Da li će Interparlamentarna unija suspendovati BiH: Nastavlja se brukanje

B. R.
Da li će Interparlamentarna unija suspendovati BiH: Nastavlja se brukanje
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Jedna od najstarijih parlamentarnih organizacija na svijetu Interparlamentarna unija mogla bi suspendovati Bosnu i Hercegovinu i to zbog neplaćanja članstva. Ovaj navod za portal Radiosarajevo.ba komentarisao je zastupnik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović.

Podsjetio je na značaj ove organizacije.

"Interparlamentarna unija ima sjedište u Ženevi. To je najveća međunarodna parlamentarna organizacija. Osnovana je 1889. godine. Bavi se mnoštvom stvari -od ljudskih prava do najkrupnijih pitanja", rekao je.

Ako se suspenzija desi, smatra da je to, kako je rekao, nastavak brukanja Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni. Shodno tome, istakao je da se postavlja sljedeće pitanje:

"Šta to mi radimo sami sa sobom? Hajde kada neko drugi poput Hrvatske, koja hoće da odlaže otpad na našu granicu, pa se mi borimo protiv nečije namjere da učini nešto što je loše. Ali, ovo je potpuno samoubilačka misija kada je u pitanju međunarodna reputacija Bosne i Hercegovine. Mi sami sebe razvaljujemo."

 Saša Magazinović je na pres-konferenciji u Sarajevu  - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba:  Saša Magazinović

Prema riječima Magazinovića, toliko energije se ulaže da država postane punopravna članica neke organizacije, kao što je Vijeće Evrope, a onda:

"Mi sami to napustimo. Kada je bila inicijtiva zbog neimplementacije presude Sejdić-Finci da nas suspenduju, pa čitava država, sve stranke i oba entiteta se digli da se borimo protiv toga. Uspjeli se izboriti. Onda mi sami sebe izbacimo iz Vijeća Evrope. Izgleda da smo krenuli redom. Sami sebi pucamo u noge. Ne znam kako to drugačije nazvati nego elementarno nepogodom oličenu u onima koji nemaju mrvicu odgovornosti prema državi."

Tvrdi da je kao parlametarac postavio pitanje koliko Bosna i Hercegovina plaća članstvo u međunarodnim organizacijama i koje su to dodavši:

"Kod nas se često postavlja pitanje: Zašto to služi? U suštini to nije pravo pitanje. Ako to baš ničemu ne služi, zašto se svi bore da budu članovi? Ne da služi, nego je to od esencijalnog značaja za državu da bude članica lokalnih, regionalnih do Ujedinjenih nacija.

Za podsjetiti je da Bosna i Hercegovina još nije izabrala svoje predstavnike u Skupštini Vijeća Evrope, što je morala uraditi nakon posljednje održanih Općih izbora. Jedina je država koja nema svoje predstavnike u ovoj organizaciji.

Hoće li BiH doživjeti još jednu sramotu na međunarodnoj sceni

Interparlamentarna unija za ciljeve ima jačanje nacionalnih parlamenata, promociju jednakosti polove, zaštitu i jačanje ljudski prava, izgradnju mira, uspostavljanje dijaloga između nacionalnih parlamentata, osnaživanje položaja mladih, održivi razvoj i globalno upravljanje.

Danas u Beogradu počinje Skupština Interparlamentarne unije koja okuplja 150 zemalja i 80 predsjednika parlamenata, navodi Agencija Anadolija. Skupština se održava na 130. godišnjicu postojanja ove organizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije