiti 100 funti u Sarajevu: Punjene paprike, grah i rakija

Radiosarajevo.ba
Daily Mail pisao kako potrošiti 100 funti u Sarajevu: Punjene paprike, grah i rakija
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sarajevsko naselje Bistrik

Glavni grad BiH povezan je sada direktnim letom sa Londonom nakon jedne decenije, stoga je britanski Daily Mail pisao o tome šta su to Britanci za to vrijeme propustili, te je sastavio listu hotela, restorana i atrakcija koji su cjenovno povoljni.

Daily Mail piše kako sudeći po restauriranim Austro-Ugarskim zgradama uz rijeku i bazarima iz Otomanskog perioda, Sarajevo se neobično lagano nosi sa svojom turbulentnom historijom.

“Barovi koji su otvoreni do kasno u noć čine zabavnim ovaj povoljni, prijateljski nastrojeni grad koji je lako obići pješke. Imate osjećaj da vas je neko pustio u jednu tajnu koja to neće dugo ostati", navodi ovaj list, te dodaje nekoliko prijedloga za turiste.

Prvi prijedlog je Hotel Holiday.

“Izgrađen za Zimske olimpijske Igre 1984, ovaj je hotel nekada propadao kao Holiday Inn kojeg su novinari koristili tokom rata. Sada je to obnovljena žuto-smeđa neman kojoj je vraćen njen sjaj iz vremena socijalizma.

Ormari boje bambusa, kupatila kanarinac žute boje i starinski Omega satovi u lobiju gosta, u zavisnosti od ukusa, ili užasavaju ili ga vraćaju unazad ugodnim retro detaljima”, piše Daily Mail navodeći kako dvokrevetna soba sa doručkom u ovom sarajevskom hotelu košta oko 55 funti.

Daily Mail je pohvalio i hotel Story zbog lokacije u samom centru Starog Grada, gdje cijena za dvokrevetnu sobu iznosi 65 funti.

Na spisku se našao i hostel Franz Ferdinand koji se autoru teksta prvo učinio kao mjesto koje ne obećava puno sa svojim ogromnim slikama iz Prvog svjetskog rata, ali na kraju zaključuje da je čistoća hostela pohvalna i ako se kombinuje usluga sa balkonom i malim dvorištem, mjesto je pun pogodak za 53 funte.

Daily Mail je svojim sugrađanima preporučio da istraže korijene Prvog svjetskog rata na Latinskoj ćupriji i na mjestu atentata na Franza Ferdinanda i da obiđu najljepšu građevinu u Bosni - sarajevsku Vijećnicu, koja sama priča svoju historiju.

Također su predložili i posjetu Caffeu Tito, navodeći da sadrži veliki broj suvenira i slika Josipa Broza Tita, te da posjetioci mogu popiti pivo u zelenoj bašti pored autentičnog teretnog vagona iz vremena bivše države.

Sjena Josipa Broza Tita, koji je bio vođa Jugoslavije dugi niz godina, i dalje se nadvija nad onim što su sada sedam različitih nacija", piše u tekstu.

Kao jednu od atrakcija koje je vrijedno vidjeti naveli su Tunel spasa kojeg su očajni stanovnici grada koristili tokom opsade kao jedinu vezu sa vanjskim svijetom, navodi Daily Mail, opisujući ga kao “fascinantnu” sliku ratne realnosti.

U tekstu se navodi kako nigdje Sarajevo ne pokazuje svoju različitost kao na glavnoj šetnici, gdje se može vidjeti tradicionalna ručno izrađena obuća te nakit, kafa, starinski satovi i kape u radnjama koje se nisu mijenjale decenijama.

Od brojnih sarajevskih restorana, Daily Mail predlaže lokal Barhanu zbog ugodne atmosfere kojoj doprinose svijeće, jastuci i otomani.

Također, dali su prijedlog sunarodnjacima da naruče punjene paprike i grah (oko 2.25 funti), a upozorili su i na ogroman izbor rakija koje su “ukusne i opasne.”

Naravno, nisu izostavili ni onu staru da “niste bili u Bosni ako niste probali ćevape”, pojašnjavajući šta su zapravo oni i navodeći cijenu od 1,75 funti. Za mjesto gdje da probaju ćevape naveli su čevabdžinicu ‘Željo’.

Predložili su restoran Karuzo, uz opasku da “Bosanci jako vole meso”, ali dodaje da ako neko zaželi zelenilo, vlasnik i kuhar mu u ovom malom restoranu iza pijace može spremiti vegetarijanska jela. Preporučili su i puru sa začinima i sosom od gljiva (5.90 funti) ili integralne palačinke sa lećom i ruzmarinom uz bosanska vina.

Podsjećamo, nedavno je o razlozima za posjetiti Sarajevo pisao i britanski Telegraph.

Telegraph: Zašto lijepo i živopisno Sarajevo treba biti vaša sljedeća destinacija

Uprkos njegovoj nedavnoj turbulentnoj prošlosti kada je dominiralo naslovima iz pogrešnih razloga, Sarajevo - glavni grad Bosne i Hercegovine - lijep je i živopisan grad, koji ima prijateljsku i ležernu atmosferu i bogatu kulturnu ponudu, uključujući i sada već tradicionalni filmski festival, piše britanski Telegraph.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije