Da li RS po nalogu Rusije blokira put BiH ka NATO-u?

Radiosarajevo.ba
Da li RS po nalogu Rusije blokira put BiH ka NATO-u?
Foto: css.ba / Denis Hadžović

Nakon što je na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine trebao, a nije usvojen Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018 – 2019. godine, čiji je predlagač Komisija za NATO integracijski proces BiH, nameće se pitanje da li gledamo otvorenu blokadu nastavka procesa priključenja naše zemlje Sjevernoatlanskom savezu.

Piše: Faruk Vele

Ova tačka dnevnog reda odgođena je za narednu sjednicu Vijeća ministara. Kako sada stvari stoje, ministri koji dolaze iz Republike Srpske nisu spremni podržati ovaj program.

U Vijeću ministara BiH iz RS-a sjede ministri iz SDS-a, ali oni za sada slijede politiku Milorada Dodika (SNSD) kada je riječ o NATO putu Bosne i Hercegovine, prenijele su agencije.

Desilo se to, znakovito, u istom danu kada je ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio da je ta zemlja otvoreno protiv ulaska NATO-a u BiH.

Ivancov je rekao da bi ulazak BiH u NATO “doveo do stvaranja dodatnih linija razdvajanja u Evropi” i ne bi doprinio povećanju nivoa bezbjednosti i stabilnosti u regionu.

Generalni sekretar Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva Denis Hadžović istakao je za Radiosarajevo.ba da BiH „ponovo ne koristi pruženu ruku NATO-a“, koji nam je izašao u susret i snizio uslove koji su postavljeni pred našom zemljom kako aktivirali prvi Godišnji nacionalni program, odnosno aktivirali MAP-a.

„Ono što je prethodilo ovome je po meni opasnije i skandaloznije, a to je da su članovi Komisije za NATO integracijski proces BiH poslušali naredbu Milorada Dodika i nisu se pojavili na zasjedanju Komisije koja je trebala da usvoji Nacionalni program. To je veća opasnost ja mislim. Na Vijeću ministara se desila samo refleksija nečinjenja, to jeste bojkota institucija BiH. Možda je tu napravljena jedna greška. Predsjedavajući Komisije Josip Brkić, zamjenik državnog ministra, rekao je u obrazloženju da su svi članovi tog tijela opravdali nedolazak, ali...“, govori Hadžović.

Prema Hadžoviću, Brkić je trebao sazvati još jednu sjednicu kako bi bilo jasno da li je na sceni pravi bojkot institucija, te tražiti odgovornost navedenih osoba za neizvšavanje obaveza.

„Možda je prebrzo stvar prebačena na Vijeće ministara. U svakom slučaju, to je skandalozno postupanje predstavnika“, naveo je on.

Na pitanje da li je na sceni blokada NATO puta po nalogu Rusije, gdje su predstavnici RS samo izvršitelji, Hadžiović tvrdi:

„Poznat je raniji stav Rusije da su SAD i NATO strateški neprijatelji i tako se ponašaju. Gdje god mogu politički djelovati da se zaustave širenje NATO-a. To su uradili prije dvije godine kada nisu dali saglansost produžetak mandata EUFOR-a ako se ne izbaci rečenica vezana za integrisanje BiH u NATO. Vidimo na PIC-u da konstantno prave probleme. Za očekivati je bio ovakav otpor predstavnika RS prema NATO-u“, objašnjava Hadžović.

Prema njegovim riječima, nedojstaje politički zreo dijalog u BiH.

„Da vidimo šta se može napraviti, da svako iznese svoje argumente. Druga dva člana Presjedništva BiH sad izlaze s nekim pomalo ucjenama u vezi izbora mandatara Vijeća ministara BiH. To je politika nestaibilnosti koja neće pomoći putu ka EU i NATO“, zaključio je Hadžović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije