"Da smo više govorili o Auschwitzu, možda nam se Srebrenica ne bi dogodila"

B. Redžić
"Da smo više govorili o Auschwitzu, možda nam se Srebrenica ne bi dogodila"
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Eli Tauber

Da smo više govorili o Auschwitzu, možda nam se Srebrenica ne bi dogodila - poručio je predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci na izložbi fotografija 75 godina od oslobođenja Auschwitza postavljenoj u sarajevskom Muzeju Jevreja Bosne i Hercegovine.

Autor izložbe fotografija je predsjednik Asocijacije Hagada Eli Tauber.

Prema njegovim riječima, pronašao je mnoštvo podataka o stradanju. Naveo je da podaci ukazuju na to odakle je neko transportovan u Auschwitz.

Podsjetio je da u zloglasnom logoru nisu stradali samo bosanski Jevreji, već i zarobljeni partizani.

Eli Tauber - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Eli Tauber

O izložbi je govorio i Jakob Finci.

"Ovo je jedan mali isječak Jevreja koji su stradali tokom holokausta, onih koji su stradali u Auschwitzu čije oslobođenje se obilježava 27. januara kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta", kazao je na početku Finci.

Zatim se prisjetio žrtava holokausta iz Bosne i Hercegovine.

"Iz Bosne i Hercegovine je stradalo blizu dvije hiljade Jevreja u samom Auschwitzu. Ovdje je samo spisak jednog manjeg broja. Za dvije hiljade niti je bilo mjesta, niti imamo sve podatke jer se na tome još uvijek radi. Nisu sačuvane sve te arhive. Koliko god su Nijemci bili pedantni i sve upisivali, ipak, dosta toga je izgorjelo poslije oslobođenja Auschwitza", ukazao je.

Poručio je da će se po ovom pitanju nastaviti raditi. Očekuje da će postojat potpun spisak osoba koje su ubijene.

Jakob Finci - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Jakob Finci

Kako je rekao, fotografije svjedoče o užasima logora dodavši:

"Sve one su nastale poslije njegovog oslobođenja - 27, 28. i 29. januara. Dobro se prisjećati toga. Bez obzira na to što neki kažu već smo to vidjeli... Ovo je jedini način da se ne zaboravi i da nam se nikad zlo ne ponovi."

Posebno je naglasio edukativni karakter izložbe.

"Ko ne uči o tome što se desilo u prošlosti, teško da pred sobom ima svijetlu budućnost. Rekao sam više puta da mi svi govorimo da nam je historija učiteljica života, ali očito da smo mi loši đaci jer se genocid ponavljao nakon holokausta. U Kambodži, Ruandi i nažalost u Bosni i Hercegovini. To je ono što treba stalno govoriti i spominjati. Da smo više o tome govorili, možda nam se Srebrenica ne bi dogodila. Mada nikad nije kasno da se nauči, podsjeti i drži na umu da drugi i drugačiji nije naš neprijatelj ili koga treba likvidirati", zaključio je Jakob Finci.
Muzej Jevreja u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Muzej Jevreja u Sarajevu

Izložba se sastoji od nekoliko cjelina, ali se sve one odnose na logor Auschwitz koji je danas nazvan globalnom tragedijom na koju uvijek treba opominjati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije